AUTO 27 ianuarie 2022

„Dăm valoare rablei tale” revine și în 2022

de Iulia Drăghici - Taraș | 1849 vizualizări

„Până în anul 2021 ritmul de creștere a fost, în medie, de 830 de autoturisme pe an, anul trecut, acest ritm a scăzut la sub 300”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe 

Programul „Dăm valoare rablei tale” continuă și în 2022, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Bugetul inițial va fi stabilit la 500.000 de lei, dar dacă numărul solicitărilor va fi mare, suma se va suplimenta. 

„Continuăm și anul acesta acest program și sperăm că, dacă vor fi și proiecte la nivel național, care vor întări ideea să ajutăm oamenii să aibă mașini noi, să aibă mașini care poluează mai puțin, atunci s-ar putea să ajungem la o stabilizare a numărului de mașini, ceea ce ar fi foarte important, pentru că atunci se pot face politici publice de parcări, pe termen lung. Pentru că atâta timp cât anual cresc doar autoturismele cu aproape 1000 de unități nu ai cum să faci față cu acest ritm de creștere, cu amenajări de locuri de parcare. Este o realitate, o vedem cu toții, că în fiecare an, proprietarii de autoturisme au mai luat un pic, un pic din spațiul verde al orașului”, a spus primarul. 

Edilul a prezentat și o analiză privind ritmului de creștere a autoturismelor înmatriculate pe raza municipiului reședință de județ. „Până în anul 2021 ritmul de creștere a fost, în medie, de 830 de autoturisme pe an, anul trecut, acest ritm a scăzut la sub 300. Încă nu putem vorbi de o diminuare a numărului de autoturisme în municipiul Sfântu Gheorghe, dar cred că prin acest program am reușit să reducem ritmul de creștere”, a punctat primarul. 

În 2021 au fost peste 500 de solicitări aprobate. 

Tot anul trecut, inițial a fost alocat un buget de un milion de lei, dar pentru că au fost cereri, a fost suplimentat cu încă 600.000 de lei. 

Începând de anul acesta, regula principală a programului, privind vechimea autoturismului înmatriculat la Sfântu Gheorghe s-a schimbat. „Nu solicităm ca autoturismul să aibă o vechime de la data înmatriculării în municipiul Sfântu Gheorghe de 10 ani, ci de doar cinci ani”, a spus Antal Árpád. 

Programul „Dăm valoare Rablei tale” al Primăriei Sfântu Gheorghe este preluat ca exemplu într-un demers al Ministerului Mediului, prin care, cu ajutorul autorităților locale, va da startul unui proiect de tip „Rabla”, dar mai flexibil, care să determine cetățenii să renunțe la mașinile foarte vechi. 

La Sfântu Gheorghe, proiectul a început în aprilie 2021. 

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.