ACTUALITATE 1 decembrie 2018

VIDEO Spectacolul „Nu chiar 1918”, boicotat înaintea premierei

de Iulia Drăghici - Taraș | 3153 vizualizări

O comedie despre Centenar a creat o adevărată dramă în foaierul teatrului

Foaierul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a fost sâmbătă seara, de 1 Decembrie, înaintea premierei spectacolului „Nu chiar 1918”, în regia lui Cristian Ban, pe un text scris de dramaturgul Székely Csaba, scena unui protest spontan, la care au luat parte persoane venite din toate colțurile țării, cu zeci de steaguri tricolore.

Un grup de persoane, majoritatea îmbrăcate în costum popular românesc și care fluturau steagul României, au pătruns în holul instituției în timp ce strigau „Rușine, rușine, rușine să vă fie!” sau „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!”. Prezența lor nu a fost întâmplătoare, ci s-a dorit a fi un boicot împotriva spectacolului ce urma să își aibă premiera, pe motiv că acesta ar fi insultător la adresa poporului român și că s-ar dezice de anumite adevăruri istorice.

Protestatarii au intonat Imnul Național al României, dar și o serie de cântece patriotice, însă fără să fie agresivi fizic, ci doar foarte vocali.

„De acum încolo, poporul român va avea reacții, din ce în ce mai dese la adresa agresiunilor și manifestului împotriva românilor”, a transmis președintele Asociației Calea Neamului, din Brașov, Mihai Tîrnoveanu.

„Noi am venit aici să spunem două lucruri: unu, că această piesă este continuarea unei piese jucate în mai 2018 la Târgu Mureș, în care simbolul nostru național, primul Unificator al Țărilor Române era defăimat într-un mod înfiorător, cu obscenități, iar regizorul acestui film spune: „vom continua de 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe”. Iar acum „Nu e chiar 1918”, nu e adevărul nostru românesc, nu e Unirea de la 1918. Observați? Este steagul Ungariei. Uite-l cum se ridică. Asta ne deranjează pe noi”, a spus unul dintre protestatari, Florin Palas, jandarmilor chemați să aplaneze conflictul.

„Când la 100 de ani auzi că cineva își bate joc de țara ta, atunci te aduni”, a răspuns un alt protestatar la întrebarea „De unde veniți atâția oameni?”.

Într-o postare pe Facebook, Calea Neamului și Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe au notat că „cei care au sărbătorit Ziua Națională a României la Odorheiu Secuiesc, la întoarcerea spre casele lor au aflat că în Sfântu Gheorghe, la teatrul românesc Andrei Mureșanu, se pune în scenă o piesă  scrisă de un obscur autor maghiar, ce batjocorește Ziua de 1 Decembrie 1918. Menţionăm că dramaturgul maghiar este una şi aceeaşi persoană cu cel care, luna trecută, îl batjocorea, într-o altă piesă de teatru jucată pe scena teatrului din Târgu Mureş, pe primul unificator al Ţărilor Române, voievodul Mihai Viteazul. Regizorul spectacolului a afirmat că nu știe ce sărbătorim de 1 Decembrie. I-am spus noi: sărbătorim faptul că avem o Țară. Trăiască România! Doamne ajută fraților!”, arată mesajul transmis pe Facebook de Mihai Tîrnoveanu. 

De cealaltă parte, reprezentanții teatrului au precizat că nici nu poate fi vorba despre jigniri la adresa României, ba chiar li s-a propus protestatarilor să primească o copie a textului spectacolului pentru a-i da citire și pentru a-și forma astfel o părere obiectivă.

„Nu are nicio legătură cu bășcălia. Nu este nicio sfidare. Veniți să vedeți!”, le-a transmit protestatarilor managerul TAM, Anna Maria Popa.

„Acești oameni sunt complet dezinformați, sunt complet manipulați, fac niște conexiuni cu spectacole din alte orașe, din alte teatre, nu au nicio legătură cu spectacolul nostru, nu facem absolut nimic denigrant sau jignitor. Acest spectacol va fi disponibil, poate fi văzut, oricine poate să își dea cu părerea, eu am fost dispusă inclusiv să dau textul în avans. Am avut chiar și un spectacol-lectură unde cei într-adevăr îngrijorați ar fi putut să vină să vadă, însă nu a venit nimeni. Astăzi suntem aici de la ora 15:00, am avut expoziții, lansări de carte, o grămadă de evenimente minunate, însă niciunul din acești oameni nu a fost prezent la frumoasele evenimente organizate cu ocazia Centenarului, pe care cu toată bunăvoința și cu toată dragostea le-am adus în fața publicului. Iată, nu putem să ne ținem spectacolul pentru că suntem efectiv sabotați”, a declarat, în fața reprezentanților presei, Anna Maria Popa.

„Vouă să vă fie rușine că nu vă informați înainte să veniți aici. Informați-vă, pentru că sunteți manipulați!”, le-a transmis protestatarilor o tânără din echipa de producție a spectacolului, însă aceasta a fost apostrofată pe motiv că ar fi „nepoliticoasă”.

Incidentul s-a încheiat la ora 19:00, înaintea spectacolului. Astfel, premiera s-a derulat fără probleme și cu sala plină. Mai mult, cei care și-au luat bilete la premieră, români și maghiari deopotrivă, au putut să vadă că spectacolul, o comedie, vorbește foarte mult despre realități ale zilelor noastre, fără jigniri, ci doar cu specificul haz de necaz.

Știrea inițială: AICI

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.