ACTUALITATE 16 mai 2017

Zeci de premii pentru Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 7217 vizualizări

Anul școlar 2016-2017 a fost un an extrem de eficient și benefic pentru Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. Am desfășurat parteneriate diverse (atât pe plan local, județean, dar și național și internațional), proiecte educative pe teme culturale, sociale, de orientare profesională, proiecte internaționale pe teme privind combaterea absenteismului și a abandonului școlar, activități școlare și extracurriculare diverse ș.a.

Și la capitolul „Olimpiade și concursuri școlare”, liceul nostru este situat foarte bine anul acesta. Avem peste 80 de elevi premiați la diverse concursuri și olimpiade școlare la etapele județene, interjudețene, naționale și internaționale. Disciplinele vizate sunt: Limba și literatura română, Limba engleză, Limba franceză, Matematică, Fizică, Chimie, Religie, Educație plastică, Educație fizică și sport, Istorie, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor.

Raportat la numărul relativ mic de elevi (403), premiile, mențiunile și participările la etapele naționale și internaționale încadrează liceul nostru într-un rezultat mai mult decât bun: 28,5% dintre elevii noștri au fost merituoși în competițiile școlare din anul acesta școlar.

Sintetizând, avem următoarele premii și mențiuni:

– Arte vizuale: 1 premiu I la etapa internațională,1 premiu I la etapa națională și 1 premiu III și 5 mențiuni la etapa județeană;

– Chimie: 1 premiu I la etapa județeană și o mențiune la etapa națională; o mențiune la Concursul profesional de Chimie „Candin Liteanu” – etapa națională, în cadrul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică Cluj-Napoca (elevii participanți au fost admiși la Facultatea de Chimie din cadrul UBB Cluj-Napoca);

– Fizică: 1 premiu I la etapa județeană și o participare la etapa națională, 1 premiu I la Concursul Național „Augustin Maior” și o participare (elevii participanți au fost admiși la Facultatea de Fizică din cadrul UBB Cluj-Napoca);

– Limba și literatura română: 5 premii I, 5 premii II, 10 premii III și 14 mențiuni la etapele județene și 5 participări la etapa națională;

– Limba engleză: un premiu I, un premiu II, un premiu III și o mențiune la etapa județeană și o participare la etapa națională;

– Limba franceză: un premiu III la etapa județeană și o participare la etapa națională;

– Matematică: o mențiune la etapa județeană;

– Religie: 3 premii I, 2 premii II, un premiu III, 3 mențiuni la etapa județeană și 3 participări la etapa națională;

– Istorie: un premiu I, 2 premii III, o mențiune la etapa județeană și o participare la etapa națională;

– Educație fizică și sport: peste 30 de elevi premiați pe echipe (5 premii I, 3 premii II, 3 premii III și multe mențiuni) la etapele județene, interjudețene și naționale;

– Tehnologia Informației și a Comunicațiilor: 3 premii III, 2 mențiuni la etapa județeană.

Cadrele didactice implicate în pregătirea elevilor premianți sunt: prof. Gociman Eugenia Dana, prof. Pătrunjel Doina, prof. Vieru Maria Sanda, prof. Suciu Laura, prof. Fercu Alexandru, prof. Cristea Petruța Raluca, prof. Filofi Nicoleta Andreea, prof. Rusu Valentina, prof. Badiu Maria, prof. Mitrea Elena Mihaela, prof. Neșa Voichița Mihaiela, prof. Popica Silviu Ciprian, prof. Muntean Iuliana Monica, prof. Stroie Bogdan, prof. Bularca Maria.

Interesul pentru creșterea performanței școlare a fost constant, cadrele didactice efectuând programe suplimentare împreună cu elevii capabili de performanță.

Chiar dacă la etapele naționale nu am avut foarte multe rezultate bune, punctajele obținute de elevii noștri s-au situat, de cele mai multe ori, peste media punctajului național la disciplinele respective. Aceste rezultate ne onorează și ne motivează totodată să continuăm acțiunile de identificare a elevilor foarte buni la învățătură, de pregătire susținută care să vizeze performanța. Avem cadre didactice dedicate, bine pregătite, avem condițiile necesare desfășurării unui proces instructiv-educativ de calitate.

Totuși, posibilitatea integrării elevilor într-un Centru de Excelență trebuie să devină o certitudine și în județul nostru. Elevii foarte buni au nevoie ca activitățile lor să fie implementate într-un cadru specializat, propice unui demers de excelență. Cred, de altfel, că elevii și cadrele didactice ar fi și mai motivați: un centru specializat ar crea, pe lângă o responsabilizare mai mare, și plăcerea de a cunoaște. Pentru că știm că succesul se află la intersecția dintre ceea ce îți place și la ce ești bun.

Parteneriat cu Teatrul „Andrei Mureșanu”

În dorința de a-i motiva în continuare pe elevii merituoși și a le arăta susținerea și preocuparea noastră, am identificat resursele necesare pentru recompensarea lor cu un eveniment cultural: am obținut o sponsorizare de la S.C. „Dark Design” și Centrul de Tineret Întorsura Buzăului, ambele reprezentate de d-l Rareș Iagăr, astfel încât, în data de 10 mai 2017, un grup de 80 de elevi și 5 cadre didactice a putut participa, gratuit, la vizionarea unei piese de teatru la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. De altfel, acest tip de activitate a devenit o tradiție în cadrul liceului nostru. Unitatea noastră se află în parteneriat cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, desfășurând semestrial astfel de activități, implementând un proiect în acest sens, pentru perioada 2016-2018.

Proiectul își propune să stimuleze sub aspect integrator învățarea elevilor din ciclul liceal din perspectivă interdisciplinară aducând contexte noi de învățare și abordări cât mai atractive ale unor conținuturi de interes specifice contextului social actual și vârstei elevilor.

În proiect sunt implicate toate cadrele didactice ale unității, astfel că se încurajează implementarea unor activități menite să stimuleze inițiativa și să crească motivația pentru educație, estetică și valori culturale.

Președintele Consiliului Elevilor, eleva Alexandra Anghel, a ținut să precizeze următoarele aspecte legate de micile recompense culturale pentru elevii premianți: „Aceste „recompense” vin, desigur, şi cu diverse avantaje. Pe termen scurt, moralul copiilor este ridicat, dându-le elan să-şi continue munca spre excelență. Pe termen lung, elevii dobândesc cultură, ies din comun prin cunoştințe dobândite astfel, care le sunt de folos şi în viața cotidiană. Mi-ar plăcea pe viitor ca aceste manifestări culturale să se întâmple cât mai des, iar accesul la ele să le fie la îndemână tuturor elevilor. Dacă nu există sponsorizări, simpla organizare a deplasării la un teatru, de exemplu, ar fi ideală”.

Director, prof. Maria Bularca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.