ECOLOGIE 27 aprilie 2020

Ecologizarea continuă și pe timp de pandemie la Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 4561 vizualizări

Reprezentanții Primăriei anunță că în perioada următoare vor să curețe mai multe locuri unde, din informațiile pe care le au, sunt aruncate diferite deșeuri 

Mai multă responsabilitate din partea cetățenilor, acesta este mesajul pe care Primăria vrea să îl transmită oamenilor în legătură cu problema gunoaielor din Întorsura Buzăului. Consilierul de protecție a mediului din cadrul Primăriei, Răzvan Bularca, spune că urmează să fie igienizate mai multe locuri unde, din nefericire, sunt gunoaie, însă își dorește și ca cetățenii să conștientizeze mai mult problema și să nu mai arunce gunoaie pe unde apucă. Vineri s-a făcut primul pas în acest sens: s-au strâns o parte din deșeurile de pe malul pârâului Floroița, care străbate și strada Gheorghe Doja.

După multe discuții în spațiul public în care oamenii susțin fie că Primăria nu face îndeajuns în speța gunoaielor care nu sunt aruncate unde trebuie, fie că nu este rolul Primăriei să curețe după ce alții aruncă gunoaie pe jos, se pare că administrația întorsureană nu a mai stat prea mult pe gânduri și a demarat o acțiune de strângere a gunoaielor.

„Start curățenie pe Floroița” – se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Întorsura Buzăului.

Răzvan Bularca, consilierul de protecție a mediului din cadrul Primăriei Întorsura Buzăului, ne-a spus sâmbătă, într-o discuție telefonică, că de pe malul pârâului Floroița s-au strâns în jur de 10 saci de gunoaie, dar și că acțiunea va trebui reluată.

„Încă sunt foarte multe, oamenii sunt foarte nepăsători, am strâns în jur de 10 saci și sunt multe locuri în care o să continuăm acțiunea. Va mai continua (n.red. acțiunea de ecologizare), și acolo trebuie să continue. Cu cei de la ajutor social am strâns ieri (n.red vineri), nu știu câți vin săptămâna viitoare, dacă mai vin o să mai continui și pe Floroița și pe malul Buzăului”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Răzvan Bularca.

Se caută soluții pentru ca oamenii să conștientizeze răul pe care îl fac planetei

Totodată, Răzvan Bularca este de părere că oamenii ar trebui să înțeleagă gravitatea situației, iar tocmai în această idee are în plan să realizeze pliante în care problema să fie explicată pe larg, astfel încât informațiile să ajungă la cât mai mulți dintre cetățenii orașului. 

În același timp, oamenii care găsesc astfel de locuri cu deșeuri sunt încurajați să sesizeze Primăria.

„Să sesizeze, da, să facă poze și să ni le trimită pe contul de Facebook al Primăriei sau pe contul meu de Facebook. Să sesizeze și să fie mai… să facă colectarea. Oricum o să încep, o să fac niște pliante și cred că o să merg eu și poate o să cer ajutorul presei să facem niște pliante ceva, să conștientizăm lumea cu colectarea selectivă. Fiindcă mai bine le pun în sac și le scot la poartă, decât să le arunce pe malul Buzăului sau pe malul pârâului Floroița sau pe ce pârâuri sunt. E mult mai simplu așa”, mai spune consilierul de protecție a mediului de la Întorsura Buzăului.

Acțiunile vor continua și săptămâna aceasta

Principalele zone pe care administrația și le propune să le „scape” de gunoaie sunt malurile râurilor din zonă și, spune Răzvan Bularca, se dorește implicarea comunității, adulți și copii, după ce perioada Stării de Urgență va trece.

„Luni dacă vin acești oameni o să încerc pe maluri, o să merg undeva la stația de apă, unde iar sunt strânse foarte multe mizerii și am mai văzut o poză de la cineva, nu știu exact unde e, dar o să întreb unde și după aceea dacă se termină situația asta de urgență și reîncep școlile, iar  oamenii activitățile curente, cu niște voluntari am putea face mai multe, că visul meu e să strâng 100 de persoane la o asemenea acțiune. Atunci poate am realiza, dacă ne strângem maxim 100 de persoane și am face toată zona, poate s-ar conștientiza și oamenii și n-ar mai arunca așa”, a mai transmis Răzvan Bularca.

Gospodăria Comunală S.A face apel către locuitorii din Brădet să nu mai arunce în sistemul de canalizare cârpe, scutece și altele asemenea

Tot vineri, într-o postare pe Facebook, Gospodăria Comunală S.A. îi anunța pe locuitorii din Brădet, Întorsura Buzăului, să nu mai arunce pe canalizare diferite obiecte sau produse care pot înfunda pompa de canalizare. 

„Angajații Gospodărie Comunală S.A. au colectat cantități mari de cârpe și din stația de pompare ape uzate, situată în localitatea Brădet (lângă podul de pe râul Buzăului). Aceste cârpe au împiedicat funcționarea stației de pompare, din cauza că s-a defectat pompa de canalizare. Majoritatea deșeurilor colectate au fost cârpe, șervețele umede, scutece, diverse materiale plastice, bucăți de lemn, deșeuri din construcții, sticlă etc. Solicităm locuitorilor să nu arunce în sistemul de canalizare deșeuri, precum cele menționate mai sus”, se arată în anunțul publicat pe pagina de Facebook a societății.

Nu este prima dată când Orașul Întorsura Buzăului iese în evidență din cauza indiferenței arătate față de mediul înconjurător. Pe 20 martie aflam despre o groapă de gunoi clandestină, de lângă strada Tunelului, iar nu de mult, pe 16 aprilie, vedeam cum malul râului Buzău a devenit coș de gunoi pentru lepădături. 

David Leonard Bularca

Sursa foto: Facebook – Primăria Întorsura Buzăului

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.