ECOLOGIE 23 martie 2012

Viitorul este verde!

de Covasna Media | 605 vizualizări

Un grup de parlamentari din comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor a vizitat miercuri plantaţia de salcie energetică din Poian, sediul asociaţiei Asimcov şi a asociaţiei Green Energy la invitaţia celor din urmă.

Deputaţii Antal István (Harghita), Doru Braşoan Leşe (Maramureş), Olosz Gergely (Covasna) şi Oana Manolescu (Asociaţia Liga Albanezilor din România) au avut un scop precis obţinerea de informaţii de la o sursă bine documentată şi practică despre producerea, colectarea şi folosirea biomasei în producerea energiei termice şi electrice, a combustibililor.

„Am venit să studiem plantaţii, proiecte, tehnologii în desfăşurare şi să adunăm date, păreri de la specialiştii Asociaţiei Green Energy pentru a definitiva un proiect de lege care deja a făcut cale întoarsă de la Bruxelles” – a explicat deputatul Olosz.

În prima fază parlamentul României a elaborat legea nr. 220 despre energiile regenerabile, dar aplicarea ei a întârziat deoarece a fost nevoie de acordul Comisiei Europene. Modificările aduse de Bruxelles au fost introduse în ordonanţa de urgenţă nr. 88, care a ajuns în faţa Parlamentului, deja a trecut de Senat, şi urmează decizia Camerei Deputaţilor.

În judeţul Covasna sunt primii pionieri care au realizat investiţii în producere de biomasă. În comuna Poian există o plantaţie de salcie energetică ce poate furniza energie electrică şi termică deopotrivă dacă se alege tehnologia potrivită. Adică se pot încălzi toate clădirile publice, şcolile, sau chiar biserica, se poate rezolva iluminatul public, energia electrică pentru clădirile publice etc.

Directorul Asimcov, Vajda Lajos, a prezentat istoria Asociaţiei Green Energy şi a clusterului Inovativ al Biomasei, iar Cristian Dobrean, membru al Asociaţiei Green Energy, a prezentat folosirea biomasei în oraşul Topliţa, unde funcţionează două cazane mici, şi au deja o înţelegere cu Primăria pentru a realiza o mică centrală în cogenerare pentru a asigura inclusiv încălzirea clădirilor publice din oraş.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.