AUTO 26 ianuarie 2022

Rata de promovare la examenul auto, 62% în 2021 în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1300 vizualizări

Datele arată creșteri față de anul precedent; în mai multe rânduri au venit examinatori din alte județe 

Teama reprezentanților școlilor de șoferi, că aducerea polițiștilor din alte județe pentru examinarea candidaților covăsneni va însemna o rată mai mică de promovabilitate la proba practică pentru obținerea permisului auto este nejustificată, a subliniat marți, într-o conferință de presă, prefectul Ráduly István. Acesta a oferit și date statistice pentru a-și susține argumentul. 

Anul trecut, 9892 de persoane s-au înscris la examenul teoretic (+1382 de persoane, +16,2% față de 2020), dintre care 3969 au promovat examenul (40,1%), similar cu anul precedent (41,68%). 

Numărul de candidați la proba practică a fost mult mai mare decât în 2020, 6554, față de 4786 cu un an mai înainte (+ 36,9%), iar rata de promovare s-a îmbunătățit și ea: 4062 de absolvenți au promovat anul trecut (62%), față de 2754 în 2020 (57,5%). 

De ce doresc să scot în evidență? Pentru că atunci când a venit ideea domnului comisar Rico Racoviță (n.red. șeful Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Covasna) să cerem ajutor din alte județe, foarte mulți reprezentanți ai școlilor de șoferi mi-au spus să nu accept, întrucât dacă vin străini – străini în ghilimele, la noi o să se pice la examen. Vedeți? Nu a fost așa”, a declarat prefectul Ráduly István. 

Din cauza timpilor mari de așteptare între programarea pentru proba teoretică și cea practică, ajuns chiar și la patru luni, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Covasna a cerut sprijin din alte județe. Astfel, 29 de polițiști din Vaslui, Mureș și Bacău au examinat anul trecut 692 de persoane, în patru weekend-uri. 485 dintre acestea, adică 70,09% au promovat. 

Demersul a continuat și anul acesta, astfel că la jumătatea lunii ianuarie, au mai venit doi ofițeri de poliție din județul Bistrița-Năsăud, cu ajutorul cărora au fost examinate alte 273 de persoane, iar 167 (61%) dintre acestea au obținut permisul de conducere.  

În prezent, timpul de așteptare pentru cei care vor să dea examenul auto a ajuns la două săptămâni, a mai declarat prefectul.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.