ACTUALITATE 27 septembrie 2011

Zilele Teatrului Masca la Sfântu-Gheorghe, Hrană pentru sufletul covăsnenilor [FOTO | VIDEO]

de Covasna Media | 445 vizualizări

Monica Vajna, Szekely Emoke

Sfârșitul de săptămână care tocmai s-a încheiat a fost marcat de un eveniment deosebit la Sfântu-Gheorghe, prin Zilele Teatrului Masca, în organizarea Observatorului de Covasna și www.covasnamedia.ro.

Curtea Centrului de Cultură Arcuș s-a umplut sâmbătă seară cu cei 100 de invitați norocoși ai evenimentului cu circuit închis, aceștia rămânând, preț de câteva ore, prinși în magia teatrului și a personajelor de pantomimă. Evenimentul a fost lansat deci sâmbătă la Arcuș, prin două spectacole – „Ex Libris” și „Actorul”. Primul spectacol, ”Ex Libris”, jucat în aer liber, a redat trei povești diferite - cea a poetei antice Sapho, a scriitoarei de romane polițiste Agatha Christie și a eroului acesteia, Hercule Poirot, și pasiunea eroilor lui Emily Bronte din ”La răscruce de vânturi” -  Catherine și Heathcliff. Spectacol de pantomimă pură, „Ex Libris” a adus în fața publicului povestea a trei scriitoare care au marcat prin operele lor - și în primul rând prin sensibilitatea acestora, secolele în care au trăit.

„Misterioase, cărțile se deschid numai celor care vor să înțeleagă, celor care vor să știe cum, de ce și pentru ce trăiesc. Ca o cheie care descuie porți interzise, ele poartă pe pagina de gardă un desen mărunt care cuprinde întreaga ființă a cărții. Ex Libris este un pact între un artist plastic și o carte. Poate fi și unul între spectatori și actorii care desprind din paginile cărții spectacolul lor. ”Ex Libris” este un spectacol, dar și o formă specială de întâlnire”, a spus directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare, în deschiderea spectacolului din curtea Castelului de la Arcuș.

Public cucerit de specificul Teatrului Masca                                                            

Iar rezultatul a fost conform așteptărilor, spectatorii având aici posibilitatea de a asista la un spectacol de o frumusețe rar-întâlnită, în care cuvintele au fost înlocuite de jocul trupului, al gestului.

Momentul a fost apoi urmat de ciocnirea unui pahar de șampanie între spectatorii-invitați și oaspeții de la Teatrul Masca, precum și de vernisarea, în Galeria din Grajd, a Expoziției de grafică și pictură ”164 - Aproape de Casă”, aparținând tinerei artiste Luminița Radu.

Spectacolul ”Actorul”, realizat de Mihai Mălaimare în urmă cu 20 de ani, a fost piesa de rezistență a Zilelor Teatrului Masca, acesta fiind prezentat în interiorul Castelului de la Arcuș, într-un cadru nu doar intim ci și extrem de select. Spectacol de referință prin definiție, ”Actorul” i-a adus în scenă pe maeştrii Mihai Mălaimare și Mircea Tiberian. În acorduri de pian, referințe sincere la tot ceea ce ține de meseria actorului dar și la vremurile actuale și, desigur, prin numere de pantomimă absolut delicioase, Mălaimare și Tiberian au reușit să implice spectatorii în verva piesei, creând lungi reprize de râs, dar și momente sensibile, de adâncă meditație.

După cele două spectacole, cei care au avut norocul de a asista la ele s-au arătat cuceriți de-a dreptul de ideea teatrului-pantomimă, inclusiv cei care până la acest moment nu se mai întâlniseră cu acest gen.

”A fost un eveniment deosebit și felicit organizatorii pentru această oportunitate. Sigur că am mai auzit de Teatrul Masca, dar până acum nu i-am văzut, așa că a fost un prilej deosebit, iar atmosfera cred că le-a plăcut și actorilor. Jocul actorilor a fost extraordinar, inclusiv mimica, trăsăturile feței, care transmiteau totul, inclusiv sentimentul”, a spus, imediat după spectacole, prof. Luminița Cornea.

„Totul a fost interesant și spectacolele deosebite. Cred că avem nevoie de astfel de evenimente – în felul acesta putem socializa mai mult și cred că locuitorii din Sfântu-Gheorghe și cei ai județului au nevoie de astfel de lucruri deoarece ele ne unesc”, a spus la rândul său Cătălina Savin.

