ACTUALITATE 9 aprilie 2017

Zăpada a revenit, berzele au rezistat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1663 vizualizări

Sfârșitul de săptămână ne-a surprins pe toți cu o zăpadă de toată frumusețea. Chiar dacă mulți dintre noi ne-am întrebat ironic dacă vine Paștele sau Crăciunul, berzele, care sunt vestitoarele primăverii, nu s-au lăsat intimidate de vremea rece care a revenit peste noi și și-au dus liniștite traiul de zi cu zi.

Potrivit președintelui Asociației Rara Avis, Kelemen László, aceste păsări rezistă și la temperaturi de până la minus 20 de grade. Revenirea iernii ar putea deveni o problemă însă în cazul în care zăpada stă mai mult de 10 zile şi se instalează gerul, pentru că în acest caz berzelor le va fi foarte greu să își găsească mâncare și apă.

„Nu ne speriem încă. Dacă ar fi o zăpadă mai mare, care ar ţine vreo 10 zile, atunci cel mai probabil noi ar trebui să intervenim. Aşa nu e o mare problemă. Acum se găseşte mâncare, iar frigul nu deranjează aşa tare. (...) Aceste păsări zboară la altitudini mari, unde sunt temperaturi şi de minus 20 de grade, aşa că sunt rezistente. Dacă are mâncare şi are apă, atunci barza rezistă mult”, a spus Kelemen László, care a mai precizat că în fiecare localitate din judeţ se găsesc persoane de contact, astfel că dacă cineva observă o barză rănită sau bolnavă care nu îşi poate procura hrana, Rara Avis este anunţată şi se intervine pentru remedierea situaţiei.

Președintele asociaţiei de protecţie a păsărilor spune de asemenea şi că revenirea zăpezii după ce s-au întors berzele din țările calde nu este o premieră.

„De obicei, cam în fiecare aprilie vremea a fost aşa mai rea. (...) Am avut un an, cred că în 2014, când am văzut pe camera video instalată la un cuib că berzele aveau deja ouă. În aceeaşi perioadă a venit o zăpadă care a ţinut vreo două zile şi nu au fost afectate nici berzele, nici clocirea şi implicit nici puii. Tot acum vreo trei ani a mai fost un caz când a venit zăpada chiar în timpul migraţiei. Atunci a arătat şi la televizor că multe berze au rămas pe drum, chiar pe şosele şi căutau mâncare. În astfel de cazuri, ele trebuie ajutate. La noi nu a fost o problemă aşa mare nici atunci”, ne-a mai spus Kelemen László.

Anul acesta prima barză a sosit în judeţul Covasna pe 21 martie în comuna Ozun. În aceeaşi zi, mai multe berze au putut fi văzute şi la Olteni, Malnaş, Reci, dar şi în alte zone ale judeţului.

Estimările Asociației Rara Avis arată că în județul Covasna în prezent sunt circa 250 de cuiburi cu 250 de perechi de berze, adică aproximativ 500 de păsări din această specie.

Sursă foto: Facebook (Ottó és Fanni).

Teme articol: zapada Rara Avis berze
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.