UCRAINA/UKRAJNA 3 martie 2022

Cum se va implica Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe în sprijinirea refugiaților ucraineni

de Iulia Drăghici - Taraș | 2911 vizualizări

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe va oferi sprijin refugiaților ucraineni și răniților din țara vecină doar în momentul în care va fi nevoie, iar până atunci prioritatea sunt pacienții din județul Covasna, care în ultimii doi ani nu au avut acces imediat la servicii spitalicești, a spus miercuri managerul SJU. 

András-Nagy Róbert a declarat într-o conferință de presă și că în prima linie în acest context ar trebui să fie spitalele militare. 

Există niște spitale militare care funcționează și au funcționat și pe timpul pandemiei și funcționează în continuare. (...) Și în momentul de față accentul se pune pe spitalele publice, spitalele de urgență, care ar trebui să rezolve acei pacienți care au fost și nu au avut acces imediat la servicii spitalicești în perioada ultimilor doi ani. Din moment ce există spitale militare, cred că accentul în privința ajutorării altor state într-un conflict militar ar trebui să fie pus pe aceste spitale. În momentul în care aceste spitale nu fac față, atunci da, intervin spitalele județene, spitalele orășenești, alte spitale. În prezent, ținta noastră este să asigurăm niște servicii medicale spitalicești pentru locuitorii județului în principal. În momentul în care o să fie și cazuri medicale pentru refugiați, pentru răniți ucraineni, o să le rezolvăm și pe acestea. Dar deocamdată noi nu ne gândim ce este în Ucraina, ce este în State, pentru că noi avem problemele noastre, avem problemele din județ, avem pacienții noștri pe care trebuie să ne concentrăm. Spun aceasta cu tot respectul față de refugiați. Dar ca sistem sanitar așa ar trebui să funcționeze. Eu așa văd, din Sfântu Gheorghe, din poziția aceasta de manager al unui spital județean”, a explicat András-Nagy Róbert. 

Directorul medical al Spitalului, dr. Roșu Mátyás a spus la rândul său că la solicitarea autorităților s-a furnizat și o listă cu serviciile pe care SJU le-ar putea oferi dacă în țară vor ajunge răniți din Ucraina.  

Am fost rugați să prezentăm la DSP și Ministerul Sănătății ce putem rezolva la nivelul nostru și am spus că putem primi răniți din Ucraina pe Chirurgie și Ortopedie. Ceilalți (n.red. refugiații), dacă ajung în județul nostru și au probleme de sănătate, bineînțeles că prin sistemul de Urgență vor fi evaluați”, a spus directorul medical. 

András-Nagy Róbert a spus și că în pandemie spitalele din județul Covasna au fost un exemplu de colaborare și solidaritate, dar și că „întotdeauna am încercat să facem față fiecărei provocări la momentul respectiv și să găsim soluții valabile și bune pentru toată lumea”.  

Distribuie articolul:  
|

UCRAINA/UKRAJNA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.