„Mi s-au părut excelenți cei de la Masca, poate pentru că nici eu nu i-am mai văzut de multă vreme. Pentru că ceea ce fac ei aici este destul de dificil – noi, cu teatrul dramatic, mergem pe altă latură, nu pot decât să-i admir”, a spus, la rândul său, actrița Teatrului Andrei Mureșanu, Duța Guruianu.

Alți spectatori s-au arătat pur și simplu cuceriți de cei de la Teatrul Masca, chiar dacă până acum nu mai participaseră niciodată la acest gen de spectacole.

Spectacole-eveniment în Parcul Central

Ziua de duminică a fost rezervată tuturor iubitorilor de teatru, cei de la Masca susținând în Parcul Central din Sfântu-Gheorghe două spectacole: ”Ex Libris”-ul prezentat și la Arcuș, plus „Pierrot Lunatecul”, spectacole concepute astfel încât să fie prezentate în spații neconvenționale. La cele două spectacole din Parcul Central accesul publicului a fost gratuit, astfel că spectatorii nu s-au lăsat deloc așteptați, mai ales că măștile ingenioase și actorii cu bogăție gestuală nu sunt tocmai des-întâlniți pe străzile orașului.

Pe camionul care transporta recuzita și care a poposit duminică-seară în Parcul Central se putea vedea scris „Acest camion transportă cultură”.

Spectacolele ”Ex Libris” și ”Pierrot Lunatecul” au fost privite cu mare admiraţie de spectatorii adunaţi în parc, care au fost surprinşi de acel „altceva” pe care Teatrul Masca l-a adus în oraş. Unii dintre ei – iubitori ai teatrului, obişnuiţi însă cu teatrul dramatic. Aşa se face că cele două spectacole bazate pe muzică şi pantomimă i-au captivat şi pe ei, ca şi pe cei care nu sunt tocmai prieteni cu teatrul, în general. Până la urmă acesta este şi scopul teatrului stradal, să captiveze atenţia publicului larg, a celor mici şi celor mari, a bogaţilor şi săracilor deopotrivă.

„Teatrul nu are limbă, etnie sau culoare politică”

Angela, o elevă de clasa a zecea, ne-a spus că este nemaipomenit ceea ce a văzut. „Ar trebui aduse astfel de spectacole mai des şi la Sfântu Gheorghe, cred că lumea ar fi interesată. Mie îmi aduce aminte de artiştii de pantomimă de pe străzile Parisului. Am avut ocazia să merg acolo şi să îi văd, iar acum, după cele două spectacole m-a cuprins un sentiment de nostalgie. Dacă trebuie să caracterizez ceea ce am văzut, într-un cuvânt, aş spune doar: frumos”, ne-a spus Angela.

Kovacs Erzsebet ne-a declarat că a văzut Teatrul Masca în urmă cu mulţi ani la Bucureşti. „Actorii s-au schimbat de atunci, dar şi cei tineri de acum sunt foarte talentaţi. Cei care au avut iniţiativa aducerii acestui teatru aici merită numai cuvinte de laudă”, spune Erzsebet.

Attila este un tânăr care acum a văzut un astfel de teatru pentru prima dată. „Eram în trecere – spune el. Am venit să văd ce se întâmplă aici de este aşa multă lume. Prima dată am stat să văd ce se întâmplă, primul spectacol nu mi-a plăcut aşa de mult, dar Pierrot a fost ceva fabulos. Este incredibil cum aceşti actori pot transmite atât de mult numai prin mişcare. Am rămas până la sfârşit şi nu îmi pare rău.”

Un spectator care nu a dorit să îşi spună numele a sintetizat probabil cel mai bine ceea ce a însemnat Teatrul Masca la Sfântu Gheorghe. „Nici că se putea mai bine. A aduce Teatrul Masca la Sfântu Gheorghe dă dovadă de înţelepciune, pentru că teatrul, ca şi cultura în general, nu are o limbă, etnie sau culoare politică. M-am uitat la spectatori şi am văzut numai plăcerea de a vedea două spectacole pe cinste. Sper să mai avem parte de aşa ceva şi în viitor.”

Adevărate lecții de pantomimă

Două zile bogate în teatru și experiență culturală, două zile în care publicul s-a putut apropia de actori și de unicul teatru de pantomimă din țară – asta au însemnat Zilele Teatrului Masca la Sfântu-Gheorghe. Bogăția sufletească pe care au transmis-o ineditele spectacole prezentate de cei de la Teatrul Masca nu au trecut deloc neobservate, iar unul dintre cei care a salutat inițiativa evenimentului a fost însuși fostul deputat de Covasna Petre Străchinaru – cel care, de-a lungul timpului, s-a implicat activ în susținerea actelor de cultură din județ.

