VIDEO: Peisaj apocaliptic pe malul râului Buzău
„În ultimii patru ani, eu aşa ceva nu am întâlnit în Sita” - primarul Nicolae Stoica
Depozitarea deşeurilor în natură, respectiv pe malurile râurilor, în pădure şi în alte asemenea locuri, este o practică se pare, pe atât de contestată de iubitorii naturii, pe atât de utilizată de cetăţenii care nu conştientizează pericolele la care se supun, în primul rând din punct de vedere al sănătăţii. Nici măcar amenzile, care nu sunt de ici de colo, nu par să îi mai sperie pe aceşti oameni care aleg să se debaraseze de gunoaie în sânul naturii, în loc să facă minimul efort să colaboreze cu companiile de salubritate.
Cel mai recent caz adus în atenţia noastră este din localitatea Sita Buzăului, mai exact pe malul Râului Buzău, care traversează comuna. Cei familiarizaţi cu zona ştiu că vizavi de Căminul Cultural din Sita Buzăului, drumul naţional 10 se intersectează cu o străduţă neasfaltată, care duce direct la râu. Trecătorii care au ajuns acolo zilele trecute, în loc să se întâlnească cu un peisaj de vis, dintr-o comună frumoasă de munte, au avut ocazia să dea de saci întregi de gunoaie, zeci sau poate sute de PET-uri de suc şi bere, doze din aluminiu, sticle de sticlă, de parcă acolo a avut loc petrecerea anului, dar şi haine, bureţi, saltele, hârtii, umbrele, bonuri fiscale şi alte „minuni”, care contrastează puternic cu priveliştea naturală. Locul nu e unul greu de găsit şi se pare că autorii acestui dezastru ecologic nu s-au chinuit prea mult să ascundă fapta.
Contactat telefonic, primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, ne-a spus că nu a fost sesizat de nimeni pe această temă şi că va face îndată verificările de rigoare. Zis şi făcut! Verificarea s-a lăsat, însă, şi cu un apel la Poliţie, pentru a se demara o cercetare amănunţită.
„Am fost împreună cu doi angajaţi ai Primăriei şi când am ajuns am constatat că e mai grav decât ne aşteptam. Am chemat Poliţia să facă o anchetă. În ultimii patru ani, eu aşa ceva nu am întâlnit în Sita. Acolo e o căruţă de gunoaie. Cred că e mai din iarnă acolo. Poliţia va cerceta şi sper că va găsi un indiciu, ceva, să îl pedepsim pe cel care a făcut aşa ceva. Cred că a mers cu căruţa, pentru că nu poate intra cu maşina până acolo. În plus, am observat că e un aprig consumator de bere. O să facem anchetă şi dacă îl depistăm va fi pedepsit exemplar”, ne-a asigurat primarul.
Depozitarea ilegală a deşeurilor, des întâlnită în judeţ
Ce este şi mai tulburător decât imaginea în sine a acestor gunoaie este faptul că, potrivit reprezentanţilor de la Garda de Mediu Covasna, dar şi autorităţilor locale, astfel de practici nu sunt excepţia de la regulă, ci din contră, e o realitate mult prea des întâlnită nu doar la Sita Buzăului, ci în întreg judeţul.
„Unde am avut situaţii de genul acesta, am luat măsuri şi am pus chiar şi panouri, unde am înştiinţat oamenii că e interzisă depozitarea gunoaielor şi ce amenzi riscă. Un astfel de panou este pus în Zăbrătău, lângă un pod. Dacă e nevoie, o să pun şi în acest loc panou, iar dacă lucrurile vor continua, vom pune camere de supraveghere. Nu mai am ce să fac altceva!”, a mai spus primarul Stoica.
Şi directorul Gărzii de Mediu Covasna, comisarul şef Lucian Cândea, a afirmat că nu sunt puţine cazurile în care descoperă nereguli privind depozitarea deşeurilor.
„Gunoaiele se aruncă şi nu numai pe malul apei. Aproape că nu există loc unde să nu găseşti gunoaie, fie că vorbeşti de marginea drumului, de câmp, parcări. Când observăm astfel de situaţii, în prima fază lăsăm măsuri la Primărie. Sunt destul de multe cazuri în judeţ, dar nu vă pot da un număr exact. Multe cazuri le observăm când mergem la salubrizare ori când avem sesizări sau autosesizări”, ne-a spus comisarul şef Cândea.
