ACTUALITATE 8 februarie 2010

Week-end cu păsări şi animale mici

de Covasna Media | 949 vizualizări
Pasionaţii de păsări şi animale mici din Sfântu Gheorghe şi zonele dimprejur s-au întâlnit, în acest sfârşit de săptămână, la Expoziţia de păsări şi animale mici de rasă, ce a avut loc la noua Sală de sport din cartierul Simeria 08feb2010-pasariGăini, porumbei, papagali, iepuri, gâşte şi curci de toate rasele, mărimile şi culorile - asta au putut vedea vizitatorii Expoziţiei deschise sâmbătă şi duminică, în organizarea Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale mici de rasă Trei Scaune. Potrivit lui Tulit Imre, preşedintele Asociaţiei, în cadrul evenimentului au fost expuse 136 de găini de diferite rase, 165 de porumbei şi 73 de iepuri. „Rasele sunt

Pasionaţii de păsări şi animale mici din Sfântu Gheorghe şi zonele dimprejur s-au întâlnit, în acest sfârşit de săptămână, la Expoziţia de păsări şi animale mici de rasă, ce a avut loc la noua Sală de sport din cartierul Simeria

08feb2010-pasariGăini, porumbei, papagali, iepuri, gâşte şi curci de toate rasele, mărimile şi culorile - asta au putut vedea vizitatorii Expoziţiei deschise sâmbătă şi duminică, în organizarea Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale mici de rasă Trei Scaune. Potrivit lui Tulit Imre, preşedintele Asociaţiei, în cadrul evenimentului au fost expuse 136 de găini de diferite rase, 165 de porumbei şi 73 de iepuri.

„Rasele sunt crescute separat - găinile şi cocoşii, de exemplu, sunt crescute separat. Ceea ce e interesant este că pentru a expune aceste animale şi păsări mici, trebuie să existe şi o pregătire. Aşa se face că găinile sunt spălate şi coafate cu uscătorul de păr, iar din luna septembrie, cocoşii sunt puşi la o parte, ca să nu calce găinile, pentru ca penajul să fie corespunzător, deoarece dacă lipseşte o pană sau două, ceva nu e în regulă”, a explicat Tulit Imre.

Medicamentele - cea mai mare investiţie

Acesta a arătat că Asociaţia s-a constituit în urma reunirii oamenilor care aveau o pasiune pentru păsările şi animalele mici; înainte de a exista o asociaţie, pasionaţii mergeau din casă în casă, combinând animalele şi ouăle, iar apoi, în cadrul Asociaţiei s-a trecut la participări la diverse expoziţii, combinarea exemplarelor simplificându-se astfel.

„Investiţia cea mai mare a crescătorilor de păsări şi animale mici constă în medicamentele necesare, căci mâncarea nu costă atât de mult. Rasa pură costă mult, cocoşii sau masculii de iepuri trebuind aduşi din alte oraşe, preţul sărind de 150-200 de lei. Ideea e că nu putem vorbi de mari câştiguri ci de o pasiune”, a mai spus Tulit Imre, menţionând că toţi crescătorii de astfel de păsări şi animale mici sunt de fapt fascinaţi de frumuseţea acestora.

Expoziţie cu vânzare

Deschisă oricărui vizitator, Expoziţia a fost una cu vânzare, chiar crescătorii între ei putând astfel cumpăra diverse rase. Printre cei prezenţi - o mulţime de curioşi şi mulţi copii, atraşi în special de porumbeii cu guler şi de iepuraşi.

„Ne place ce e aici, e frumos tare. Am cumpăra, dar nu acum, că n-avem bani. Cel mai bine ar fi să-mi cumpăr o găină cu un cocoş, ca să facă şi ouă, aşa zic că ar merita, chiar dacă preţul e peste 150 de lei. Eu stau la casă şi aş putea cumpăra, dar locuiesc singur şi până acum nu m­-am gândit să ţin aşa animale, dar pe viitor nu cred că-i o idee rea”, spune Gheorghiţă Ştefan, vizitator din Sfântu Gheorghe.

Szilagy Iosif, crescător de iepuri, a venit din Bodoc, pentru a-şi expune câteva exemplare la Expoziţie. „Demult am eu pasiunea asta. Aici am adus cinci iepuri, la expoziţie, dar acasă mai am 14. Sunt de diferite rase, aştia pe care-i expun aici se numesc „uriaşi germani”. Bani mulţi nu se câştigă din vânzarea lor, dar e o pasiune”, spune bărbatul.

„În Asociaţie sunt membru de cinci ani, iar porumbei de agrement, rasa voltată - porumbei de paradă, pentru expoziţii, îi am când aveau şase ani. Am luat „microbul” de la un văr de-al meu - iniţial am început cu porumbei voiajori, cu care participam la concursuri. Acum am 25 de porumbei ţinuţi la matcă, importaţi din Slovenia, Ungaria, Iugoslavia şi am 50 de porumbei pe care-i ţin pentru zbor. Am fost la diverse expoziţii, organizate de pasionaţii de păsări mici, la care ne invităm noi între noi. În primul rand acesta este un hobby, trebuie să simţi ceea ce faci, că altfel nu poţi ajunge la o performanţă.

E un hobby care îţi intră în sânge şi pentru care trebuie să bagi mâna în buzunar, pentru că te costă”, spune crescătorul Liviu Brânză din Sfântu Gheorghe, potrivit căruia preţul unui porumbel voltat începe de la 100 de euro, deoarece crescutul acestora se transformă în afacere şi nu mai este o doar o simplă ocupaţie de plăcere. Acesta a mai arătat că, asemenea oricărui columbofil, îşi doreşte perfecţionarea unei linii de porumbei care să ajungă la perfecţiune, prin diverse îmbinări a unor materiale genetice din afara ţării.

Supăraţi că sunt prea mici Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale mici de rasă Trei Scaune a fost înfiinţată în anul 2000, iar cel mai tânăr membru are 12 ani, în vreme ce cel mai în vârstă are 72 de ani. Referindu-se la nevoile crescătorilor de păsări şi animale mici, preşedintele Asociaţiei, Tulit Imre, a declarat că cea mai mare nevoie este aceea de spaţiu.

„Suntem mulţumiţi că acum, pentru expoziţia asta, ni s-a dat voie să venim în noua Sală de sport, dar avem o problemă cu sediul Asociaţiei, sediu care nu există. Nu avem unde să ne întâlnim, unde să facem şedinţe, nu avem spaţiu în care să depozităm diversele cuşti de păsări, care aparţin Asociaţiei. Avem bunuri şi nu avem unde să le ţinem. Am făcut demersuri ca să primim sediu, dar nu am primit nimic, cred că nu avem cunoştinţe undeva „sus” şi suntem prea mici”, a arătat Tulit Imre, declarându-se totodată nemulţumit de faptul că deşi s-au trimis invitaţii, Expoziţiaa nu a fost onorată de nicio autoritate locală din Sfântu Gheorghe.

Monica Rizea

Teme articol: expozitie pasari animale mici
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pita-gora, 8 februarie 2010
Foarte interesant tot ce se scrie aici. Dar dece aflam de expozitie dupa ce s-a produs ? Cateva cuvinte on-line ar fi adus un si mai mare succes.Ori tocmai publicul (informat pe toate caile)e cel citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.