ACTUALITATE 13 septembrie 2015

Ziua Pompierilor din România, marcată și la Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara | 307 vizualizări

Pentru pompierii din România, ziua de 13 septembrie este o zi importantă, fiind declarată „Ziua Pompieri­lor din România“, în amintirea faptelor eroice săvârșite de pompierii militari bucureşteni, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluției de la 1848.

În această zi, trupele otomane au intrat în București, în același timp în care trupele țariste se apropiau de Capitală, venind dinspre Focșani. Populația bucureșteană a ieșit în calea otomanilor în încercarea de a stopa invazia otomană. Astfel, pe măsură ce spiritele se încingeau, compania de pompieri condusă de Pavel Zăgănescu s-a implicat activ în Bătălia din Dealul Spirii, unde s-a purtat o bătălie sângeroasă cunoscută în istorie și sub denumirea de „baia de sânge de la București“.

ziua pompierilor - 13 sept 2015 (5)c

Pentru ISU Covasna, sărbătoarea pompierilor de anul acesta a fost dublată și de aniversarea, la 1 octombrie, a 47 de ani de la înfiinţarea Grupului de Pompieri al Judeţului Covasna. De aceea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna a organizat în weekend o serie de activități la care publicul a putut să participe, astfel încât să poată înțelege mai bine ce presupune activitatea de pompier.

ziua pompierilor - 13 sept 2015 (6)c

De vineri până duminică, în mai multe zone ale orașului, pompierii de la ISU Covasna au încântat cetățenii cu demonstrații și exerciții interactive, la care oamenii au participat cu mic, cu mare. Expoziţiile cu tehnică de intervenţie amenajate la complexele comerciale Kaufland și Billa din Sfântu Gheorghe au fost un obiectiv interesant pentru locuitorii orașului, care s-ar fi adunat într-un număr mult mai mare, dacă vremea ar fi fost mai prietenoasă.

Mai mult de 70 de vizitatori au participat vineri la Ziua Porților Des­chise, asistând la demonstrații de stingerea unui incendiu la tavă și la diverse alte exerciții. Copiilor prezenți la sediul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe, li s-a oferit prilejul de a se plimba prin curte cu mașinile de pompieri și de a folosi un furtun de stingere sub îndrumarea unui cadru ISU.

ziua pompierilor - 13 sept 2015 (1)c

Duminică, a avut loc ceremonia­lul militar de înaintare în grad şi citirea ordinelor de zi, a mesajelor şi alocuţiunilor prilejuite de Ziua Pompierilor din România la sediul ISU Covasna de pe strada Oltului. La cere­monie a participat și prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu. În aceeași zi, pompierii au defilat pe străzile din mai multe localități precum Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului și Sfântu Gheorghe.

Astfel, weekendul care tocmai s-a încheiat s-a aflat sub semnul Zilei Pompierilor din România, care și la Sfântu Gheorghe au fost sărbătoriți cum se cuvine, primind o dată în plus aprecierea celor în slujba cărora se află zi de zi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.