ECOLOGIE 9 aprilie 2013

„Plantăm fapte bune” intervine pentru prima dată în județul Covasna

de Covasna Media | 1343 vizualizări

Acţiunea de împădurire va avea loc sâmbătă 13 aprilie, în comuna Vâlcele

Echipa „Plantăm fapte bune în România” intervine pentru prima dată în județul Covasna, în comuna Vâlcele, printr-o amplă acțiune de împădurire a unui teren agricol degradat pus la dispoziție de administrația locală. Plantările sunt programate pe o suprafață de 3 hectare, sâmbătă 13 aprilie.

Unul dintre scopurile inițiativei „Plantăm fapte bune în România” este acela de a soluționa probleme de mediu prin împădurirea unor terenuri degradate, neproductive, din afara fondului forestier, dar și de a întări sentimentul de solidaritate în fața unor probleme comune pentru  comunități diferite.

„În Covasna, o inițiativă socială bazată pe voluntariat reușește să-i mobilizeze deopotrivă pe români, maghiari sau romi. Plantăm fapte bune în România unește oameni diferiți pentru a rezolva dificultățile cu care se confruntă atât locuitorii din  comuna Vâlcele, cât și în alte zone din țară unde împăduririle sunt necesare”, a spus Cătălin Lazăr, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS”, coordonator județean Covasna.

Proiectul tehnic executat de specialiști prevede, pentru toată suprafața de 3 hectare,  plantarea a 15.000 de puieți din specii variate: gorun, frasin, tei, paltin, ligustrum, păr, măr.

Până în prezent, partenerii care s-au asociat astfel încât plantarea de la Vâlcele să aibă succes sunt Consiliul Local Vâlcele, Instituția Prefectului Covasna, Asociația Studenților "SILVA" a Facultății de Silvicultură din cadrul Universității "Transilvania" Brașov, Facultatea de Inginerie a Mediului – Extensia Sf.Gheorghe a Universității "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu prin Facultatea de Științe – Departamentul de Știința Mediului, Fizică, Educație Fizică și Sport, Facultatea de Alimentație și Turism a Universității „Transilvania” din Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Jandarmeria Covasna , Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Covasna, Asociația Pentru Comunitate, Asociația „Ecou” din Sf.Gheorghe, Serviciul de Ajutor Maltez din județul Covasna, dar și Asociația Distroficilor Muscular.

Printre sponsorii generoși ai acțiunii de la Vâlcele se află Grupul Autoliv România, Brutăria Diószegi, Societatea TEGA S.A., iar partenerul media este grupul Covasnamedia – Observatorul de Covasna.

Celor aproximativ 400 de voluntari li se recomandă ca în ziua plantării, respectiv 13 aprilie, să țină cont de recomandările echipei de organizatori, dintre care amintim: să vină îmbrăcați corespunzător și să fie atenți în timpul instructajului inginerului silvic.

„Plantăm fapte bune în România” este o iniţiativă a societăţii civile tinere din România, bazată pe voluntariat, programată a se derula pe o perioadă de 5-7 ani la nivel naţional. Iniţiativa constă în acţiuni de conştientizare, semnalarea tăierilor de păduri ilgale, plantarea pe terenuri publice care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală. Din 2011, „Plantăm fapte bune în România” a mobilizat 4.850 de voluntari, cu ajutorul cărora au fost plantaţi peste 78.700 de arbori forestieri, pe 31 hectare de teren neproductiv (agricol degradat, cu risc de alunecare, care prezintă alunecări de suprafaţă sau de profunzime, care sunt afectate de fenomenul de deşertificare).

plantam fapte bune

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Andras, 13 aprilie 2013
A fost bine, doar că unii oameni au fost complet udati, din cauza ploi. Data viitoare ar fi bine sa fie organizat mai bine din punctul asat de vedere totul. Altfel a fost ok. Ma bucur ca am putut citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.