ACTUALITATE 11 februarie 2014

Zâmbete pentru Andreea – un eveniment caritabil care a solidarizat zona Întorsurii

de Covasna Media | 177 vizualizări

Cazul Andreei Denisa Olteanu din Întorsura Buzăului, care la numai 9 ani se confruntă cu o boală cruntă – cancerul osos, nu a lăsat indiferentă comunitatea, astfel că luni, la Casa de Cultură din oraș a avut loc evenimentul caritabil „Zâmbete pentru Andreea”.

Ideea a pornit de la membrii formației întorsurene Acoustic Duo – Cristina Borviz şi Cosmin Lăutar, doi tineri care nu au mai avut liniște din momentul în care au aflat că o copilă din orașul lor luptă pentru viață în spitalele bucureștene. Și pentru că cei doi tineri iubesc muzica și sunt talentați în ceea ce fac, s-au gândit să organizeze un eveniment care, prin muzică, să-i adune laolaltă pe cei care vor să dea o mână de ajutor în vindecarea Andreei.

Asta pentru că Andreea a fost diagnosticată cu cancer osos în decembrie 2013, însă are șanse reale de a se face bine și a avea o viață normală, așa cum merită orice copil. Din păcate, prețul acestei șanse este unul ridicat – 18.000 de euro, costul protezei din argint necesare după operația care îi îndepărtează o parte a piciorului, pentru eradicarea bolii. O sumă imposibilă pentru părinții și familia ei, oameni simpli din Întorsura Buzăului. De la momentul diagnosticării însă, întorsurenii au început să se solidarizeze și, înainte de evenimentul „Zâmbete pentru Andreea”, în zonă au avut loc și alte acțiuni umanitare, menite să adune puțin câte puțin pentru această copilă greu încercată.

„Odată ce ne-a venit ideea spectacolului umanitar pentru Andreea, restul a venit firesc. Am cerut sprijinul autorităților locale care ne-au pus la dispoziție Casa de Cultură, iar apoi i-am implicat pe cei de la Clubul Elevilor Întorsura Buzăului și Consiliul Elevilor al Liceului Teoretic Mircea Eliade”, ne-a declarat Cosmin Lăutar, subliniind că președinta Consiliului Elevilor, Cristina Borviz, a fost cea care a preluat apoi coordonarea întregului eveniment.

Așa se face că, datorită unei deschideri exemplare din partea celor cooptați în proiect – inclusiv elevii de la Liceul Mircea Eliade, organizarea în sine a evenimentului a durat o săptămână – timp în care cei implicați au atras artiștii, au realizat un program, au tipărit afișe și au pus la punct toate detaliile necesare.

Concert zambete pentru Andreea februarie 2014 - 06

2.500 de lei în numai două ore

Așa s-a făcut că spectacolul, programat pentru orele prânzului la începutul săptămânii a reușit să adune în jur de 250 de spectatori, întorsureni și oameni ai zonei dornici să o ajute pe Andreea Denisa. Pe scena evenimentului au urcat trupele Acoustic Duo și Fresh, precum și dansatorii de la Non Stop și artistul Florin Despa. Organizatorii au încercat să dea evenimentului cât mai mult optimism, astfel că toți cei prezenți au primit fețe zâmbitoare pe hârtie pentru a le purta la piept, în vreme ce la intrarea în Casa de Cultură a fost amplasată Cutia cu Zâmbete – pentru că nu s-a pus niciun preț de intrare, fiecare a contribuit cu cât a putut și a socotit de cuviință.

„Ne-am gândit că așa este mai bine – fiecare să dea cât poate, căci din puțin se adună mult”, a explicat Cosmin Lăutar.

În numai două ore, cât a durat spectacolul, în Cutia cu Zâmbete s-au strâns în jur de 2.500 de lei – semn că întorsurenii au înțeles nevoia mare de ajutor pe care o are acum familia Andreei – drumurile la București, diversele medicamente și vitamine, regimul special de viață impus de boală, toate acestea implică anumite cheltuieli, chiar dacă în  mod normal tratamentul în sine ar fi gratuit. Plus că, ceea ce e mai important și costisitor – operația și tija de argint, abia urmează.

„Credem că acest eveniment de caritate a avut un impact nesperat. Ne bucurăm că s-a întâmplat așa, dar mărturisesc că nu ne-am așteptat să iasă atât de bine. Și faptul că am reușit să mobilizăm și să implicăm atât de multă lume arată clar că zona are un spirit de solidaritate real. Ceea ce ne dă o confortabilă senzație de încredere în comunitate”, a mai spus Cosmin Lăutar.

Pe tot parcursul evenimentului, tatăl Andreei, Neluț Oltean, s-a aflat în sală, urcând la final pe scenă și mulțumindu-le cu ochii în lacrimi celor care au pus mână de la mână pentru fiica sa.

„Nu cred că pot avea cuvinte de mulțumire pentru tinerii care s-au gândit să organizeze evenimentul, precum nici pentru cei care, din puținul lor, s-au decis să ne ajute. M-a lăsat uimit și mut această dăruire, nu credeam că va avea un efect atât de puternic, nu credeam că se vor mobiliza atât de mulți oameni. Nu pot decât să le mulțumesc tuturor și să le doresc sănătate, căci aceasta e tot ce are un om mai de preț”, ne-a declarat Neluț Oltean.

Mai e nevoie de bani

Potrivit acestuia, Andreea a încheiat cu succes primele ședințe de chimioterapie și mai are de făcut încă trei. După aceea, vor urma perioada de repaus și, în sfârșit, operația. Cum am mai arătat, costul tijei de argint necesară pentru ca fetița să poată merge normal la final este de 18.000 de euro; campaniile de pe internet, precum și cele purtate în zonă, au completat până acum contul deschis în acest sens, astfel că în prezent mai sunt necesari în jur de 7.000 de euro pentru a se atinge suma finală. Ceea ce este o minune pentru familia Oltean – care spune că atunci când a aflat costul, nici nu știa încotro s-o apuce.

„Poate că oamenii au fost impresionați pentru că la noi în zonă nu s-a mai auzit de așa caz… nici nu ne dorim să mai existe, tot ce ne dorim e să ne dea Dumnezeu putere să mergem mai departe și să se termine totul cu bine”, ne-a mai spus Neluț Oltean.

Până la operația Andreei însă, mai e timp pentru completarea sumei, iar cine dorește să ajute o poate face prin conturile deschise pe numele său, Andreea Denisa Oltean: RO33RNCB0126138904790002 în euro și RO60RNCB0126138904790001 în lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.