ECOLOGIE 17 ianuarie 2019

Staţie de tratare mecanico-biologică a deşeurilor, printre investiţiile prioritare ale acestui an

de Agerpres | 2579 vizualizări

O staţie de tratare mecanico-biologică, ce va contribui la reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, ar putea fi pusă în acest an în funcţiune în cadrul Sistemului Integrat al Deşeurilor din localitatea Moacşa-Leţ din judeţul Covasna.

„Anul acesta vrem să pornim un nou proiect şi anume construirea unei staţii de tratare mecanico-biologică a deşeurilor, pentru optimizare infrastructurii care există deja la Moacşa-Leţ. Credem că fără aceste investiţii nu vom putea, deşi avem rezultate foarte bune, atinge acele ţinte care sunt impuse de Uniunea Europeană (...) Deci, în afară de ceea ce noi colectăm selectiv, sau reciclabil, sau biodegradabil, vom trata acestei deşeuri (...) Ca urmare a acestei investiţii vom atinge poate cea mai importantă ţintă, care este reducerea cu 50% a depunerii deşeurilor din totalul deşeurilor generate”, a declarat pentru AGERPRES, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, Ambrus József.

Potrivit acestuia, în cadrul Sistemului, realizat din fonduri europene, s-au obţinut rezultate foarte bune în primul an de funcţionare.

„A fost un an foarte bun, un an în care rezultatele deja se văd, sunt nişte rezultate care ne-au surprins şi pe noi după un an de funcţionare. În afara rezultatelor, foarte important este faptul că vedem care este drumul pe care trebuie să-l urmăm ca să putem să ajunge la acele targeturi, acele ţinte care sunt impuse de Uniunea Europeană, respectiv de Guvernul României. (...) Sistemul din judeţul Covasna este printre foarte, foarte puţinele din ţară care şi funcţionează şi are şi efecte. (...) Faptul că într-un an de zile am putut reduce depunerea deşeurilor cu circa 25%, raportându-ne la acea taxă de economie circulară care reprezintă 30 lei pe tona depusă, nu trebuie să mărim taxa sau tariful către populaţie. Şi asta se datorează faptului că am lucrat bine”, a mai spus acesta.

Ambrus József a mai adăugat că majoritatea cetăţenilor judeţului au înţeles importanţa colectării selective a deşeurilor şi şi-au dat concursul în acest sens.

„Eu felicit cetăţenii din judeţul Covasna că au răspuns foarte pozitiv. Nu toţi, dar, de exemplu, la deşeurile reciclabile, deşeurile selective cum spunem noi, am pornit de la 1,2% şi am ajuns la 17% în mediul rural. Cantitatea este enormă, e un salt uriaş. La Sfântu Gheorghe avem o deviere de la depozitare de aproximativ 30%. Sunt nişte cifre foarte, foarte mari în comparaţie cu unde au fost”, a mai spus acesta.

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, pus în funcţiune în urmă cu mai bine de un an, colectează toate deşeurile menajere din judeţul Covasna.

Practic aici s-a construit o mică uzină, care cuprinde printre altele, o linie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compostare şi un depozit ecologic în care s-au investit peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, guvernamentale şi locale.

„Centrul a fost conceput astfel încât să putem depozita deşeuri pe termen lung, prima celulă va fi umplută cu deşeuri în nouă ani de zile (...), dar eu cred că vom putea depăşi acest termen. Mai sunt încă două celule, care ne-ar putea ajunge (...) în jur de 35 de ani dacă reuşim să selectăm şi să valorificăm deşeurile reciclabile, respectând legislaţia”, a precizat Ambrus Jozsef.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.