Ziua Mondială a Apei sărbătorită la Malnaș-Băi
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUASIC şi Asociația VADON, cu ocazia sărbătoririi celei de-a XXI-a ediţii a Zilei Mondiale a Apei, au organizat seminarul intitulat Puterea de vindecare a apei.
În data de 20 martie la centrul balnear Drumul apelor minerale din Malnaș Băi a fost casă plină, dovedind astfel importanța acestei zile sărbătorită în toată lumea. Evenimentul a fost sărbătorit cu două zile în avans, data oficială fiind 22 martie.
Invitații prin tematica abordată au captat atenția publicului cu informații utile și interesante, dar au atras atenția şi asupra problemelor şi pericolelor legate de protejarea surselor de apă.
Economistul Tóth Árpád unul dintre investitorii firmei Orwell, care îmbuteliază apa Izvorului Maria, a prezentat istoricul acestui izvor și posibilităţile benefice oferite de acesta în viitor. În prelegerea sa a subliniat noua tehnică de îmbuteliere a renumitei ape a Izvorului Maria, care se realizează într-un sistem închis, ca urmare apa nu intră în contact cu aerul exterior, păstrându-şi astfel compoziţia sa fizică şi chimică originală. Apa minerală ajunge în comerț, respectiv la consumatori, îmbuteliată în sticle speciale de ceramică aduse din Germania, de 3,5 dl. Informaţiile privind beneficiile apei Izvorului Maria, respectiv prețul și modul de comercializare al acesteia se pot obține de pe pagina web www.malnas.at. La sfârșitul prezentării publicul a beneficiat de câte o sticlă de apă minerală cadou.
Dr. Váncsa Gábor medic specialist balneolog din Tuşnad Băi şi-a ţinut prezentarea despre puterea de vindecare a apelor minerale, tratamente indicate, respectiv contraindicaţii, aducând exemple din experienţa proprie profesională acumulată în 37 de ani.
Acesta, a prezentat în primul rând clasificarea apelor minerale pe baza a mai multor criterii, apoi a explicat că apele minerale având proprietăţi diferite în ceea ce priveşte compoziţia chimică, valoare Ph, temperatură, etc., au efecte diferite asupra corpului uman. Ca urmare şi tratamentele sunt diferite, putând fi tratamente externe, interne și combinate.
Astfel, apa minerală din Tuşnad Băi, având o aciditate ridicată, este folosită în special în tratamentele externe şi anume ca băi cu apă minerală. Are un efect deosebit de benefic asupra sistemului circulator, sistemului locomotor, în cazul afecţiunilor neurologice, şi este indicat şi în cazuri post-traumatice. Succesul tratamentului se datorează şi climei deosebite a staţiunii.
Apa minerală din Izvorul Maria, recunoscută de către Ministerul Sănătăţii ca fiind apă cu proprietăţi de vindecare, având o concentraţie ridicată de calciu şi magneziu, este o apă alcalină. Ca urmare acesta este folosită mai ales în tratamentele interne, aşa numita cură de băut. Specialistul recomandă celor care suferă de hiperaciditate gastrică, boli ale stomacului, tulburări intestinale, dar a fost utilizat tratamentul cu succes şi în cazuri de diabet şi de tulburări metabolice.
Puterile de vindecare a apei Izvorului Maria au fost confirmate și de cei prezenți care au încercat deja tratamentul.
Ambele tipuri de apă minerală se pot folosi de asemenea ca tratament combinat.
Având în vedere, ca în unele cazuri, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, cura de băut cu apa Izvorului Maria este contraindicată, de acea Dr. Váncsa Gábor a recomandat consultarea unui medic specialist înainte de începerea oricărui tratament balnear.
În continuare Dr. Csata Zoltán, biolog în cadrul laboratorului de calitatea apei al S.G.A. Covasna s-a axat pe problematica poluării apelor.
A prezentat amploarea și distribuirea resurselor de apă ale planetei, subliniind faptul că, apa consumabilă reprezintă doar 0,08 % din totalitatea apelor, cu toate că din suprafaţa pământului 70,8% este acoperită cu apă. Prin câteva exemple interesante a demonstrat cantitatea necesară de apă pentru a produce anumite produse, şi anume pentru producerea unui singur ou sunt necesare 135 litrii de apă, pentru un măr 70 litrii de apă, iar pentru un hamburger necesarul de apă este de 2.400 litrii. El a subliniat importanța protejării calității apelor, ceea ce se deteriorează în urma activităţilor umane neglijente, rezultând astfel poluarea apei, respectiv scăderea continuă a apelor consumabile.
Apoi a prezentat câteva cazuri importante întâlnite în judeţul Covasna, locaţiile menţionate fiind zonele Baraolt şi Sfântu Gheorghe. Specialiştii din cadrul laboratorului de calitatea apei au demonstrat impactul poluării apei asupra mediului cu ajutorul indicatorilor biologici, respectiv prin scăderea semnificativă al numărului macroorganismelor unde apa fost poluată.
Potrivit spuselor biologului, totuşi situaţia în judeţul Covasna nu se prezintă atât de drastică, ca în unele părţi ale ţării. Dar, având în vedere ca prezenţa apei determină viaţa noastră, avem nevoie de o schimbare radicală a mentalităţii în ceea ce priveşte grija mediului, în special importanţa protejării apei. Ca urmare, putem evita poluarea apelor subterane și de suprafaţă doar dacă reducem cu precădere consumul excesiv de apă în gospodăriile noastre, folosirea soluţiilor chimice atât în gospodărie, cât și în agricultură.
În final biologul a prezentat câteva fotografii macro, demonstrând astfel prezenţa vieţuitorilor în mediul nostru înconjurător, ce nu pot fi observate cu ochiul liber, dar au un rol deosebit de important în apele noastre.
Seria de prezentări a fost închisă cu seminarul managerului turistic Albert Zoltán, şef birou în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, intitulat Valorificarea apelor minerale în turism.
În numeroase locuri din judeţ este necesară îmbunătăţirea calităţii serviciilor prin crearea unor varietăţi de divertisment respectiv condiţii de recreere oferite turiştilor. Ca exemplu, staţiunea Malnaş Băi, pe vremuri renumită, acum este considerată ca uitată de turişti, dar prin diversificarea programelor oferite, aducerea unor noutăţi interesante, cu ajutorul calităţilor extraordinare a apelor minerale, respectiv a naturii din zonă, ar fi posibil creşterea numărului de turişti – şi-a exprimat convingerea managerul turistic.
Majoritatea turiştilor, care vizitează judeţul Covasna, sunt pensionarii, care vin la tratamente în special la centrele balneologice din oraşul Covasna. Pe lângă ei numărul turiştilor care doresc relaxare sau altă activitate de weekend este neglijabil.
Prezenţa apelor minerale naturale în judeţul nostru este o comoară de nepreţuit în mâinile noastre, iar turismul bazat pe acest segment ar putea fi mult mai dezvoltat, dar încă din păcate nu-l putem valorifica ca atare – a precizat invitatul.
La sfârşitul expunerii sale a prezentat cartea scriitoarei engleze Sophie Benge intitulată Izvoare cu putere de vindecare – Păstrarea sănătăţii de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Cartea apărută în ianuarie 2015 prezintă Transilvania şi în special zona noastră ca fiind căminul resurselor naturale cu putere de vindecare, prezentând mofetele şi izvoarele naturale, băile populare, etc., într-un capitol separat. Cartea susamintită se poate achiziţiona prin Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna – a spus Albert Zoltán.
Tőke Gabriella, inspector de specialitate, Asociația Vadon