ACTUALITATE 22 martie 2015

Viitorul se află în producţia de fructe

de Covasna Media | 944 vizualizări

Specialiştii în agricultură care au participat joia trecută la conferinţa organizată la Arcuş de către Direcţia pentru Agricultură a judeţului Covasna, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic şi Consiliul Judeţean Covasna, au avut ocazia să afle informaţii esenţiale despre alternativele privind producţia de fructe de calitate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a prezentat situaţia agriculturii din Tirolul de Sud, regiune care oferă locuitorilor condiţii mult mai grele de a se ocupa cu creşterea animalelor şi producţia de fructe, precum şi cu comercializarea acestora pe piaţa internă. Potrivit preşedintelui CJ Covasna, şi în cazul zonei noastre, creşterea animalelor, exploatarea terenurilor agricole, precum şi înfiinţarea unor cooperative care prelucrează și comercializează produse agricole pot reprezenta cheia succesului în agricultură. În opinia sa, regiunea noastră trebuie să se întoarcă la producţia de fructe. Tamás Sándor a dat asigurări că Consiliul Judeţean Covasna va sprijini în continuare aceste segmente ale economiei.

În expunerea sa, dr. Nelu Orlaie, inginer cercetător, a oferit îndrumări şi consultanţă micilor producători cu privire la cultivarea în diferite moduri a căpşunilor, dar a vorbit şi despre deficienţele de substanţe nutritive, bolile, dăunătorii, măsurile de prevenire şi combatere a acestora în cazul plantelor bacifere şi a culturilor, precum şi despre irigaţie ca investiţie rentabilă în agricultură. Specialistul le-a împărtăşit participanţilor experienţele sale profesionale. Acesta a spus că a început să cultive căpşuni pe o suprafaţă de doar şase ari, apoi a decis să îşi înfiinţeze propria pepinieră, dar cultivarea plantelor sănătoase şi de calitate a fost întotdeauna o prioritate majoră. În cazul cultivării căpşunilor, sunt condiţii esenţiale: asigurarea solului potrivit, udarea şi îngrijirea corespunzătoare a plantelor. Potrivit inginerului din judeţul Sălaj, există produse agricole, ca de exemplu cereale, lapte, păr, măr, cartofi – în cazul cărora lucrările pot fi mecanizate, dar cultivarea plantelor bacifere – coacăze, afine, zmeură, mure – necesită multă muncă manuală, ceea ce, în cazul României, ar putea reprezenta viitorul în pieţele Uniunii Europene. În cea mai mare parte a României, începând de la Satu Mare şi până la Tulcea, de la Arad şi până la judeţul Harghita, condiţiile climatice sunt favorabile cultivării plantelor bacifere.

Conferinta productie fructe Consiliul Judetean martie 2015 - 2

Una dintre principalele teme ale conferinţei a constituit-o prezentarea efectului benefic al coacăzelor negre, în tratarea unor boli. În expunerea prezentată, având ca temă această plantă valoroasă şi cu aromă specifică, dr. Zágoni Elemér a subliniat că în coacăzele negre au fost izolate peste 150 de substanţe chimice, astfel: uleiuri esenţiale, flavonoide, acizi organici, vitamine, pectină, enzime, săruri minerale şi uleiuri grase. Potrivit specialistului, coacăzelor negre consumate sub diferite forme sunt un mijloc excelent în tratarea unor boli ca anemia feriprivă, în dizolvarea pietrelor la rinichi, conţin substanţe care au un rol esenţial în creşterea acuităţii vizuale şi ajută la scăderea colesterolului, au efect antisclerogen, previn cancerul, sunt recomandate pentru tratarea afecţiunilor pielii, a bolilor cardio-vasculare.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Covasna, Könczei Csaba, a prezentat oportunităţile de finanţare în domeniul producţiei de fructe, oportunităţi care au fost create cu scopul de a îmbunătăţi starea fermelor de fructe existente, prin facilitarea prelucrării produselor provenite din producţia de fructe. La solicitarea finanţării nerambursabile, se acordă prioritate acelor producători mici şi mijlocii care se constituie într-o asociaţie, fapt ce le va oferi rezultate pozitive în comercializarea ulterioară a produselor. Specialistul a mai spus că printre planurile instituţiei se află şi dezvoltarea unei alternative corespunzătoare în domeniul agricol pentru producătorii covăsneni.

Pakó Zsolt, producător agricol din Ghelinţa, cultivă de ani de zile de grâu, porumb şi sfeclă. În ultimii ani, a început să cultive şi plante bacifere: pe aproape patru ari experimentează cultivarea căpşunilor şi a cumpărat şi a plantat şi 30 de fire de coacăz. Potrivit fermierului, deocamdată, tot ce produce vinde pe piaţa liberă, dar printre planurile lui pe termen lung se află extinderea plantaţiei şi să pornească o mică afacere familială care să valorifice fructele prin prelucrarea lor în dulceţuri şi gemuri.

Consiliul Judeţean Covasna

Biroul de presă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Maria, 3 aprilie 2016
Dupa ce am citit acest articol am cautat sa dau de domnul Orlaie. L-am gasit la Pepinierele Hida din Salaj. Am facut o vizita acolo si am vazut ca face impreuna cu familia niste lucruri de exceptie. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.