ECOLOGIE 25 ianuarie 2023

Și locuitorii de la bloc vor putea fi „răsplătiți” pentru colectarea selectivă a deșeurilor

de Daniela Luca | 1446 vizualizări

Până în 2026, în Sfântu Gheorghe ar trebui să apară 140 de insule ecologice digitalizate

În prezent, la Sfântu Gheorghe, doar locuitorii de la case plătesc mai puțin dacă reciclează, însă din 2026 și cei de la bloc ar putea vedea diferența pe factura TEGA. Asta pentru că Primăria Sfântu Gheorghe a depus o cerere de finanțare, în cadrul Planului Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care vrea să acceseze fonduri pentru achiziționarea a 100 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor. 

Pentru ca să fie schimbate toate punctele de colectare din oraș, ar fi nevoie însă de 140 de astfel de insule ecologice. Celelalte 40 ar urma să fie achiziționate din fonduri proprii, a spus, în cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

„În studiul nostru de fezabilitate sunt 140 de bucăți, dacă vrem să schimbăm toate locurile de colectare. Restul va trebui să le asigurăm din fonduri proprii. Până în 2026, când trebuie să încheiem programul, putem să achiziționăm încă 40 de insule și să le punem în funcțiune în sincron cu cele 100”, a precizat viceprimarul. 

Un astfel de sistem se află în testare încă din 2021, pe strada Stadionului din municipiu. Acesta permite colectarea selectivă, într-un mod ecologic, simplu şi eficient din punctul de vedere al costurilor, și creează posibilitatea identificării, în funcţie de apartament, a deşeurilor depuse în coşul de gunoi. 

„Noi deja facem experiment cu o astfel de insulă în cartierul Simeria și zicem că este bine, deci o să fie bine atât pentru cetățeni, cât și pentru oraș, în vederea implementării conceptului pay as you throw (din engl. plătești pentru cât arunci). (...) Aceste containere vor fi achiziționate de Ministerul Mediului, adică nu noi va trebui să organizăm procedura de achiziție publică. Din suma de 1.500.000 de euro câștigați, avem 5% pentru montajul lor, care probabil nu vor fi de ajuns. Fiecare insulă poate deservi 200 de locuitori și va fi supraterană, deci asemănătoare acesteia, numai că va avea 5 locații de depozitare pentru cele 5 fluxuri de deșeuri – plastic și metal, hârtie, sticlă, deșeuri bio și deșeuri mixte. Va crea posibilitatea, ca și la aceasta pe care o utilizăm experimental, să fie măsurate și identificate pe locuință deșeurile care sunt depuse de populație. Acum se poate plăti diferențiat numai la casele de locuit, unde sistemul e cu pungi de plastic, dar la blocurile de locuințe nu se poate urmări colectarea separată și nu se poate face plata diferențiată”, a mai explicat viceprimarul. 

Autoritățile locale au anunțat săptămâna trecută că municipiul Sfântu Gheorghe a depus 44 de cereri de finanțare, în valoare de peste 523 de milioane de lei, în cadrul Planului Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din care se estimează că în perioada următoare vor fi alocate aproape 470 de milioane de lei. Printre acestea se numără și proiectul prin care vor fi achiziționate cele 100 de insule ecologice. În acest an, se lucrează la obținerea documentației necesare, mai spun autoritățile, iar lucrurile ar urma să se desfășoare între 2024 și 2026.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.