ACTUALITATE 3 iunie 2022

Ziua Eroilor: „Cine ar fi crezut că oamenii nu au învățat din lecția istoriei”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1653 vizualizări

Mai multe ceremonii militare, care au cuprins depuneri de coroane și defilări, au fost organizate joi în județul Covasna, cu ocazia Zilei Eroilor. Mesajele oficialităților transmise cu acest prilej au amintit de conflictul militar din Ucraina, dar și de nevoia de a onora eroii trecutului, precum și ai prezentului.  

La Sfântu Gheorghe, ceremonia organizată în fața Statuii Ostașului Român a început la ora 9:00. A fost prima dintr-o serie de 11, derulate în tot atâtea localități din județ. Aici au luat parte, printre alții, toți cei trei conducători ai Prefecturii – prefectul Ráduly István și subprefecții Cosmin Boricean și Sebastian Cucu. 

Nu au lipsit din program slujba religioasă, discursurile, intonarea Imnului Național, depunerile de coroane, dar, spre deosebire de ultimele ceremonii, joi a revenit defilarea militarilor, un moment așteptat de public, prezent în număr mare, dar și de organizatori, deopotrivă. 

În sfârșit, vedem un ceremonial mai complet decât am fost obișnuiți în ultima perioadă. Condițiile, se pare, au fost mai favorabile decât alte dăți și asta nu poate decât să mă bucure. Am primit foarte multe solicitări din partea autorităților locale, dat fiind faptul că eroi țara asta are destui, slavă Domnului! Avem foarte multe monumente și cimitire dedicate eroilor și am primit invitații de a participa astăzi cu efective. Ne-am străduit să le acoperim pe toate și efortul nu este mic, credeți-mă. Cu efectivele pe care le avem, cu deficitele pe care le avem, ne străduim să facem și activitățile specifice, ne străduim să ieșim și în public, să răspundem solicitărilor autorităților locale. (...) E Ziua Eroilor și trebuie să cinstim memoria lor așa cum se cuvine”, a spus comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe, locotenent colonelul Dorin Neagu. 

Despre semnificația zilei a vorbit în declarația lui prefectul Ráduly István. 

Azi, de Înălțarea Domnului, sărbătorim Ziua Eroilor. În această zi comemorăm amintirea eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării. Inițiată prin decret, încă din 1913, Ziua Eroilor urmărea comemorarea tuturor bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau forțele armate. După primul război mondial, eroii erau pomeniți în bisericile din toată țara, având în vedere că puține erau acele familii unde războiul să nu fi făcut nicio victimă. După cel de-al doilea război mondial, autoritățile comuniste au încercat să schimbe sensul evenimentului, schimbându-i și data pe 9 mai. După 1989, s-a revenit la data inițială și principalul scop al evenimentului a devenit ca generația tânără să afle despre ororile luptelor, să fie conștientă de caracterul inuman al oricărui război pentru a evita repetarea acestora”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu. 

Pe această linie, prefectul a punctat importanța evenimentului mai ales în contextul zilelor noastre, în care aproape de granița României este un conflict militar important. 

Cine ar fi crezut acum un an că o să vedem un război chiar aici, în vecinătatea noastră, un război care produce victime zilnic, care lasă văduve și copii orfani cu miile, în urma căruia milioane de oameni iau drumul pribegiei, unde se distruge infrastructură de miliarde de euro? Cine ar fi crezut că oamenii nu au învățat din lecția istoriei, nu au învățat că războiul nu construiește nimic, numai distruge, că în secolul XXI rezolvarea eventualelor litigii nu se mai poate face cu forța brută a armelor, ci pe calea dialogului”, a spus dr. Ráduly István.

Despre importanța zilei în prezent a vorbit, la evenimentele din celelalte orașe la care a luat parte, și subprefectul Cosmin Boricean. 

Și noi putem fi eroi. Putem fi eroii familiilor noastre, eroii comunității noastre și, nu în ultimul rând, eroii națiunii noastre. Fiecare român are datoria de a reprezenta cu cinste și onoare țara și reperele noastre morale. La fel cum strămoșii noștri au slujit cauza românească și ne-au lăsat nouă lecții de curaj făurite cu trudă și sacrificiu, și noi suntem datori de a lăsa urmașilor noștri aceleași repere morale și spirituale”, a fost mesajul transmis de subprefectul Cosmin Boricean. 

Invitație către cetățeni pentru a lua parte la expediția pe Caraiman, la Crucea Eroilor 

În cadrul evenimentului de la Sfântu Gheorghe, comandantul garnizoanei a lansat public o invitație de participare la un eveniment care este transformat în tradiție. 

Vom mai avea în perioada următoare, până la Ziua Drapelului, un eveniment care ne dorim să devină tradițional. Așa cum am făcut anul trecut, ne dorim să urcăm din nou la Crucea Eroilor pe Caraiman și să ducem Drapelul Național, înainte de a-l arbora aici la Monumentul Ostașului Român. Îi invităm pe cei care vor să vină alături de noi, să vină la comenduirea garnizoanei și să facem echipe cât mai frumoase și cât mai complete, să ne bucurăm și de o plimbare pe munte”, a mai transmis lt.col. Dorin Neagu. 

Apel la mai multă grijă față de simbolurile dedicate eroilor 

Comandantul garnizoanei s-a folosit de prilejul evenimentului de la Sfântu Gheorghe și pentru a face un apel către autoritățile locale de a avea mai multă grijă de simbolurile dedicate eroilor. 

E dureros atunci când autoritățile locale nu acordă atenția cuvenită monumentelor dedicate eroilor patriei”, a spus lt.col. Dorin Neagu, precizând totodată că mesajul vine și în contextul în care persoane necunoscute au scos o parte din florile recent plantate în suporturile din zona Statuii Ostașului Român chiar de colegii săi, din fonduri proprii. 

Evenimente dedicate Zilei Eroilor au avut loc și la Covasna, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Brețcu, Barcani, Dobârlău, Dobolii de Jos, Vâlcele și Aita Mare. 

Ziua Eroilor se organizează în fiecare an de Ziua Înălțării Domnului, marea sărbătoare creștină marcată la 40 de zile după Înviere. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.