ECOLOGIE 26 martie 2018

Județul Covasna, gazda Academiei Let’s do it Romania

de Covasna Media | 1068 vizualizări

ADI-SIMD partener strategic pentru anul 2018

În 2009, un grup de voluntari pasionaţi, animaţi de o idee nebunească, şi-a propus să curețe România într-o singură zi. Ideea a fost urmată de fapte concrete şi, după o perioadă de organizare de un an, pe 25 septembrie 2010, peste 200.000 de români s-au implicat în cea mai mare acţiune de voluntariat organizată vreodată în România, dovedind că comunitățile locale pot obține rezultate excelente în vederea atingerii unui scop comun bine definit. Conferinţa de deschidere a ediţiei din acest an a Let’s do it Romania a avut loc vineri, la Hotelul Bradul din Covasna. La eveniment au participat aproape 80 de directori de programe din 37 de judeţe, iar obiectivul reuniunii a fost pregătirea Zilei de Curăţenie Naţională din luna septembrie.

România este cea de-a 4 ţară din UE care a aderat la mişcarea Let’s Do It, World! Anii trecuţi pot fi consideraţi ca o poveste de succes, pentru că în cele 5 acţiuni organizate la nivel naţional s-au implicat 1.400.000 de voluntari. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD) a fost aleasă ca partener strategic pentru anul 2018, de către mişcarea Let’s do it Romania, datorită rezultatelor remarcabile ale asociaţiei.

Andrei Coșleanu, director executiv Let’s do it Romania a explicat că Academia Let’s do it Romania are ca obiectiv formarea unor lideri care să implementeze proiecte cu scopul conștientizării problemelor de mediu, România este într-o situație alarmantă privind problema deșeurilor, iar Let’s do it Romania de câțiva ani oferă soluții reale primăriilor prin programe de educație ecologică, prin sisteme de bune practici. „Scopul nostru este ca anul acesta să facem din nou o mobilizare nemaiîntâlnită până acum, în speranța că vom contribui încă o dată în plus pentru colectarea deșeurilor din natură și educarea oamenilor” – a subliniat Andrei Coșleanu.

În cadrul conferinţei de deschidere, Ambrus József, directorul ADI-SIMD Covasna, a susţinut o prezentare despre Sistemul de management integrat al deșeurilor din judeţul Covasna, sistem care la nivel naţional este considerat un exemplu remarcabil de urmat.

Ambrus József a explicat: „Invitaţia de parteneriat strategic lansată de Let’s do it Romania reprezintă o mare onoare, în acelaşi timp însă este şi o confirmare importantă a faptului că ne facem bine datoria. Autorităţile locale, firmele care gestionează serviciile publice de salubrizare a deșeurilor şi asociaţia noastră derulează o activitate concertată a cărei rezultate vorbesc de la sine. Pe când în ţară nu se aude altceva decât despre probleme nerezolvate în colectarea deşeurilor sau haosul din sistem, județul Covasna se situează în frunte privind managementul integrat al deşeurilor. Bineînţeles, nu pot să afirm că nu există probleme nesoluţionate, fiindcă au trecut doar cinci luni de când sistemul a fost pornit, dar în ciuda faptului că noi am fost ultimii care au început construirea sistemului, suntem pe locul al treilea, la nivel naţional, în clasamentul acelor unităţi la care funcţionează sistemul.” Asociaţia participă la toate acele acţiuni care vizează crearea unui spaţiu vital curat şi viabil pentru generaţiile viitoare. „Încă de la începutul anului, colaborăm îndeaproape cu Asociaţia «Zöld Nap» din Târgu Secuiesc, împreună realizăm prezentări în şcoli, iar la centrul de depozitare a deşeurilor de la Leţ elevilor le prezentăm modul corect de selectare a deşeurilor, astfel elevii sunt informaţi cu privire la destinaţia şi modul de reciclare al deşeurilor colectate selectiv. Anul acesta accentul principal îl vom pune pe compostare, aceasta fiind un procedeu prin care se poate soluţiona problema reducerii cantităţii de deșeuri depozitate, ceea ce este, printre altele, şi o cerinţă europeană. Am ales şcolile pentru că suntem convinşi că, prin intermediul copiilor, mesajele noastre vor fi transmise mult mai eficient către părinți şi dacă copiii vor dobândi din timp cunoştinţele de bază despre gestionarea deşeurilor, vom putea spera că mediul nostru înconjurător nu va fi distrus de deşeuri” – a spus Ambrus József.

Let’s do it Romania este cea mai mare mişcare socială din România. În campaniile din perioada 2010–2017 s-au implicat 1,4 milioane de voluntari care au efectuat aproape 10 milioane de ore de voluntariat şi au strâns aproape 2,5 milioane de saci de deşeuri. În această mişcare s-au implicat toate judeţele ţării.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.