Care este calitatea apei potabile în județul Covasna?
De multe ori, în urma unor lucrări de reparații în rețea, apar semne de întrebare privind calitatea apei care curge la robinet. Trebuie știut că în cazul în care indicele de turbiditate nu depășește valoarea maximă admisă de Legea privind calitatea apei potabile, respectiv de 5 unități, apa tulbure nu pune în pericol consumatorii.
Bineînțeles că în calitate de furnizor al acestui serviciu operatorul regional Gospodărie Comunală SA recomandă ca populația să consume apă care are și un aspect vizual plăcut, însă datorită clorului adăugat, depunerile eliberate în conducte în timpul unei lucrări de reparații la rețea nu prezintă un risc pentru sănătate.
Clorinarea apei este impusă prin lege, iar metoda este mai veche de 200 de ani, însă a devenit regulă standard în întreaga lume de la începutul anilor 1900, fiind utilizată ca metodă de dezinfectare. Siguranța procesului este garantată de o dozare adecvată, iar concentrația care se regăsește în apa potabilă nu este considerată un risc de către profesioniștii din domeniul sănătății.
Reprezentantul sistemului de management al calității, protecției mediului și siguranței sănătății ocupationale, Szántó Zsuzsa, declară în numele operatorului regional că legea permite o variație a conținutului de clor liber în limitele a două valori, iar apa potabilă furnizată către populația din județul Covasna are o concentrație medie, în aceste limite.
Cu toate acestea, după finalizarea lucrărilor de reparații, sau înainte de punerea în funcțiune a unui sistem nou, cantitatea de clor din apă este mărită. Majoritatea consumatorilor nu sesizează acest lucru, însă este posibil ca unii locuitori, în special cei aflați în apropierea punctului în care se face tratarea si dezinfectarea apei, să simtă un miros mai puternic de clor. În astfel de situații, specialiștii recomandă ca apa să fie lăsată să stea timp de 10-20 de secunde, iar problema va dispărea.
O concepție greșită este aceea că albul prezent pentru câteva secunde în apă este cauzat de clor. În fapt, particulele de culoare albă pe care le vedem în pahar sunt bule de oxigen, apărute din cauza presiunii din conducte, iar apa este perfect potabilă.
În orice caz, apa furnizată locuitorilor județului Covasna este printre cele mai bune, la nivel național, din punct de vedere calitativ. Apele din mediul urban și rural din aria de operare sunt de obicei de adâncime, excepția este stațiunea Covasna, care este de suprafață - cu toate acestea, rezultatul final este excelent peste tot.
Cu excepția localităților Întorsura Buzăului și Covasna, conținutul de fier al apei trebuie redus în majoritatea zonelor din județ, cel mai bun exemplu în acest sens fiind municipiul Târgu Secuiesc unde acest proces funcționează cu succes de 5 ani, ca urmare a unei investiții din fonduri europene.
Aici, conținutul de fier al apei se încadrează în limitele legale (cel mult 0,2 mg/l), însă reziduurile de fier depuse în anii precedenți sunt încă semnificative în rețea, și se desprind la modificarea presiunii apei, având ca rezultat o oarecare turbiditate. Problema poate fi soluționată doar prin înlocuirea completă a rețelei de distributie
Modalitățile de filtrare a apei depind de la o zonă la alta. În Târgu Secuiesc, de exemplu, pentru a reduce conținutul de fier de la 5,0 mg/l la 0,2 mg/l, fierul este precipitat prin oxidare și ulterior filtrat cu zeolit și nisip cuarțos. În Sfântu Gheorghe, pentru eliminarea impurităților este suficientă trecerea apei printr-un decantor lamelar si prin filtre de nisip cuarțos, însă în Covasna tratarea apei este un proces mai complicat, deoarece calitatea apei de suprafață se schimbă în funcție de vreme. Prin urmare, este necesar ca apa captată să fie decantată înainte de filtrare, deseori prin adăugarea de coagulanți, care accelerează depunerea particulelor fine prin aglomerarea lor.
Controlul calității apei este un proces extrem de transparent, consistent și care se desfășoară cu regularitate. Furnizorul, în conformitate cu reglementările în vigoare, efectuează periodic analize chimice și microbiologice în toate așezările în care asigură alimentarea, prelevând probe din rețea, rezervoarele și stațiile de tratare ide apă.
Întregul proces are loc sub atenta supraveghere a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, în baza unui program bine definit.
Nu există un răspuns clar la întrebarea dacă apa de la robinet are o calitate mai bună sau nu față de cea îmbuteliată, însă apa de la robinet este cel puțin la fel de bună, spun specialiștii, având în vedere că este mereu proaspătă și nu este depozitată într-un magazin timp de câteva zile, săptămâni sau luni.
Calitatea apei potabile este verificată de Gospodărie Comunală SA la fiecare 4 ore în laboratorul înregistrat la Ministerul Sănătății, fiind evaluat conținutul de substanțe organice, dar și nitriții, valoarea PH-ului și conținutul de amoniac, turbiditate, duritate.
În ultimii 10 ani nu au existat situații în care apa să nu fie considerată potabilă în județul Covasna, cu excepția localității Bodoc, unde la un moment dat, în timpul unei inspecții realizate de DSP Covasna, calitatea apei a fost pusă la îndoială din cauza conținutului ridicat de mangan (aproape de limita admisibilă). Situația a fost remediată rapid după ce Gospodărie Comunală a modificat procedura de filtrare a apei.
„Angajații noștri sunt adevărați profesioniști, dar dispunem și de echipamentele de laborator necesare pentru a putea garanta calitatea apei. Este o mare responsabilitate, dar experiența ne arată că ne putem ridica la nivelul așteptărilor. Din poziția pe care o ocup, eu îi încurajez pe locuitorii județului să se conecteze la rețeaua de apă, dacă au această posibilitate, pentru că de cele mai multe ori sunt probleme cu apa provenită din fântâni, lucru care garantat nu se întâmplă în cazul apei de la robinet. Sănătatea familiilor noastre este extrem de importantă, iar la bază stă consumul unei ape de calitate”, a punctat directorul societății, Kozsokár Attila.
(Gospodărie Comunală SA – Biroul de Comunicare)