ACTUALITATE 2 octombrie 2011

Ziua accizelor!

de Covasna Media | 46 vizualizări

Anul viitor va debuta cu scumpiri la ţigări, benzină, energie electrică

În ultimii ani, cursul de schimb a avut o evoluţie sinuoasă la finalul lunii septembrie – începutul lunii octombrie.

Mai exact, au existat voci care au afirmat că deprecierea leului din această perioadă este avantajoasă pentru unele instituţii. Dincolo de orice speculaţie, deprecierea leului din această perioadă are, în mod cert, un câştigător.

Accize şi taxe

Despre cine este vorba? Despre bugetul de stat! Valoarea accizelor şi a celorlalte taxe stabilite în euro, ce urmează sa fie colectate anul viitor, va fi calculată în funcţie de cursul de schimb din prima zi lucrătoare a lunii octombrie.

Potrivit Codului Fiscal, cursul la care se vor calcula accizele şi taxele începând cu ianuarie 2012 este cel din prima zi lucratoare a lunii octombrie, stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE).

Este vorba despre accizele şi taxele la ţigări, benzină, energie electrică etc. Evident, cu cât euro este mai mare, cu atât accizele şi taxele la ţigări, benzină, energie electrică vor fi calculate la un curs mai ridicat.

Pe scurt, Guvernul colectează mai mulţi bani din accize şi taxe, dar, în plus, creşte şi preţul acestor produse, preţ plătit de populaţie. În concluzie, ne aşteaptă scumpiri de la 1 ianuarie la toate produsele accizate, la ţigări, la benzină, la energie electrică. Iar aceste scumpiri, în special cele la carburanţi şi electricitate, vor atrage scumpiri în cascadă la nivelul întregii economii.

Curs de schimb

Cursul la care au fost calculate accizele şi taxele în acest an a fost stabilit la 1 ianuarie 2010 de BCE, acesta fiind 4,2655 lei/euro. Acest curs este mai mic cu 0,07% faţă de cursul stabilit în octombrie 2009 pentru accizele şi taxele din 2010.

Iar cursul la care se vor calcula accizele va fi raportat la valoarea din acest an, adică la cursul de 4,2655. După cum spuneam, cursul avut în vedere este cel calculat de BCE. Dar el este apropiat de cel stabilit de Banca Naţională a României (BNR).

Cursul de schimb publicat joi de BNR este 4,3218 lei/euro. În jurul acestei valori va fi stabilit şi cursul pentru taxe si accize. De exemplu, dacă se va lua în calcul o rată de 4,33 lei/euro, ar însemna o crestere de 1,5% faţă de valoarea la care s-au calculat accizele pentru acest an.

Ceea ce înseamnă că ţigările, benzina, energia electrică se vor scumpi cu cel puţin 1,5% începând de la 1 ianuarie 2012. Ţinta de inflaţie pentru anul viitor este de 3%. Astfel, cel puţin jumătate din această ţintă este deja ameninţată doar din cursul pentru accize şi taxe!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.