ACTUALITATE 1 februarie 2022

Ziua Internațională pentru nonviolență în școală

de Covasna Media | 897 vizualizări

30 ianuarie a fost Ziua Internațională pentru nonviolență în școală”. Polițiștii au demarat un proiect prin care se urmărește creșterea gradului de siguranță în școlile covăsnene. 

Violența în unitățile de învățământ reprezintă un subiect de actualitate, dar și o preocupare permanentă a instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar și a mass-media sau a societății civile.

Din analizele efectuate la nivelul Poliției Române reiese că faptele comise cu violență constituie ponderea majoritară din totalul infracțiunilor înregistrate în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ. Cele mai multe fapte se produc ca urmare a unor conflicte spontane între colegi, conflicte ce degenerează în acte de violență fizică, dar și pe fondul unor acte de tip bullying.

Plecând de la concluzia că actele de violență reprezintă una dintre principalele probleme cu care se confruntă unitățile de învățământ, dar și de la ideea că fiecare individ poate contribui la schimbarea mediului și a societății, s-a născut ideea unui proiect care să aibă drept țintă conștientizarea, mai ales în rândul elevilor, a efectelor bullying-ului, prin desfășurarea unor activități în care aceștia să fie implicați în mod direct.

În acest context, duminică, 30 ianuarie 2022, dată la care se sărbătorește „Ziua Internațională pentru nonviolență în școală” polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, prin Biroul Siguranța Școlară, au demarat un proiect prin care se urmărește creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ din județ prin desfășurarea unor activități de educație juridică și preventivă a elevilor și părinților, dar și organizarea unor sesiuni de informare cu profesorii, în special a diriginților.

Tot în cadrul acestui proiect va avea loc și lansarea unui concurs destinat elevilor de gimnaziu. Competiția, care presupune elaborarea unor afișe și a unor materiale video de către elevi, se va desfășura în perioada februarie-martie a anului școlar 2021-2022, urmând să aibă mai multe etape – pe școală,  județeană și națională. Astfel, elevii de gimnaziu vor putea să exprime, prin materialele pe care le vor realiza chiar ei, părerile lor asupra bullying-ului, cum se vede prin ochii lor dimensiunea acestui fenomen, dar și să vină cu idei în sensul prevenirii faptelor de tip bullying, iar materialele desemnate câștigătoare la faza județeană vor participa la etapa națională a competiției.

Lansat la nivel național prin Direcția Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, proiectul se va derula la nivelul județului Covasna de către Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, dar și autoritățile locale de pe raza unităților de învățământ implicate.

Prin derularea acestui proiect polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, dar și de la celelalte structuri cu atribuții pe linia siguranței școlare, urmăresc să desfășoare activități în vederea prevenirii faptelor de violență în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ prin transmiterea unor mesaje preventive care să determine sensibilizarea și conștientizarea fenomenului de bullying. De asemenea, trebuie menționat că vor fi derulate activități în vederea identificării unor soluții optime, precum și a resurselor necesare pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și profesorilor în unitățile de învățământ, în sensul asigurării condițiilor de securitate fizică, inclusiv prin implicarea autorităților locale.

Prevenirea faptelor cu violență, dar și a oricăror fapte de natură antisocială în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ reprezintă una dintre prioritățile Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, urmărind prin activitățile desfășurate pe acest segment să creeze un mediu școlar sigur și propice desfășurării procesului educațional. Polițiștii urmăresc, totodată identificarea cât mai rapidă a situațiilor ce pot constitui posibile amenințări și care, negestionate la timpul potrivit, pot deveni reale pericole la adresa siguranței elevilor și a cadrelor didactice în unitățile de învățământ.

Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.