ACTUALITATE 12 septembrie 2011

Ziua Pompierilor la Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 596 vizualizări

Cu ocazia aniversării Zilei Pompierilor din România, astăzi, începând cu ora 10, va avea loc o defilare în mun. Sf. Gheorghe pe traseul str. Oltului – str. Gen. Grigore Bălan – str. Mihai Eminescu – str. Petofi Sandor – Piaţa Libertăţii – str. Grof Miko Imre – str. Mihai Eminescu – str. Gen. Grigore Bălan – str. Oltului.

Primele structuri de pompieri din Transilvania au luat naştere în urma producerii unor mari incendii cum ar fi cel din 29 iulie 1934 din localitatea Tg. Secuiesc, în urma căruia au ars 420 de case din cele 538 existente pe atunci. În ceea ce priveşte prima formaţie de pompieri voluntari din judeţul Covasna, aceasta a luat fiinţă în anul 1856, în localitatea Chichiş.

La data de 1 aprilie 1937 a luat fiinţă Compania  de Pompieri militari din Sfântu Gheorghe. După reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, cu data de 1 octombrie 1968 s-a înfiinţat Grupul de Pompieri al judeţului Covasna. Începând cu data de 1 octombrie 1996 se schimbă denumirea unităţii în Grupul de Pompieri "Mihai Viteazul" al judeţului Covasna.

Modificările legislative produse odată cu apariţia OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de urgenţă au dus la schimbarea organizatorică a două mari instituţii, Grupul de Pompieri şi Inspectoratul de Protecţie Civilă. Prin contopirea celor două instituţii a luat naştere la data de 15 decembrie 2004 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihai Viteazul” al judeţului Covasna.

Dacă la început misiunile pompierilor erau doar acelea de stingere a incendiilor, de-a lungul timpului acestea au devenit din ce în ce mai complexe. Astfel, misiunilor de stingere a incendiilor li s-au adăugat cele la înzăpeziri, alunecări de teren, epidemii, epizotii descarcerare şi asistenţă a persoanelor aflate în situaţii critice, intervenţia la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, bilogice, şi nu în ultimul intervenţiile în cazul inundaţiilor.

Deşi meseria de pompieri este una frumoasă, ea nu este lipsită de riscuri. Nu o dată s-a întâmplat ca pompierii să facă sacrificiul suprem în intervenţiile la care au participat. Putem aminti aici evenimentul de la Mihăileşti unde şapte pompieri şi-au pierdut viaţa, incendiul de la un complex comercial din Bucureşti unde flăcările şi-au luat tribut viaţa unui alt pompier şi recentul eveniment de la Baia Mare în urma căruia un locotenent a decedat. Cu toate acestea pompierii sunt mereu pregătiţi să intervină pentru a salva vieţile şi bunurile oamenilor.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice - ISU Covasna

Lt. Cocerhan Maria Veronica

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.