35 de locuri de cazare pentru refugiații ucraineni, înregistrate oficial pe raza orașului Întorsura Buzăului
Dintre acestea, 9 sunt ocupate, iar oamenii fugiți din calea războiului spun că nu se grăbesc să părăsească liniștea depresiunii zonei Buzaielor
Pe raza orașului Întorsura Buzăului sunt înregistrate oficial, adică verificate și aprobate de autoritățile județene, 35 de locuri de cazare puse la dispoziția refugiaților ucraineni. Dintre acestea 9 erau ocupate vineri, când am discutat cu primarul Raul Urdă, care ne-a spus și că din discuțiile cu câțiva dintre cei care au găsit o oază de liniște din calea războiului în orașul de la poalele Carpaților vor rămâne cel puțin două luni de acum încolo.
Edilul de la Întorsura Buzăului ne-a spus că persoanele, majoritatea venite din zona Odesa, stau la Pensiunea Roxana (șase persoane, dintre care o familie - soț, soție și doi copii), dar și la o casă particulară din oraș (unde stau o mamă și doi copii). Gazdele au pus camerele și toate celelalte utilități gratuit la dispoziția refugiaților, fără să ceară nici măcar sprijinul pe care statul îl poate oferi în aceste condiții. Oaspeții sunt aici de mai bine de o săptămână.
„Suntem mândri de întorsurenii noștri care și-au pus la dispoziție casele și pensiunile gratuit, fără a cere bani de la stat, deși statul poate oferi bani chiar și pentru persoanele private. Deci statul oferă 40 de lei pe zi pentru cheltuieli de utilități pentru fiecare persoană cazată, 20 de lei pentru mâncare și 12 lei pentru produse de igienă personale. La pensiune se oferă 100 de lei de persoană pe zi. Destul de bine. Dar cu toate acestea, știind că beneficiază de acest ajutor, oamenii noștri au refuzat, ceea ce este un lucru demn de lăudat”, ne-a declarat primarul Raul Urdă.
Potrivit edilului, printre refugiați este și un bărbat de profesie IT-ist, care a putut să plece cu familia, soția și cei doi copii, dintre care cel mai mic de doar de trei luni de zile, pentru că este declarat inapt militar. Între timp, acesta și-a mutat firma de IT în Polonia și lucrează de la distanță din Întorsura Buzăului.
Primarul Raul Urdă a mai spus și că persoanele care doresc să vină în sprijinul oamenilor care fug din calea războiului, având spații de cazare pe care le pot pune la dispoziția acestora, pot să meargă la primărie și să le declarare, pentru a fi luate în evidență.
Între timp, conflictul militar din țara vecină, care a început în 24 februarie, continuă, din păcate. „De la declanșarea acestei crize, până la data de 19.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 491.165 cetăţeni ucraineni”, se arată pe site-ul Poliției de Frontieră. Mulți dintre aceștia părăsesc țara noastră, mergând cât mai departe de zona de război.