Lista localităților din județul Covasna care au intrat în programul „Rabla local”
Locuitorii din 10 localități din județ au posibilitatea de a primi câte 3.000 de lei în schimbul unui autovehicul vechi și poluant, fără să fie obligați să cumpere o altă mașină. Asta pentru că luni s-a dat startul primei ediţii a programului „Rabla local”, al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Pe lângă banii proveniți de la Ministerul Mediului, care reprezintă 80%, autoritățile locale contribuie cu 20%. Înscrierile se fac până pe 31 august.
Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se face prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).
Programul este disponibil la nivel național și are un buget total de 500 de milioane de lei, dar se desfăşoară doar prin autorităţile publice locale care au decis să participe. Potrivit ministrului Mircea Fechet, peste 500 de primării s-au înscris în programul „Rabla local”, notează digi24.ro. În județul nostru „Rabla local” este disponibil în 10 UAT-uri.
Cea mai mare sumă a fost aprobată pentru municipiul Sfântu Gheorghe: 1.200.000 de lei, pentru casarea a 500 de autovehicule vechi. Consiliul Local a aprobat la finalul lunii aprilie alocarea sumei de 300.000 lei din bugetul local, reprezentând cota parte de 20%.
De altfel, programul „Dăm valoare rablei tale”, prin care peste 1.000 de maşini au fost scoase din circulaţie de pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, a fost preluat ca model de care AFM, care a lansat programul „Rabla local”.
Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe ne-au declarat luni că odată cu lansarea „Rabla local”, programul local „Dăm valoare rablei tale” se încheie.
În ceea ce privește celelalte localități din județ, la Întorsura Buzăului, Covasna și Târgu Secuiesc finanțarea oferită de Ministerul Mediului, în cadrul „Rabla local” este de câte 240.000 de lei, adică 100 de mașini uzate pentru fiecare oraș. La Baraolt, Sita Buzăului și Turia s-au aprobat câte 120.000 de lei, pentru câte 50 de mașini.
O finanțare de 72.000 de lei este acordată primăriei comunei Ghelința, pentru 30 de mașini, 60.000 de lei pentru comuna Reci (25 de mașini) și 4.800 de lei pentru Valea Mare (2 mașini).
Astfel, dacă vor fi epuizate toate fondurile disponibile, peste 1.000 de autovehicule uzate din județ vor fi scoase din circulație în perioada următoare.
Condiții de eligibilitate pentru mașini
Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
b) la data participării în program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
c) are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Condiții de eligibilitate pentru persoanele fizice
Persoanele fizice care se înscriu în program trebuie să respecte următoarele condiţii:
a) Să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
b) Să deţină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;
c) Maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin 5 ani;
d) Să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat;
e) Să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului; să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe.
Potrivit Agerpres, peste 600 de persoane s-au înscris în program încă de la prima oră de la deschiderea sesiunii.
Sursa foto: Tánczos Barna / Facebook