ACTUALITATE 5 septembrie 2011

Weekend plin la Covasna [VIDEO]

de Covasna Media | 586 vizualizări
Mii de oameni au luat parte la Zilele staţiunii, unde au avut parte de concursuri culinare, concerte sau expoziţii Mii de localnici și de turiști au participat în acest weekend la Zilele Covasnei, o sărbătoare cu tradiție, marcată de manifestări culinare, concerte, spectacole, expoziții

Monica Vajna, Székely Emőke

Mii de oameni au luat parte la Zilele staţiunii, unde au avut parte de concursuri culinare, concerte sau expoziţii

Mii de localnici și de turiști au participat în acest weekend la Zilele Covasnei, o sărbătoare cu tradiție, marcată de manifestări culinare, concerte, spectacole, expoziții și multă voie-bună, iar una dintre cele mai mari atracții ale evenimentului a fost cu siguranță Concursul de gătit tocănițe. În organizarea Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județ (ASIMCOV), Ordinului Preparatorilor la Ceaun în aer liber și a Primăriei orașului Covasna, Concursul a atras peste 20 de echipe concurente – din zonă și din Ungaria, dar și sute de vizitatori, astfel că centrul orașului a devenit sâmbătă un adevărat magnet pentru cei aflați în căutarea gusturilor deosebite.

Mese aranjate cu multă imaginație și grijă, ceaune pline de mâncăruri care de care mai originale și mai îmbietor mirositoare, inventivitate și multă dragoste față de tradițiile culinare – aceasta a fost rețeta cu care bucătarii înscriși în concurs i-au cucerit pe cei care au venit să le guste mâncărurile. Iar preparatele au fost dintre cele mai diverse – o supă de pește pe o rețetă tradițională din Szeged, plus o mare varietate de tocănițe: din miel și ied, măruntaie de pui și cocoș, pipotă și fudulii de curcan, carne și slăninuță din porc, cârnați de casă, vițel, fasole și ciperci sau afumături.

Echipele participante s-au lăudat, fiecare, cu rețete proprii și secrete bine păzite, astfel că au atras foarte mulți curioși doritori să servească din ineditele preparate.

Unele dintre cele mai atractive echipe pentru vizitatori a fost Echipa Motocicliștilor din Sfântu-Gheorghe (Saint George Bikers) – cu supa de pește, precum și Echipa Veselă a tinerilor PDL Covasna – cu o tocăniță din carne de porc fragedă și îmbietoare.

”Supa noastră din pește, supă a la Szeged, este foarte iute și cu paprică, iar cu ea am câștigat cam pe la toate concursurile de gen la care am participat, pentru că este ceva foarte deosebit”, ne-a spus conducătorul Saint George Bikers, Gaspar Dezso, apreciind că legătura dintre gătit și motociclism este tocmai ”libertatea”, deoarece ambele permit evidențierea creativității.

”Noi nu putem divulga rețeta noastră, pentru că e una ținută ascunsă, tocmai pentru ca nu oricine să aibă acces la ea... dar putem să vă spunem că printre ingredientele speciale ale acestei tocănițe este dragostea, veselia tinerească și, nu în ultimul rând, cotoare de mărar uscat – cu un gust aparte față de alte condimente”, ne-au spus tinerii din PDL, care au gătit una dintre cele mai căutate tocănițe ale competiției.

”Azi am preparat o tocană de cartofi cu cârnați țărănești de casă, iar cu această tocană am câștigat și premiul I la Festivalul de la Bekescsaba. De zece ani mergem la concursuri – în special la cele de cârnați și câștigăm mereu câte ceva, pentru că rețeta pe care o avem e bine păzită, fiind primită de la bunici”, ne-au spus Attila și Sandor, din echipa Taurilor Timizi din Sfântu Gheorghe.

