Primele rezultate ale campaniei umanitare inițiate de Serviciul de Ajutor Maltez și UDMR Covasna
Aproape o tonă de alimente şi alte bunuri au fost colectate deja în beneficiul ucrainenilor, care vor ajunge la Satu Mare, iar apoi la persoanele afectate de război.
Vineri dimineață, am vizitat unul dintre punctele de colectare din Sfântu Gheorghe, unde liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, și reprezentanta Serviciului de Ajutor Maltez, Sövér Aliz, au raportat informații despre ce s-a colectat până acum pentru refugiații din Ucraina. La conferința de presă au fost prezenți și alți lideri ai UDMR.
Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, a declarat că foarte mulți oameni de afaceri, dar şi oameni simpli au dat dovadă de solidaritate şi generozitate şi au făcut donaţii: „În primul rând aș vrea să evidenţiez că suntem împotriva oricărei forme de agresiune, oricărei forme de război, însă suntem prea mici, cred eu, pentru o asemenea mişcare internaţională care se petrece în imediata apropiere a ţării noastre, la zero kilometri de fapt de graniţa României. Însă ceea ce putem face sunt următoarele: am început şi noi şi sistematic colectăm donaţii din partea cetăţenilor, din partea întreprinzătorilor, din partea oamenilor de afaceri şi a instituţiilor. În momentul de faţă am strâns peste 3.000 de flacoane de apă minerală, peste 600 de kilograme de făină, alte 150-200 de kilograme de alimente nealterabile şi foarte multe pachete cu materiale de îngrijire, precum săpun, detergent şi aşa mai departe. Colectarea continuă şi cerem solidaritate din partea cetăţenilor. (...) Ajutoarele nu vor ajunge deodată, ci printr-un sistem de repartizare special conceput de Serviciul de Ajutor Maltez.”
„Fiecare mamă își naște copilul pentru viață, nu pentru moarte”
Tamás Sándor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a menţionat că autorităţile locale au pus la dispoziţia refugiaţilor ucraineni peste 400 de locuri de cazare în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt și Întorsura Buzăului. El a rugat populația care vrea să-i ajute pe cei aflați în nevoie, „să doneze, în primul rând, alimente neperisabile, dar este mare nevoie de echipament de tabără, saltele, pilote, perne, paturi de tabără.”
„Ne pare rău pentru această situație, ne pare rău pentru acești oameni, mai ales pentru victime, pentru morți, pentru că fiecare mamă își naște copilul pentru viață, nu pentru moarte. Fiecare soldat decedat este cu siguranță fiul cuiva, iubitul cuiva sau tatăl cuiva. Ne dorim ca acest război să se încheie cât mai curând posibil”, ne-a mai spus Tamás Sándor.
Fermierii au donat făină și cartofi
Totodată, în urma unui apel făcut miercuri după-amiază de către deputatul UDMR Covasna, Könczei Csaba, comunitatea fermierilor din Zagon s-a mobilizat și a donat 600 kg de făină. „Mulți s-au alăturat rapid inițiativei. Aproximativ trei tone de cartofi au fost donate de fermieri, dar din cauza vremii nu putem transporta încă, dacă îngheață și se strică, să nu facem mai mult rău decât bine”, a spus, în cadrul conferinței de presă de vineri, Könczei Csaba.
Reprezentanta Serviciului de Ajutor Maltez, Sövér Aliz, a mulțumit pentru colaborarea extraordinară din această perioadă dificilă și, în numele organizației, a încurajat oamenii să continue să doneze, menționând că se acceptă și donații bănești, numărul de cont fiind disponibil pentru oricine pe pagina de Facebook a organizației.
„Colegii mei sunt la graniță și îi pot ajuta direct pe refugiații care vin la noi. Donațiile primite la centrul de colectare din Sfântu Gheorghe vor merge la filiala SAM din Satu Mare, iar pachetele vor fi distribuite de acolo”, a precizat Sövér Aliz.
Persoanele care doresc să susţină campania pot face donaţii în contul bancar al Asociației Serviciul de Ajutor Maltez în România,
RO 80 BACX 0000 0030 2688 9018, deschis la Unicredit Bank, la sediul din Sfântu Gheorghe al Serviciului de Ajutor Maltez, strada Pescarilor, nr. 34/B, precum şi la sediile UDMR din Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc şi Baraolt.