Benkő Árpád-Jenő, primarul din Ilieni: „După 16 ani, comuna are și un viceprimar”
Benkő Árpád-Jenő, primarul comunei Ilieni, ales în 2024 ca independent, consideră că cea mai mare realizare a anului trecut este faptul că a format o echipă administrativă completă. După 16 ani, comuna are din nou un viceprimar. Pe de altă parte, cel mai ambițios proiect pentru anul acesta este începerea lucrărilor la rețeaua de canalizare în toată comuna prin intermediul programului național „Anghel Saligny”. Proiectul, început în administrația precedentă, este acum în faza de obținere a avizelor, iar lucrările sunt planificate să înceapă în primăvară.
Viceprimarul, Cserei György, este un tânăr de 24 de ani, inginer agronom de profesie. De asemenea, primarul spune că are alături doi consilieri. Lőrinczi Dénes se ocupă de cultură și turism, iar Szőcs András este responsabil de proiectele europene și programele de finanțare guvernamentale.
„Cea mai mare realizare pe anul trecut este că am devenit primar. Am glumit, dar am reușit ca după 16 ani să avem și un viceprimar. E vorba despre Cserei György, are 24 de ani și este inginer agronom de profesie. Avem doi consilieri ai primarului. Unul Lőrinczi Dénes, care se va ocupa de cultură și de turism, iar domnul Szőcs András se va ocupa de proiectele europene și programele de finanțare guvernamentale, deci de tot ce va însemna investiție”, ne-a spus Benkő Árpád-Jenő.
Conform acestuia, cel mai important proiect pentru anul 2025 este realizarea rețelei de canalizare în toată comuna, cu excepția zonei Benedek Mező, prin intermediul programului național „Anghel Saligny”.
„Obiectivele pe 2025 sunt multe și mari. În primul rând, avem un proiect prin Anghel Saligny prin care vom face rețeaua de canalizare în toată comuna, în afară de Benedek Mező. E un proiect moștenit de la celălalt primar. Acum faza de proiectare este finalizată și acum suntem în etapa în care cerem avize de la mai multe instituții și avem speranță că în martie vor începe lucrările. Acest proiect se derulează pe parcursul a trei ani de zile. Știm că este o problemă cu bugetul statului, dar sperăm că lucrările o să fie achitate. Acesta este cel mai important proiect în ceea ce privește infrastructura”, a mai punctat primarul.
În plus, comuna are planuri și pentru cultură și siguranța comunității. Primăria dorește să sprijine formarea unor asociații non-guvernamentale, inclusiv o asociație a călăreților, să revitalizeze Asociația Tineretului ILISZ, și să înființeze o asociație a pompierilor voluntari.
„Este o prioritate, mai ales că anul trecut am avut trei incendii în comună”, a adăugat primarul.
Totodată, conducerea comunei a organizat trei ședințe publice în satele Dobolii de Jos, Ilieni și Sâncraiu, urmând să fie organizate întâlniri și în Szalomér și Benedek Mező. Astfel de ședințe vor avea loc o dată la jumătate de an.
„Oamenii sunt foarte mulțumiți că sunt ascultați. Deocamdată, nu mi-au reproșat nimic, ci vin cu cereri și sugestii, iar noi încercăm să răspundem și să facem ce putem”, a spus Benkő Árpád-Jenő.
♦♦♦
Acest articol face parte din campania „Aleșii covăsnenilor prezintă: Realizarea anului 2024 și Obiectivul pe 2025”, lansată de CovasnaMedia. Demersul continuă să ofere o platformă aleșilor locali din județ pentru a-și prezenta rezultatele și planurile, iar știrile sunt publicate de două ori pe săptămână pe covasnamedia.ro. Campania se va derula pe parcursul lunilor ianuarie și februarie.
Până acum, a mai fost publicat un material în care a răspuns întrebărilor noastre primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și primarul din Valea Mare, Bogdan Ștefan Marin.