Juriul, format din membri ai ASIMCOV, precum și diverși reprezentanți ai restaurantelor și turismului covăsnean, a avut dificila misiune de a alege echipele câștigătoare, mâncărurile fiind notate nu doar după gustul final ci inclusiv pe baza pregătirii, igienei, echipamentului, decorațiilor de masă și a calității servirii. În cele din urmă, după ce au gustat din fiecare preparat și s-au ferit de tentațiile fiecărei mese - pălincuță sau vinuri alese, membrii juriului au decis că cel mai bun și mai apreciat preparat a fost tocănița din pipotă și creastă de cocoș și fudulii de curcan – o ”specialitate” care nu a mai fost preparată până acum în cadrul Concursului de gătit tocănițe de la Covasna.

Invitaţi de seamă

Printre oaspeții de seamă ai Concursului s-au numărat inclusiv personalități ale județului - președintele Consiliului Județean, Tamas Sandor, senatorul Albert Almos, precum și judecătorul Curții Constituționale, Puskas Balint.

Senatorul Albert Almos a declarat că ediția din acest an a Concursului s-a dovedit a fi una foarte reușită, competiția reușind să atragă atenția asupra stațiunii Covasna și având potențialul de a deveni o tradiție reprezentativă pentru acest oraș.

”Cred că turismul este adevărata comoară a județului nostru, iar orașul Covasna reușește să se ridice tot mai mult în acest sens. Dincolo de proprietățile și tratamentele naturale de aici, la Covasna se simte tot mai bine aerul interesului și implicării pentru promovarea turismului. Prin urmare, în viitor trebuie să ne concentrăm pe formarea oamenilor, a specialiștilor în tot ceea ce ține de turism”, a declarat Albert Almos.

Primarul orașului Covasna, Lorincz Zsigmond, s-a arătat foarte mulțumit de ediția din acest an a Zilelor. Potrivit acestuia, bugetul din acest an a fost de 35.000 de lei alocați de către Primărie, însă odată cu strângerea sumelor din spațiile închiriate, plus ceea ce vine din sposorizări, suma totală ajunge undeva la 75.000 de lei.

Vânzări slabe pentru comercianţi...

Târgul organizat cu ocazia Zilelor Covasna a fost lipsit de invazia clienților, după cum au declarat comercianții. Atât cei care vindeau haine și încălțăminte, cât și meșteșugarii au declarat că vânzarea a mers prost și clienții au întârziat să apară, deși prețurile produselor au fost reduse. Mai multă lume, așa cum a fost și de așteptat, a invadat corturile cu mici și bere. Am stat de vorbă cu doi domni care au stat la un astfel de cort.

„Zilele Covasna sunt din ce în ce mai atractive– a spus unul dintre ei. De la an la an sunt programe pentru toată lumea. Probabil că acest lucru se datorează și faptului că se apropie alegerile, dar oricum, și orașul Covasna are nevoie de așa ceva. Primarul Lorincz Zsigmond face lucruri bune pentru oraș, atât pentru turiști, cât și pentru noi, locuitorii din oraș.”

În ceea ce privește meșteșugarii, majoritatea lor au venit din județ, iar produse au fost pentru toată lumea, de la vase de lut la bijuterii făcute manual, de la sculpturi în lemn la picturi de ulei sau icoane. Kovacs Ibolya face bijuterii din mărgele de mai bine de 20 de ani. Este prezentă la majoritatea târgurilor din județ, și nu numai. Ea ne-a declarat că târgurile mici, cum ar fi și acesta, nu îi aduc prea mare profit, dar totuși, de fiecare dată reușeşte să vândă ceva. „Sigur, cele mai bune vânzări sunt de Zilele Sfântu Gheorghe, dacă e să ne referim numai la județul Covasna, iar dacă vorbim de târgurile din țară, cei mai mulți bani pot fi câștigați în București”, ne-a spus Kovacs Ibolya.

Dacă bani de cheltuit nu au avut, vizitatorii Zilelor Covasna s-au delectat cu numeroasele programe culturale sau concertele organizate de către Primăria Covasna pentru ediția din acest an a zilelor orașului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.