Zilele Sfântu Gheorghe 2019: Program cultural Muzică Populară
„Hai la brâu, la brâu, la brâu!” – Dansuri populare prezentate de Ansamblul „Junii Covăsneni” din Voinești, Covasna
Piaţa Sfântul Gheorghe, vineri, 3 mai, ora 15:30
Înființat în 2014, Ansamblul folcloric „Junii Covăsneni” este compus din adolescenți inimoși pentru care muzica populară și dansurile tradiționale românești sunt departe de a fi o rușine, chiar dacă nu se încadrează în tendințele actuale, în care se promovează tot mai intens street dance-ul, ritmurile tehno sau hip-hop.
Atașați de valorile folclorice ale spațiului în care s-au născut, copiii care compun ansamblul „Junii Covăsneni” surprind nu doar prin talentul și vitalitatea cu care se prezintă în fața publicului, dar și prin înțelepciunea cu care vorbesc despre valorile pe care le-au descoperit cu ajutorul părinților și pe care, în ciuda vârstei fragede, știu să le respecte și să le promoveze cu entuziasm.
Coordonator: Oana Șulea
„Măi române să fii mândru” – Program de cântece prezentat de Corul Bărbătesc din Voinești, Covasna
Piaţa Sfântul Gheorghe, vineri, 3 mai, ora 16:05
Grup vocal înfiinţat în 2018, din care fac parte 10 voineșteni cu vârste între 17 și 53 de ani, cu voci bune și caractere alese, cu meserii și preocupări diferite, dar pe care dragostea de tradiții îi unește.
Niciunul dintre cei ce formează acest cor nu are pregătire muzicală sau studii în domeniu. Ceea ce îi aduce împreună nu este doar pasiunea pentru muzica populară sau cea patriotică, ci şi dorinţa de a demonstra că în Voineștii Covasnei cultura, păstrarea şi transmiterea tradiţiilor ocupă un loc important. Repertoriul corului cuprinde cântece patriotice, cântece populare și colinde și se diversifică odată cu trecerea timpului.
Dirijor: Alexandru Avram
„Hora noastră românească” – program artistic prezentat de Ansamblul de muzică și dansuri populare „Cimpoieș” din loc. Manta, Raionul Cahul, Republica Moldova
Piaţa Sfântul Gheorghe, sâmbătă, 4 mai, ora 13:30
Ansamblul de muzică și dansuri populare „Cimpoieș” a fost înființat în anul 1947 de către un băștinaș din sat. Din spusele lui, tineretul cât și cei căsătoriți se adunau seara în centrul satului unde se petrecea hora și organizau dansuri. Prin dansul și muzica populară prezentate de membrii săi, Ansamblul „Cimpoieș” a devenit vestit, în timp. Astfel, în anul 1978, Ansamblului de muzică și dansuri populare „Cimpoieș” i se oferă titlul de MODEL.
De atunci numărul dansatorilor s-a mărit, și s-a mărit și numărul spectacolelor prezentate. Ansamblul de muzică și dans „Cimpoieș” a participat la multe concursuri și concerte atât în Republica Moldova cât și peste hotarele țării – la Moscova, în Bulgaria, România și Ucraina – unde au obținut nenumărate premii.
Repertoriul bogat al colectivului include melodii folclorice autentice culese din sudul Moldovei. Cântecele de dragoste și dor, de voie bună dar și melodiile lăutărești interpretate cu har s-au bucurat de numeroase aplauze și de aprecierea publicului, prin maniera de prezentare.
Din acest ansamblu de dansatori, mulți și-au dorit să continue profesia și s-au dus la Chișinău unde au fost admiși să joace în ansamblul academic JOC. Manifestându-se cu talent și dorință de joc, unii dintre ei precum Tudor Broască, Gheorghe Forțu, Ion Furnică și mulți alții au ajuns să fie numiți Artiști ai Republicii Moldova.
Maniera interpretativă, ținuta scenică și costumele – toate împreună formează o armonie. Omenia, responsabilitatea și buna voie sunt cele mai frecvente caracteristici ale colectivului Ansamblului de muzică și dansuri populare „Cimpoieș”. Datorită acestor calități crește în continuare măiestria interpretativă și îmbogățirea repertoriului.
„Cântec și joc din Hunedoara” – Program artistic prezentat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean" din Hunedoara
Piaţa Sfântul Gheorghe, duminică, 5 mai, ora 13:30.
Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Drăgan Muntean” valorifică folclorul tradițional românesc și are ca scop principal cunoaşterea, păstrarea şi promovarea cântecului și dansului tradițional prin realizarea de spectacole folclorice, producții artistice folosind cu predilecție arta muzical-coregrafică dar și alte modalități de expresie artistică prin care pot ajunge la dezvoltarea și păstrarea valorilor culturale autentice ale județului Hunedoara.
Ansamblul, prin activitatea artistică pe care o susține, dezvoltă și un caracter educativ de formare şi perfecționare artistică a instrumentiștilor, dansatorilor și a interpreților de muzică populară.
Înființat în anul 2013 sub egida Consiliului Judeţean Hunedoara cu denumirea Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara, ansamblul a susținut numeroase proiecte, dovedindu-se un bun colaborator şi partener în toate acţiunile în care a fost implicat.