„Teatrul Masca este unic în România din punct de vedere al promovării pantomimei, un gen teatral care cred că lipsește din peisajul artistic covăsnean. Teatrul Masca promovează un repertoriu tradițional, medieval, care se potrivește specificului lumii noastre. Faptul că cei de la Teatrul Masca au fost invitați la Sfântu-Gheorghe, precum și ideea permanentizării unor astfel de manifestări teatrale, este benefic pentru publicul celor două teatre existente aici – „Andrei Mureșanu” și „Tamasi Aron”. Inițiativa de a-i aduce la Sfântu-Gheorghe a fost una lăudabilă, benefică și cred că prin aceasta se mai „zguduie” conștiința publicului local, care de pe stradă poate fi îndemnat să intre și în sălile de teatru. Cred că totul a fost o reușită și cred că din când în când e nevoie și de prezentarea altor teatre, nu doar pentru educația publicului ci inclusiv pentru actorii noștri, care pot găsi în aceste prezențe un stimulent. În ceea ce privește spectacolele în sine, acestea au fost adevărate lecții de pantomimă”, a declarat Străchinaru.

Acesta a ținut să precizeze că, din discuțiile pe care le-a avut cu directorul de la Masca, Mihai Mălaimare, nu doar cei din Sfântu-Gheorghe au avut ceva de câștigat: se pare că actorii Teatrului Masca au rămas impresionați și fascinați de publicul nostru, care a înțeles că la teatru se impune o anumită ținută, inclusiv vestimentară – lucru uitat, se pare, în alte zone ale țării.

„Hrană pentru sufletul covăsnenilor”

Pentru organizatori, Zilele Teatrului Masca au însemnat, desigur, multă muncă și implicare, stres și determinare în dorința unui rezultat cât mai bun, dar satisfacția reușitei evenimentului a reamintit de faptul că împreună se pot realiza multe, inclusiv într-o comunitate restrânsă precum cea din județul nostru.

„Se întâmplă în continuare lucruri deosebite în Sfântu Gheorghe și promisiunile făcute după succesul întâlnirii cu maeștrii Diaconu și Repan se respectă. Suntem cam aceeași mână de oameni care a început pe drumul faptelor pentru comunitate acum câțiva ani. Deși azi avem orientări politice diferite, job-uri diferite, interese specifice și poate mai puține lucruri în comun, reușim să ne „întâlnim” din când în când pentru a face lucruri deosebite împreună, pentru comunitatea românească și nu numai. A fost și cazul Zilelor Teatrului Masca, un eveniment marca „Observatorul de Covasna” și „Covasna Media Group”, în care însă trebuie să remarc implicarea prietenilor Dan Manolăchescu, Florin Cheresteș și Mădălin Guruianu. Fără ei n-am fi reușit să aducem la Sfântu Gheorghe un teatru unic, cu un stil unic în România. A fost, cred eu, un privilegiu pentru cei care ne-au fost alături și simt o mare bucurie că am putut să le oferim astfel de ”hrană pentru suflet”  covăsnenilor”, a declarat Daniel Șanta, acționar la „Observatorul de Covasna” .

„Printre cei care trebuiau să fie acolo – fie la spectacolele de la Arcuș, fie la cele din Sfântu-Gheorghe, am remarcat absențe notabile, mai cu seamă din sfera celor care ar trebui să vadă cum se face teatru pragmatic. Cred că maestrul Mihai Mălaimare poate să dea lecții despre cum se face un management cultural eficient, oferind calitate la prețuri aproape derizorii. Vorbesc despre partea materială tocmai pentru că vreau să înțelegem ce trebuie să facem noi, românii din Covasna, pentru ca gestionând cu inteligență puținele fonduri disponibile să putem asigura comunității o viață culturală la un nivel pe care nu-l au alte comunități. Întotdeauna o minoritate are nevoie de mai mult și mai bine – tocmai în ce privește identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile. Românii din Covasna trebuie să primească mai mult decât, să zicem, românii din Călărași. Prin urmare, trebuie găsite metodele, strategiile și politicile cele mai bune. Zilele Teatrului Masca au fost un exemplu elocvent în acest sens”, a declarat la rândul său Dan Manolăchescu.

Citeşte şi: Zilele Teatrului Masca. Regal teatral la Sfântu-Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.