Amenzi de la 1.000 la 40.000 de lei
Potrivit directorului Gărzii de Mediu Covasna, amenzile aplicate pe Legea privind regimul deşeurilor, nr. 211/2011, pot fi usturătoare, mai ales pentru persoanele juridice. Dacă sunt depistate că au comis astfel de fapte, persoanele juridice riscă amenzi între 20.000 şi 40.000 de lei, iar persoanele fizice pot să primească amenzi de la 1.000 la 2.000 de lei, cu posibilitatea de plată a jumătate din cuantum în 48 de ore pentru ambele cazuri.
În zona Buzaielor, costul operatorului de salubritate, inclus în taxele locale
Pentru zona Buzaielor, situaţia debarasării deşeurilor în natură sau în alte spaţii publice este cel puţin surprinzătoare, mai ales în ideea că aici primăriile au impus taxe pentru plata operatorului de salubritate, astfel că orice om care nu are contract direct plăteşte totuşi acest serviciu.
Mai mult decât faptul că salubritatea este plătită şi prin intermediul Primăriei cu ajutorul taxelor locale, şi tariful pentru persoanele cu contracte este mai mic decât cel practicat de alţi operatori în judeţ. Astfel, tariful pentru ca gunoaiele să fie ridicate direct din faţa porţii este de 5,56 de lei cu TVA de persoană în fiecare lună. O persoană juridică are de plătit, în funcţie de firmă şi de categorie, circa 155 de lei pe metrul cub de deşeu.
Întrebat despre situaţiile în care oamenii aruncă gunoaiele în natură, administratorul companiei Salubritate IBSV din zona Întorsurii Buzăului, Dan Roman, ne-a spus că „poate să fie vorba şi de indolenţă, de nepăsare. Serviciul de salubritate ajunge peste tot, iar gunoiul se ridică absolut de la toată lumea. Chiar şi cei care nu au contract cu noi sunt incluşi în taxa instituită la Primăriile localităţilor. Absolut oricine scoate gunoiul la stradă, în zilele de colectare stabilite, acesta va fi preluat. Vineri avem zi de reciclare în toată zona. Atunci ridicăm tot ce înseamnă PET-uri, hârtie, carton, plastic, sticlă, fier, iar luni, marţi, miercuri şi joi se colectează menajerul în funcţie de zone, pe toată aria zonei Buzaielor. Repet, întotdeauna se ia gunoiul de la poartă de la toată lumea, chiar şi de la cei care nu au contract şi de la cei care sunt rău platnici”, a subliniat Dan Roman.
Acelaşi lucru e susţinut şi de primarul din Sita Buzăului. „Toată lumea plăteşte serviciul de salubritate. Dacă nu are contract direct, atunci plăteşte o taxă instituită de primărie. Noi, la rândul nostru, dăm acea taxă către operatorul de salubritate. Asta înseamnă că toată lumea plăteşte. Nu înţeleg de unde este răutatea asta şi de unde vin gunoaiele respective! Dacă vine maşina la poartă, nu înţeleg de ce le duce acolo!”, ne-a mai spus primarul, adăugând că în cel mai scurt timp cele două persoane din Sita Buzăului care beneficiază de ajutor social, dar şi angajaţii cu astfel de atribuţii din Primărie vor începe igienizarea atât a comunei, cât şi pe cei 14 kilometri ai albiei râului Buzău de pe raza localităţii.
Garda de Mediu începe controalele asupra stării de salubrizare
Aşa cum am mai precizat, cazul de la Sita Buzăului nu este, din păcate, unul singular, astfel că în perioada următoare Garda de Mediu Covasna pregăteşte o serie de controale exact pe tematica amintită de noi: salubrizare a localităţilor şi a cursurilor de apă.
„Avem un control dispus anual de la Comisariatul General pentru verificarea stării de salubrizare a localităţilor şi a cursurilor de apă. Acesta se desfăşoară în perioada 7 martie – 3 mai 2017. Acum s-a îndreptat şi vremea şi vom începe verificările pe această tematică”, a mai spus comisarul şef Lucian Cândea.
A nu raporta astfel de fapte înseamnă complicitate
Despre efectele dezastruoase pe care le are poluarea asupra mediului şi implicit asupra sănătăţii fiecărui om s-a tot discutat şi se va mai discuta, însă ţinem totuşi să spunem următorul lucru: a fi martorul unei astfel de acţiuni de poluare a mediului şi a nu raporta fapta autorităţilor abilitate (Primărie, Garda de Mediu, ba chiar Poliţie) este un act pur de complicitate. Este un drept, dar şi o obligaţie a fiecărui cetăţean să vorbească despre astfel de situaţii, astfel că vă îndemnăm să luaţi măsuri ori de câte ori este nevoie.
Încheiem amintindu-vă zicala: „Răul înfloreşte când oamenii buni nu fac nimic”.
https://youtu.be/FmywCLJLZBw