ACTUALITATE 24 septembrie 2013

Voluntari străini pentru copiii romi din cartierul Őrkő

de Agerpres | 235 vizualizări

Centrul de voluntariat HITI din Sfântu Gheorghe va relua în această toamnă proiectul intitulat simbolic „Dincolo de zid”, ce are ca scop socializarea şi integrarea în societate a copiilor romi din cartierul Őrkő.

Alături de voluntarii din Sfântu Gheorghe, în acest proiect vor fi implicaţi şi opt tineri din Turcia, Georgia, Armenia, Ucraina şi Polonia, care vor face un stagiu de pregătire de două luni în judeţul Covasna, a declarat coordonatoarea Centrului, Grumán Éva Orsolya.

Aceştia vor organiza programe didactice, educative, sportive şi de divertisment pentru copiii din cartierul Őrkő, obiectivul fiind ca aceştia să nu abandoneze şcoala. Voluntarii îi vor învăţa pe copii de la cele mai simple lucruri, cum ar fi deprinderile de igienă zilnică, până la poveşti şi calcule aritmetice. De asemenea, îi vor duce în excursii, pentru că sondajul realizat de Centrul HITI a arătat că mulţi dintre copiii romi nu au ieşit niciodată din cartierul lor aflat la marginea oraşului.

Majoritatea familiilor rome din Sfântu Gheorghe trăiesc în condiţii precare – au între doi şi opt copii, locuiesc de regulă în case mici, cu una-două camere, nu au baie şi nici apă curentă, nu au locuri de muncă şi nu ştiu carte, în schimb în toate casele există câte un televizor, potrivit sondajului.

Proiectul „Dincolo de zid” a fost iniţiat în anul 2009 şi este cofinanţat de Primăria Sfântu Gheorghe. Denumirea proiectului a fost inspirată de zidul de beton ridicat înainte de 1989 care desparte, la modul propriu, cartierul Őrkő de restul oraşului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.