ECOLOGIE 8 septembrie 2023

Tega refuză să mai ridice pubelele cu resturi vegetale din grădini

de Agerpres | 1821 vizualizări

Operatorul regional de salubritate Tega SA a anunţat că, începând din această lună, nu mai ridică pubelele destinate deşeurilor menajere, dacă acestea conţin cantităţi mari de deşeuri biodegradabile, precum resturi vegetale adunate de prin grădini.

Directorul Tega, Máthé László, a declarat, joi, că în ultimul an a crescut cantitatea de deşeuri menajere colectată de la populaţie, iar în atare condiţii ar trebui majorată şi taxa de salubritate.

„Începând cu luna septembrie, societatea de salubritate TEGA SA adoptă o abordare radicală faţă de locuitorii din mediul rural care aruncă cantităţi mari de deşeuri biodegradabile în containerele pentru deşeuri mixte. Pubele de 120 de litri pline cu crengi, tulpini de plante, frunze şi iarbă tăiată nu au fost colectate şi au fost lăsate în faţa porţilor la începutul săptămânii, tocmai din acest motiv. Legea 181/2020 spune foarte clar că niciun material degradabil nu poate fi pus în deşeurile menajere, cunoscute şi sub denumirea de deşeuri mixte. Ştim că acest lucru nu este posibil într-un bloc din mediul rural, de exemplu, iar gunoiul nu este lăsat acolo din cauza unei coji de banană sau a unui buchet de flori ofilite”, a declarat directorul Tega, Máthé László.

El a arătat că se doreşte să nu mai fie lăsate crengi, frunze, butaşi, resturi de iarbă să ajungă în deşeurile mixte.

„Anul acesta am plătit 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri mixte, anul viitor va fi dublu, 160 de lei. Dacă adăugăm că anul acesta avem cu 100 de tone de deşeuri mixte în plus pe lună faţă de anul trecut, putem calcula: dacă lucrurile rămân aşa, va trebui să introducem o creştere de 50% a tarifelor pentru locuitori. Nu ne dorim acest lucru. Şi nici nu mi se pare corect să plătească altcineva pentru cei care nu compostează crengile, frunzele, iarba tăiată etc. dintr-o grădină. Subliniez: nu coaja unei banane, a unei cepe sau a unor legume este problema, ci cantitatea mare de deşeuri din grădină. Nu le lăsăm la poartă din răutate, ci pentru că legea ne interzice, iar pe de altă parte, trebuie să plătim un preţ prea mare pentru ca acestea să se descompună nu în grădina persoanei respective, ci în groapa de gunoi din Leţ”, a afirmat Máthé László.

Acesta a precizat, printre altele, că în primele opt luni ale acestui an au fost generate cu 800 de tone de deşeuri mixte în plus faţă de anul 2022 şi a subliniat că reducerea cantităţilor de deşeuri care ajung la groapa de gunoi reprezintă o prioritate pentru Tega.

„Este importantă reducerea cantităţii de deşeuri mixte, deoarece în primele 8 luni ale acestui an au fost generate cu 800 de tone de deşeuri mixte în plus faţă de anul 2022 - doar acest element ar însemna un plus de 128.000 de lei anul viitor. Comparativ cu media de anul trecut, 100 de tone în plus reprezintă o cantitate uriaşă, iar o parte semnificativă din aceasta este formată din crengi, iarbă, paie, frunze şi resturi. Reducerea cantităţii care ajunge la groapa de gunoi este o prioritate pentru TEGA. În acest an, calculând cu preţul de 247 de lei/tonă lunar şi o cantitate de aproximativ 2.800 de tone în fiecare lună, TEGA plăteşte 700.000 de lei pe lună, ceea ce se va ridica la aproximativ 1 milion de lei pe lună la preţurile de anul viitor”, a menţionat conducerea societăţii într-un comunicat de presă.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.