ACTUALITATE 18 februarie 2014

Violenţe fără precedent în Ucraina. Ministerul Sănătăţii: "Au murit 25 de oameni noaptea trecută"

de Covasna Media | 73 vizualizări

UPDATE 08.00: Ultimele date oferite presei de Ministerul Sănătăţii din Ucraina arată că au fost spitalizaţi 241 de oameni, dintre care 79 de poliţişti şi cinci jurnalişti.

Potrivit ultimelor date, furnizate de jurnaliştii de la BBC, care citează surse din Ministerul ucreainean al Sănătăţii, în noaptea de marţi spre miercuri au murit 25 de persoane în urma atacurilor sângeroase ditnre protestatari şi forţele de ordine. Printre victime se află şi un jurnalist, care a fost bătut şi împuşcat.

Opoziţia a "depăşit limitele" în speranţa că va ajunge la putere graţie manifestaţiilor de stradă, iar vinovaţii vor fi judecaţi, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.

BgydcUOCQAAa1I1

Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei, situată în centrul Kievului, după o ploaie de grande lacrimogene. Poliţiştii au avansat şi s-au poziţionat în jurul monumentului care se află în mijlocul pieţei, la puţin timp după ora 04.00, după o ploaie de grenade lacrimogene, a constatat miercuri un jurnalist al AFP. Corturile din piaţă au luat foc unul după altul.

Piaţa Euromaidan arde fără încetare de 24 de ore. Protestatarii nu au părăsit niciun moment piaţa.

Protestatarii au capturat mai multe depozite cu armament. Potrivit ultimelor date, apărute pe agenţiile de presă, numărul răniţilor s-ar ridica la 1000 de persoane.

Manifestanţii au aruncat cu fumigene şi cocktailuri Molotov în jandarmii, care la rândul lor au ripostat, aruncând în protestatari cu gaze lacrimogene.

Mai multe etaje ale Casei Sindicatelor din Kiev, transformată în "cartier general" de către protestatarii proeuropeni, au luat foc în cursul nopţii de marţi spre miercuri, relatează AFP. Potrivit unui jurnalist al AFP, mai multe etaje ale acestei clădiri, situată în Piaţa Independenţei şi ocupată încă din decembrie, au luat foc, iar opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici au părăsit-o în grabă. Unii dintre protestatari au fost evacuaţi pe tărgi.

Fostul boxer Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, s-a deplasat la Preşedinţie pentru a se întâlni cu Viktor Ianukovici, a anunţat marţi seară purtătoarea sa de cuvânt, citată de AFP. "Kliciko a sosit pe strada Bankova (unde se află Preşedinţia). El s-a dus să-l vadă pe Ianukovici", a scris Oxana Zinoieva pe contul său de Twitter.

UPDATE 21.00: Cel puţin nouă persoane - şapte protestatari şi doi poliţişti - au murit, marţi, în cursul violenţelor de la Kiev, alte sute de persoane fiind rănite, inclusiv 15 jurnalişti, conform unui nou bilanţ prezentat de presa ucraineană.

Bilanţul anterior era de şapte morţi.

Printre cei 15 jurnalişti răniţi se numără corespondenţi ai agenţiilor Reuters şi Associated Press.

UPDATE 20.00: Forţele de ordine au intervenit, în urmă cu puţin timp, împotriva manifestanţilor proeuropeni din Piaţa Independenţei.

Violenţele au reizbucnit marţi, la Kiev, unde şapte persoane au murit în confruntări.

Două avioane de vânătoare au survolat marţi după-amiază centrul Kievului, informează site-ul agenţiei Interfax. Avioanele au zburat la altitudine medie şi probabil au fost trimise pentru intimidarea manifestanţilor.

UPDATE 19.00: Sute de manifestanţi au ocupat din nou, marţi seară, sediul Primăriei din Kiev, care fusese evacuat duminică, după adoptarea legii amnistierii protestatarilor.

Forţele de ordine din Kiev au rugat femeile şi copiii să părăsească Piaţa Independenţei, avertizând cu o intervenţie în forţă pentru dispersarea manifestanţilor proeuropeni.

Rugămintea a fost reiterată şi de Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, care a reamintit că forţele de ordine au lansat un ultimatum pentru evacuarea Pieţei Independenţei.

kkiev

Cinci civili au fost ucişi marţi în violenţele care au izbucnit la Kiev, în confruntări între poliţişti şi manifestanţi ostili preşedintelui Viktor Ianukovici, a anunţat poliţia, relatează AFP.

"Cinci civili au fost ucişi în violenţele în masă de la Kiev", a declarat pentru AFP Olga Bilîk, o purtătoare de cuvânt a poliţiei, fără să facă alte precizări.

Trei manifestanţi au fost ucişi prin împuşcare în cursul violenţelor, marţi, la Kiev, a anunţat Oleg Musii, şeful serviciului medical al opoziţiei.

Unui manifestant i-a fost amputată o mână, alţii prezintă traumatisme craniene şi răni la nivelul braţelor şi picioarelor, provocate în principal de grenade asurzitoare.

Autorităţile au anunţat 37 de răniţi în rândul poliţiştilor.

_____________________________________________________________________

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev, relatează AFP.

Autorităţile au folosit grenade asurzitoare şi au tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanţi, după aceştia din urmă au aruncat cu pietre în cordonul de polişti ce înconjoară Parlamentul.

Mii de manifestanţi s-au oprit la câteva sute de metri de clădirea Parlamentului de la Kiev, apărată de trupe ale Ministerului de Interne şi de forţele speciale.

Participanţii la protestele din Piaţa Maidan, cupată de aproape trei luni de manifestanţii anti-Ianukovici, încearcau să evite o confruntare directă între manifestanţii radicali şi forţele de ordine.

"Obiectivul nostru este încercuirea Parlamentului sau blocarea lui, pentru a nu le permite deputaţilor să numească un premier rus", a declarat Andrei Parubi, deputat din partea partidului Batkivşcina, formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko.

Acestea sunt primele ciocniri care au loc la Kiev după confruntările de la sfârşitul lunii ianuarie, în urma cărora patru persoane au murit şi peste 500 au fost rănite.

Parlamentarii din Ucraina examinează o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale.

Surse apropiate preşedinţiei ucrainene au anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici ar urma să anunţe marţi numele noului premier.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.