ACTUALITATE 16 martie 2010

Zeci de dosare în aer din cauza lipsei expertizelor medico-legale

de Covasna Media | 528 vizualizări
IPJ Covasna nu poate finaliza zeci de dosare deoarece nu are bani suficienţi pentru achitarea expertizelor medico-legale Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna (IJP) a prezentat ieri o situaţie potrivit căreia există câteva zeci de dosare care au rămas în lucru și nu pot fi finalizate în lipsa rapoartelor medico-legale, pe care nu au cum să le achite din cauză că suma primită pentru medicină legală nu este de ajuns. Șeful IJP Covasna, comisarul șef Corneliu Câmpeanu, a declarat că deși au existat solicitări și au prezentat situaţia grea cu care se confruntă, conducerea Serviciului de Medicină Legală nu ar vrea să le elibereze rapoartele „de la sine putere”, astfel că au multe dosare care au rămas în lucru.

IPJ Covasna nu poate finaliza zeci de dosare deoarece nu are bani suficienţi pentru achitarea expertizelor medico-legale

Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna (IJP) a prezentat ieri o situaţie potrivit căreia există câteva zeci de dosare care au rămas în lucru și nu pot fi finalizate în lipsa rapoartelor medico-legale, pe care nu au cum să le achite din cauză că suma primită pentru medicină legală nu este de ajuns.

Șeful IJP Covasna, comisarul șef Corneliu Câmpeanu, a declarat că deși au existat solicitări și au prezentat situaţia grea cu care se confruntă, conducerea Serviciului de Medicină Legală nu ar vrea să le elibereze rapoartele „de la sine putere”, astfel că au multe dosare care au rămas în lucru.

Valoarea datoriilor către Medicina Legală se situează între 100 şi 200.000 de lei, acumulate în ultimii ani, iar dosarele rămase în lucru sunt câteva zeci, la toate posturile de poliţie din judeţ, a spus șeful IJP.

„E uşor să lucrezi cu banii altuia, plătim inclusiv trusele în care se ia sânge, deplasarea doctorului de medicină legală la faţa locului. La un moment dat am spus chiar că dacă lucrăm aşa, să nu mai vină decât când îi chem eu și să facă operaţiile pe care le solicit. Iar trusele acelea şi seringile sunt hotărât să fac demersuri să le cumpărăm noi, că aşa cumperi cele mai scumpe truse că le plăteşte Poliţia. Mi se pare că Spitalul ne vede ca pe o fabrică de făcut bani, ca un izvor de făcut bani şi în primul rând şefa de la Medicină Legală”, a spus Câmpeanu.

Dosarele rămase în lucru sunt din toate categoriile, multe dintre ele pe linie de Poliţie Rutieră, unde sunt în lucru dosare și de anul trecut. Șeful IJP a amintit chiar că au primit de la șeful Fabricii Textila Oltul zece scaune, după ce acesta având un eveniment rutier a venit la sediul lor și a văzut ce scaune demodate au.

„Pe bruma asta de bani pe care o avem, ne apucăm să facem fel de fel de expertize care nici nu ne sunt folositoare la rezolvarea cazurilor în sine. E ușor să-ţi cauţi de treabă pe banii altora”, a mai spus Câmpeanu referindu-se la unele situaţii în care se fac tot felul de expertize medico-legale amănunţite deși datele nu le folosesc poliţiștilor în rezolvarea propriu-zisă a cazului.

Expertiză după plată

Șefa Serviciului de Medicină Legală Covasna, Carmen Barbu, a explicat că există o bază legală pentru eliberarea acestor rapoarte, care spune că acest lucru este posibil numai după efectuarea plăţii și nu depinde de ea. „Există o bază legală, nu hotărăsc eu, din aceste plăţi se întreţine și Serviciul de Medicină Legală, din asta se fac plăţile, cumpărăm materialele, nu îi băgăm în buzunar“, a afirmat aceasta.

Potrivit H.G. nr. 774 din 07.09.2000 cu modificările ulterioare „...lucrarea nu se eliberează decât dupa efectuarea plăţii”. De asemenea, legea mai spune că „Autopsia trebuie să fie completă fără a se omite vreun segment sau organ”.

Ana Sidon

Teme articol: dosare expertiza medico-legal
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.