ACTUALITATE 15 septembrie 2016

VitrinArt a deschis festivalul PulzArt de la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 352 vizualizări

Festivalul de arte contemporane PulzArt a fost deschis joi de viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit. Prima activitate din cadrul evenimentului a fost turneul VitrinArt, unde cei interesați au putut să participe la un scurt tuneu explicativ în centrul oraşului şi să admire cele şapte magazine ale căror vitrine au fost reamenajate de  artiști locali.

În discursul care a marcat deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului PulzArt, Sztakics Éva-Judit a spus: „De multe ori am fost întrebaţi de ce acordăm atâta atenţie culturii. Întotdeauna am răspuns că am considerat că un cadru cultural va atrage şi o dezvoltare a vieţii economice, dar şi intelectuali”.

Şapte vitrine din centrul oraşului, amenajate de artiştiVitrinArt (2)

VitrinArt, evenimentul al cărui scop este „revitalizarea urbană”, este la prima ediţie. „Ideea s-a născut mai demult. Tot facem îmbunătăţiri şi dezvoltări infrastructurale la nivelul oraşului, dar există o parte cu care noi nu avem nici o legătură, pentru că nu putem să mergem la patronii magazinelor să le spunem să îşi amenajeze vitrinele. Astfel ne-am gândit că soluţia cea mai bună este să îi punem în legătură cu artiştii. Aşa am găsit şapte magazine absolut deschise la ideea noastră. Unul dintre proprietari ne-a spus că se bucură foarte mult că de ani de zile îşi doreşte să îşi amenajeze vitrina, dar nu se pricepe şi nici nu poate să plătească pe cineva”, ne-a precizat Veres Nagy Timea, managerul cultural al Biroului de imagine al Primăriei.

Magazinele care au acceptat să le ofere artiștilor materiale pentru a le amenaja vitrina sunt magazinul de cadouri Júlia, magazinul de îmbrăcăminte pentru bărbați Luxor, magazinul de apicultură, magazinul pentru copii Dajka, magazinul de artizanat, magazinul bio Natur Island și magazinul second hand Bubu Cris.

„Îmi pare bine că am colaborat cu un artist. Este ceva deosebit şi sunt foarte mulţumită. Este ceva nou şi sper că vom colabora în continuare”, ne-a spus proprietara magazinului de îmbrăcăminte pentru bărbaţi, Luxor.VitrinArt (4)

Şi Eszter, artista care a decorat vitrina magazinului Luxor spune că acţiunea este una demnă de apreciat. „M-am bucurat foarte mult de idee. Sper ca anul acesta comercianţii să vadă vitrinele şi o să le placă, iar anul viitor o să participe”.

Aceeaşi idee de extindere a evenimentului este împărtăşită şi de coordonatorul programului, Veres Nagy Timea. „Chiar sper că dacă oamenii vor vedea rezultatul acestor lucrări şi poate pe viitor o să ne caute şi o să ne spună că îşi doresc o nouă ediţie VitrinArt. Acum am început în centru pentru că este cel mai vizibil, dar pe termen lung am vrea ca evenimentul să se extindă în celelalte cartiere sau părţi ale oraşului”, a spus aceasta.

Festivalul PulzArt are loc în perioada 15–18 septembrie. Acesta „este evenimentul central al programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc”, punctul de întâlnire al celor patru ani tematici. Anul acesta este dedicat imaginii, prin urmare, acțiunile, programele PulzArt se organizează neapărat în jurul imaginii, vizualității. (…) Evenimentele, atelierele ediției actuale vor explora felul în care vizualitatea completează muzica, literatura, ce anume le aduce în plus acestora, cum este vizualitatea teatrului, cum o puternică prezență vizuală influențează o operă, precum și care este efectul dumpingului vizual copleșitor asupra receptorilor”, informează comunicatul de presă.

Programul complet poate fi consultat pe site-ul evenimentului, www.pulzart.ro.

Organizatorii festivalului sunt Casa de Cultură „Kónya Ádám” şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, alături de Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Asociația Audio-vizuală „Tone Troopers”.

VitrinArt (3)

Teme articol: pulz vitrinart
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.