ACTUALITATE 15 martie 2017

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată în judeţul Covasna

de Observatorul de Covasna | 4943 vizualizări

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată miercuri, 15 martie, cu mare fast în toate localităţile cu populaţie majoritar maghiară din judeţul Covasna. Evenimentele de anul acesta au comemorat cea de-a 169-a aniversare a izbucnirii Revoluției și Luptei de Independență din 1848–1849.

În marile oraşe, respectiv Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, evenimentele au început încă de săptămâna trecută. În reşedinţa de judeţ acestea vor continua şi joi, 16 martie, de la ora 17.00 cu spectacolul președintelui Asociaţiei de Heraldică şi Vexilologie din Transilvania, Dr. Szekeres Attila István- heraldist, cu titlul Magyarország címere és zászlaja „Stema și drapelul Ungariei”, de ziua stemei și drapelului maghiar / Muzeul Național Secuiesc, Sala Bartók, dar şi de la ora 19.00, când va avea loc Prezentarea cărții Dr-lui Süli Attila: Ormai Norbert, cu titlul „Az első aradi vértanú“ (Primul martir din Arad) în organizarea biroului din Sfântu Gheorghe a Institutului Balassi - Centrul Cultural al Ungariei / Biblioteca Județeană Bod Péter, Sala „Gábor Áron”.

Dezvelire de statuie în Parcul Central din Sfântu Gheorghe

La Târgu Secuiesc, oaspetele de onoare al festivității centrale al Zilei de 15 martie a fost Tállai András, secretarul de stat al Guvernului Ungar. La Sfântu Gheorghe, Ziua de 15 martie a fost marcată prin două marșuri cu steaguri, cai și fanfară, participanții celor două cortegii întâlnindu-se în centrul orașului. Ulterior, în Parcul Central, a avut loc dezvelirea a statuii lui Berde Mozes (1815-1893), politician și avocat maghiar născut în actuala comună Ozun, care și-a lăsat, după moarte, averea Bisericii Unitariene din Transilvania. După mai multe discursuri și o depunere de coroane de flori în fața statuii, mai multe coroane au fost depuse și la obeliscul dedicat eroilor revoluției de la 1848. Printre participanții la ceremonia de la ambele monumente s-au numărat reprezentanții primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, în frunte cu primarul Antal Arpad.

Despre ce a vorbit Antal Arpad de 15 martie

Apoi în Piața Libertății a avut loc o defilare a călăreților prezenți la manifestație, unii în costume de husari. În discursul său, primarul Antal Arpad a făcut o paralelă între revoluționarii de la 1848, maghiarii din perioada interbelică și cei de azi, spunând că „numai atunci merită să trăiești, dacă, pe lângă viață, ai şi libertatea de a acționa”. Totodată, Antal a spus că secuii nu au primit „cadou” regiunea și nu se află aici pentru că primesc „un spor de 20%, ca angajații Ministerului român de Interne”. Continuându-și paralela cu momentul 1848, Antal Arpad a vorbit de „persecuția” de către „puterea politică” a unor parlamentari, primari, viceprimari, directori de școală, care au fost „calomniați” și s-au trezit cu „viețile și carierele distruse”. Potrivit primarului Antal Arpad, scopul acestor acțiuni este „să frângă coloana vertebrală a comunității” maghiare din Ardeal. „Faptul că eu stau aici în fața dumneavoastră și în comitatul vecin, prietenul meu primarul Robert Ráduly stă în fața secuilor indică faptul că o lovitură de stat împotriva consiliilor locale secuiești, cel puțin pentru moment, nu a reușit”, a mai spus primarul din Sfântu Gheorghe.15 martie - Sf Gheorghe (2) Edilul a adăugat că în România „informatorii josnici sunt peste tot”, ca și „agenții secreți și martorii protejați”. Potrivit primarului, printre ei se află și „mulți maghiari (...) vorbitori de maghiară sau cu nume maghiare”, aceștia fiind „dușmanii cei mai mari” ai comunității maghiare. Totodată, primarul a vorbit și de relația bună cu statul maghiar. Spre finalul discursului, Antal Arpad a amintit de meciul Barcelona-PSG, când „credința” catalanilor i-a ajutat să marcheze trei goluri în ultimele minute de meci. În acest context, primarul a spus că, pentru secui, „jocul încă nu e terminat”. Secuii au la dispoziție „acele șapte minute”, pentru a obține, prin credință și mobilizarea întregii societăți, libertatea de acționa în interesul comunității, a mai spus, în aplauzele celor prezenți, Antal Arpad.

Evenimente și în comunele covăsnene

Mii de oameni au luat parte la parade paradele fastuoase şi evenimentele culturale din centrele marilor oraşe, dar nici comunele ori satele covăsnene nu au rămas fără evenimente comemorative. Spre exemplu, la Valea Crişului mulţimea adunată în Biserica Unitariană a fost condusă la monumentul eroilor din centrul comunei de fanfară şi de husari, iar la Boroşneu Mare au fost transmise mesaje bilingve, primarul de naţionalitate română, Ilie Nicolae, adresând celor prezenţi în parcul central al comunei un mesaj de unitate.

„15 martie este piatra de fundaţie a identităţii maghiare. Ne-am adunat în această zi cu sentimente de unitate şi să ne amintim de strămoşii care s-au jertfit pentru neamurile lor. După experienţa acestora şi sufletele noastre sunt impregnate de voinţa de a face ceva şi prin unitate, muncă cinstită, înţelegere şi onestitate să demonstrăm că şi noi acţionăm pentru dezvoltarea comunei noastre. 1848 ne transmite mesajul unirii, să ne unim forţele ca să atingem idealurile. Avem nevoie unii de alţii, avem nevoie de unitate, ca să avem rezultate”, a spus în faţa oamenilor din Boroşneu Mare, primarul Ilie Nicolae.

Iulia Drăghici, Sever Ioan Miu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 16 martie 2017
Antal Bacsi, sa traiesti, si de ziua Ungariei, si de ziua lui matale, din ce citesc, se vede ura pe care o reversi asupra unei etnii mult "draga"inimii lui mata!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.