ECOLOGIE 17 noiembrie 2022

Sesizare penală pentru incendierea unor deșeuri la Örkő

de Daniela Luca | 2318 vizualizări

Vinovatul riscă închisoare de la 3 la 5 ani sau amendă 

Comisarii Gărzii de Mediu Covasna, împreună cu poliția și jandarmeria, s-au autosesizat săptămâna trecută cu privire la incendierea unor deșeuri în zona Örkő din Sfântu Gheorghe. Cel care a săvârșit fapta s-a ales cu sesizare penală. 

Fumul negru care s-a ridicat joia trecută deasupra cartierului Örkő provenea de la incendierea unui frigider și a altor materiale plastice. 

„S-a înaintat o sesizare penală către Procuratură, conform articolului 66 din OUG 92/2021, pentru că acolo se arată că arderea deșeurilor este infracțiune. Riscă închisoare de la 3 la 5 ani sau amendă penală, depinde de domnii procurori care cercetează dosarul respectiv. Poate așa lumea se învață minte și se va gândi de două ori înainte să ardă deșeuri. Era un frigider și cu niște plastic depozitat în el și l-au ars ca să îl folosească pentru fier vechi. Asta e o practică la unii”, ne-a spus șeful Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.

În ordonanța de urgență prin care s-au adus anul acesta modificări OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, se arată: „constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă următoarele fapte: incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor, eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate”. 

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Covasna au avut luna trecută un număr de 40 inspecții, în urma cărora au aplicat șapte sancțiuni. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 25.000 de lei, informează instituția, prin intermediul unui comunicat de presă. Tot luna trecută, în urma controalelor, a fost suspendată activitatea unei societăți. Valoarea amenzilor date în primele zece luni ale anului 2022 se ridică la 711.900 de lei, dintre care 25.000 lei în luna octombrie. Deși mai sunt două luni până la finalul anului, suma totală a amenzilor date până acum a depășit-o pe cea din 2021.

Sursă foto: Facebook/Garda de Mediu Covasna

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.