ACTUALITATE 4 iulie 2019

Zootehnia covăsneană este în doliu

de Iulia Drăghici - Taraș | 2010 vizualizări

Liderul crescătorilor de bovine, Ötvös Mózes s-a stins la vârsta de 82 de ani 

Nici pe cei mai buni și dedicați dintre oameni nu îi ocolește, din păcate, sfârșitul vieții pe Pământ. Pentru Ötvös Mózes, sau Mózsi bácsi, cum îl știau toți agricultorii covăsneni, acesta a venit luni, pe 1 iulie, la vârsta de 82 de ani și jumătate. Vidul rămas după dispariția liderului zootehniei covăsnene va fi greu de umplut, spun cei care l-au cunoscut. 

„Om emblematic”, „împăciuitor”, „harnic”, „bun organizator”, „om de cinste” - iar lista descriptivă a celui care a fost Ötvös Mózes în ochii și inimile colaboratorilor săi poate continua.  Golul lăsat de acesta în fruntea Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine din județul Covasna va fi unul greu de umplut, cu siguranță. Vorbim acum despre omul care până la ultima suflare a luptat pentru credința lui în bunăstarea fermierilor pe care îi reprezenta, pentru binele și dezvoltarea zootehniei din județul Covasna. A reușit ceea ce alții nici nu visau și a dus vocile fermierilor covăsneni până la cele mai înalte foruri.  

Mă folosesc de acest moment pentru că astăzi am avut această bucurie de a veni în Covasna, dar sunt și trist. Am primit informația cum că a decedat un coleg, un om pe care l-am prețuit extraordinar. Rar găsești oameni de calibrul acesta. El este cel care a știut la vârsta de 83 de ani să fie în fruntea crescătorilor de animale, un om cu care colaboram extraordinar de bine. Regret acest lucru că am văzut că într-una din zile m-a sunat și nu am reușit să răspund, dat fiind faptul că eram într-o situație în care nu puteam vorbi la telefon și regret că nu am vorbit atunci cu dumnealui. A fost un om excepțional care a dispărut și vreau să transmit condoleanțe familiei. (...) Îmi pare rău că dispar acești oameni, cum de altminteri îmi pare rău când dispare orice om, dar cunoscându-l și lucrând împreună cu dumnealui, regretul este formidabil”, a spus însuși ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, miercuri, după vizita de lucru făcută județul Covasna.

Ulterior, înainte să plece spre București, ministrul a mers acasă la familia îndoliată și le-a transmis personal regretele și condoleanțele, după cum a scris pe Facebook. 

Cel mai bun președinte al asociației crescătorilor de bovine

În 2008 a fost ales pentru prima dată președinte al Agenției Județene a Crescătorilor de Bovine (AJCB) Covasna, iar în 2017, când împlinea 80 de ani, Ötvös Mózes a preluat al treilea mandat consecutiv, învestit cu unanimitatea voturilor membrilor din județ, peste 4.200 la vremea respectivă. 

Mai în glumă mai în serios, Ötvös Mózes a fost numit atunci, în 2017, „preşedinte pe viaţă”, titulatură însoţită de laude argumentate şi susţinute de munca depusă de acesta în lupta pentru drepturile micilor fermieri din judeţ.

Nu-și arăta vârsta, ci era un adevărat exemplu pentru toți cei din jurul său, care se înviorau în văzul exploziei de energie și voință pe care le emana Mózsi bácsi, îndeosebi la întâlnirile cu fermierii, organizate anual în fiecare zonă din județ, fără greșeală. 

„E greu de exprimat în cuvinte acum cine a fost Mózsi bácsi. Noi am avut mai mult decât o colaborare, a fost o prietenie. În ciuda diferenței mari de vârstă, preocupările comune ne-au făcut prieteni. Discutam săptămânal, chiar de mai multe ori pe săptămână, despre tot ce se întâmplă în domeniul agricol din județ, ce trebuie să facem, direcțiile în care trebuie să mergem. (...) În paleta agriculturii covăsnene rămâne o mare lipsă. Era un om emblematic pentru agricultura județului și mai ales pentru ramura zootehnică a județului. (...) Acum o lună era încă activ. A mers la întâlniri cu fermierii. Avea o capacitate de mobilizare și de entuziasmare fantastică. Putea să transmită oamenilor putere de muncă și voința de a face ceva bun pentru comunitate”, ne-a declarat  directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a județului Covasna, Könczei Csaba.

„A luptat foarte mult pentru fermierii și cu multe și cu puține animale. S-a zbătut și a alergat foarte mult pentru rezolvarea în special a plății subvențiilor la timp, dar nu numai. (...) Cu ocazia adunărilor generale pe zone am ridicat foarte multe probleme cu care se chinuiau fermierii. Toate au fost notate, discutate, se făceau memorii pentru Ministerul Agriculturii sau al Finanțelor sau acolo unde era nevoie. După aceea dânsul făcea poteci bătute pe la Ministere, că nu e suficient să faci o adresă și să aștepți rezolvarea. Nici prin insistențe mari nu se rezolva de multe ori, dar dânsul mergea și pistona acolo, împreună cu alții. A fost omul care s-a zbătut până la ultima picătură pentru rezolvarea acestor probleme. A fost omul care a ținut foarte mult la Zona Buzaielor. (...) A fost un om de bună credință, un om cu suflet mare, care a luptat fără să țină cont care e zona ungurească și zona românească. Totdeauna afirma că noi trăim în România, indiferent de etnia în care ne-am născut, și trebuie să rezolvăm toate problemele la fel. Asta era deviza dumnealui. (...) A fost un om care a făcut cinste județului Covasna și care a știut să se lupte pentru drepturile crescătorilor de animale. Fiind și dumnealui tehnician veterinar de profesie, a iubit animalele și și-a dat silința să facă tot ce s-a putut face. Dumnezeu să îl ierte, să îl odihnească acolo sus în ceruri! Condoleanțe familiei!”, ne-a declarat și Constantin Vlad din Întorsura Buzăului, unul dintre vicepreședinții Asociației, membru de bază și coleg de peste 20 de ani cu regretatul Ötvös Mózes. 

Acum s-a făcut liniște. E o liniște apăsătoare și grea pentru cei care l-au cunoscut și care i-au văzut forța, determinarea și astfel de momente nu pot trece neobservate. Ne vor rămâne însă în suflete vorbele transmise la întâlnirile cu fermierii din județ. „Nu uitaţi că ne putem obţine drepturile numai în comun, numai dacă luptăm împreună, fără excepţie, cot la cot şi cei din zona Sfântu Gheorghe, şi cei din zona Întorsurii şi aşa mai departe.”

Ultima suflare și-a dat-o pe un pat de spital și se pare, rinichii au fost cei care au cedat și au pus astfel punct misiunii sale de pe pământ. Cei care vor să transmită condoleanțele familiei, o vor putea face joi, 4 iulie, începând cu ora 14:00, la Cimitirul Comun de lângă Poligonul din Sfântu Gheorghe. Înmormântarea va avea loc de la ora 15:00. 

Odihnește-te în pace, Mózsi bácsi!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.