ACTUALITATE 2 iulie 2019

Zilele Ecvestre Covăsnene, un eveniment de succes

de Covasna Media | 841 vizualizări

Campionatul internațional de atelaje cu doi cai, aflat la cea de-a doua ediție, care s-a desfășurat în acest weekend la Olteni, a fost câștigat de Rákóczi Gergő, care a concurat sub culorile Hergheliei Sâmbăta de Jos, respectiv Romsilva, și care a stabilit cel mai bun rezultat în clasamentul general. În competiție, care a constat din trei probe: dresaj/prezentare, maraton și obstacole, s-au înscris 14 echipaje din diferite părți ale țării.

Astăzi, numele și faima comunei Bodoc sunt strâns legate de dragostea de cai și de concursurile de atelaje, deoarece campionatele naționale și internaționale ținute aici constituie de ani de zile un eveniment determinant în viața localității. La sfârșitul evenimentului, primarul Fodor István a făcut un rezumat al zilei de duminică, arătând: „Calul și omul au muncit împreună în acest weekend, am remarcat armonia nu doar pe pista de concurs, ci și în activitatea de culise. Le datorez mulțumiri tuturor locuitorilor comunei, care au ajutat vineri la remedierea pagubelor produse de furtună și la repararea boxelor de cai” – a spus edilul comunei.

Legat de Zilele Ecvestre Covăsnene, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, a subliniat că Bodocul este un bun exemplu al faptului că, dacă cineva își stabilește un obiectiv, poate să-l atingă manifestând credință și o atitudine serioasă. „Noi am avut convingerea că sportul ecvestru își are locul la Olteni, astăzi, această idee este confirmată și de recunoașterea internațională: evenimentul de la Olteni a fost inclus în calendarul competițional internațional, iar la evaluarea competiției din acest weekend au participat mai mulți arbitrii internaționali. Suntem pe drumul cel bun ca județul Covasna să devină centrul evenimentelor ecvestre nu doar din Ținutul Secuiesc, ci și din Transilvania” – a subliniat președintele CJ Covasna. 

Dr. Kelemen Attila, președintele Comisiei de atelaje din cadrul Federației Ecvestre Române, arbitru internațional, consideră că evenimentul a fost o reușită. Arbitrii internaționali vorbesc cu satisfacție despre terenul de concurs de aici, spunând că nu există unul mai frumos în toată Europa. O altă diferență constă în faptul că celelalte terenuri pentru concursuri de atelaje pot fi accesate de pe autostrăzi, la noi însă infrastructura nu face posibil acest lucru. Iar drumurile cu serpentine obosesc mai mult caii, decât o zi întreagă de antrenament. „Este îmbucurător faptul că cele mai bune echipaje de atelaje din țară sunt aici, deoarece faptul că care vor fi acele trei echipaje care vor reprezenta culorile României la Campionatul Internațional, reprezintă o miză pentru toată lumea. Se pare că la probele individuale se pot înscrie doi sau chiar trei sportivi din fiecare țară, motiv pentru care este foarte important pentru noi cine cum se clasează aici, pentru că în termen de peste o lună trebuie desemnată echipa participantă la Campionatul Mondial” – a afirmat specialistul, menționând că, pe lângă competiția de trei stele de la Olteni, echipajele vor putea participa la un concurs similar organizat la Fugyivásárhely.

Kelemen Melinda, arbitru de trei stele, de categorie internațională, președintele juriului, a spus că nu s-ar supăra dacă s-ar înscrie și echipaje din străinătate. Există două portaluri care se ocupă de concursurile de atelaje, ambele au deschis câte un site pentru concursul de la Olteni. Iar pe viitor, se străduiesc ca terenul de la Olteni și evenimentul organizat aici să aibă o prezență continuă.

Campionatul s-a încheiat cu următoarele rezultate: proba de prezentare și dresaj: locul I – Pop Paul, locul II – Rákóczi Gergő, locul III – Pál Attila, locul IV-V – Bartha Eduárd (cu două atelaje). Proba de maraton: locul I-II Bartha Eduárd, locul III – Rákóczi Gergő, locul IV – Pál Attila, locul V – Babó Kálmán. Proba de obstacole: locul I – Rákóczi Gergő, locul II – Pop Paul, locul III – Csorba Károly, locul IV – Bartha Eduárd, locul V – Babó Kálmán. În clasamentul general, locul I a fost ocupat de Rákóczi Gergő, locul II de Bartha Eduárd, locul III de Pál Attila,  locul IV de Bartha Eduárd, iar locul V de Pop Paul.

La Zilele Ecvestre Covăsnene, un program bogat și diversificat a oferit numeroase posibilități de distracție pentru cei mici și cei mari, grație Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna. Cei mici au fost așteptați cu activități meșteșugărești, iar adulții au putut viziona expozițiile de fotografie despre costumele de călărie pentru femei și despre Herghelia Bánffy, în organizarea biroului din Sfântu Gheorghe a Institutului Balassi – Centrul Cultural al Ungariei. Sâmbătă a fost lansată cartea autorilor Benczédi Sándor – Csáki Árpád, intitulată „Az oltszemi Mikó-kastély” (Castelul Mikó din Olteni), evenimentul fiind organizat de Centrul Cultural al Județului Covasna.

Pe parcursul evenimentului publicul a putut viziona spectacolele oferite de Grupul de dans popular Zöld Fenyő , Fanfara de la Arcuș, Fanfara Nagykürt 95, Fanfara de la Valea Crișului-Calnic, Fúvó Shock Orchestra, o demonstrație de cascadorie ecvestră susținută de Asociația de Cascadorie Ecvestră din Transilvania, iar în cele două seri, atmosfera plăcută a fost asigurată de concertele susținute de Delhusa Gjon și Zoltán Erika.

(Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.