ACTUALITATE 27 septembrie 2023

„Zebrele” din Covasna, în „haine” roș-albe

de Diana Pantelimon | 609 vizualizări

Pietonii orașului Covasna vor trece strada, începând cu această săptămână, „pe roșu”. Nu este vorba despre culoarea semaforului, ci despre trecerile de pietoni de pe arterele principale, în zonele centrale și din preajma școlilor. Acestea au fost vopsite în roșu și alb, cu marcaje tip „covor roșu”, pentru creșterea  vizibilității și siguranței trecătorilor.

Pe lângă faptul că este o inițiativă utilă, este și frumoasă, spun autoritățile locale. Orașul parcă a prins viață, iar locuitorii par să aprecieze foarte mult noua față a localității.

„Ține și de estetică, nu numai de utilitate. Inițial nu am avut în vedere să marcăm toate zonele din oraș în acest mod. Însă chiar în zona centrală, pe strada Libertății, în zona Casei de Cultură, în zona Primăriei sau pe alte alei mai circulate, au fost mai multe accidente, probabil și pe fondul neatenției șoferilor sau neatenției trecătorilor, pietonilor. Am zis că dacă marcăm așa, vom semnaliza, sublinia prezența «zebrelor» în acest mod, probabil și pietonii și șoferii vor fi mai atenții unii la ceilalți. Pentru început, am marcat o «zebră». Am cumpărat vopseaua necesară și am vopsit cu angajații noștri, desigur, n-am externalizat acest serviciu la nimeni. Și ne-a plăcut și nouă. Într-adevăr, am presupus noi, își va dovedi utilitatea. Și atunci, în primă fază, că nu ne-am pregătit pentru această activitate, nu avem nici fonduri necesare să marcăm toate zebrele, le vom marca pe cele de pe arterele principale și acolo unde există un aflux de pietoni, în zona școlilor, în zona centrală, unde se circulă mai rapid. Și în acele zone, cu siguranță că vom continua activitatea, numai să identificăm resursele necesare pentru a cumpăra vopseaua respectivă. Costă destul de mult, iar cantitatea necesară este destul de mare, mai ales unde arterele sunt mai late. Este o activitate de anvergură mică față de proiecte cu impact major, dar sunt apreciate de oameni mai mult decât, de exemplu, investiții care presupun foarte multă muncă și pe care oamenii nu le percep la valoarea lor reală. Asta e deja vizibilă, e frumos, e estetic și sper eu, să fie util. Nu e mare lucru, dar vedeți, are impact. Dacă putem evita prin treaba asta măcar un singur accident, înseamnă că am făcut ceva bun”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Gyerő József.

Autoritățile locale spun că marcarea trecerilor de pietoni în aceste culori vii va continua și pe străzile Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu, zona Voinești.  

Sursa foto: Facebook/Gyerő József

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.