VIDEO Lucrări majore de reabilitare a trei tronsoane de drumuri din zonele Baraolt şi Întorsura Buzăului
Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a anunţat, miercuri, că trei tronsoane de drumuri judeţene din zonele Baraolt şi Întorsura Buzăului vor intra în reabilitare totală, lucrările urmând să fie finanţate din fonduri europene şi de la bugetul de stat.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile locale vor depune luna viitoare două proiecte de finanţare, pe Programul Operaţional Regional, ce vizează reabilitarea a 50 de kilometri de drum din zona Baraolt, respectiv Malnaş Băi-Micfalău-Băţanii Mari-Biborţeni-Baraolt-Podul Augustin şi drumul Baraolt-Tălişoara-Vârghiş-limita cu judeţul Harghita.
Potrivit acestuia, pe lângă reabilitarea completă a celor 50 de kilometri de drum, proiectul prevede realizarea a 33 de kilometri de şanţuri de pământ, 13 kilometri de şanţ betonat, 315 podeţe, 15 kilometri de trotuare, 2 poduri noi şi 500 de intrări către proprietăţi private.
Tamas Sandor a mai spus că, în curând, ar trebui să înceapă şi lucrările de reabilitare totală a drumului judeţean ce face legătura între localităţile Întorsura Buzăului-Valea Mare-Boroşneu Mic-Boroşneu Mare până la intrarea în DN13, în lungime de 23 de kilometri, contractul de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 45 de milioane de lei, fiind semnat luna trecută la Ministerul Dezvoltării Regionale.
„În curând punem licitaţia pe SEAP, suntem pregătiţi şi tehnic şi financiar să începem lucrările“, a precizat Tamas Sandor.
https://youtu.be/JoEqdsrxXAo
El a amintit că, în cursul dimineţii de joi, a efectuat o inspecţie pe DJ 112 Sfântu Gheorghe-Ilieni-Doboli de Jos-limita cu judeţul Braşov, unde lucrările sunt în întârziere cu aproape o lună.
„Nu e nimeni mulţumit, nici noi, nici cetăţenii, pentru că după promisiunile constructorului, lucrările trebuiau să se termine până pe 30 iunie şi nu se vor termina (...) Au fost mai multe probleme pentru care s-au decalat lucrările, a fost perioada rece, care a întârziat cu aproape o lună reînceperea lucrărilor (...) şi au fost aproape 200 de intrări către proprietăţi private, iar la unele au apărut probleme şi au trebuit tratate separat din punct de vedere tehnic (...) Dar, din experienţa noastră ştim, că este o firmă corectă, care a promis că va termina lucrarea până pe 30 august, iar lucrările adiacente până pe 30 septembrie“, a precizat Tamas Sandor.
Proiectul a vizat, printre altele, reabilitarea a 8,5 kilometri de drum, care a fost lărgit cu aproape un metru, realizarea a 6 kilometri de şanţ de beton, 3,5 kilometri de trotuare şi 37 de podeţe.
Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a exprimat, totodată, nemulţumirea cu privire la stagnarea proiectului de modernizare a drumului Moacşa-Leţ-Ţufalău, în lungime de 6 kilometri, blocat din cauza contestării licitaţiei.
„Procedura de achiziţie durează de 580 de zile, oamenii nu înţeleg, nu înţelegem nici noi de multe ori cum poate legislaţia românească să dea posibilitatea la o procedură de achiziţie atât de lungă. Achiziţia a început în noiembrie 2015, deci în urmă cu 19 luni, iar firma care a ieşit pe locul trei a contestat licitaţia (...) Avem nevoie de acest drum pentru că, pe 15 septembrie, deja va începe să funcţioneze uzina de prelucrarea e deşeurilor şi începe şi acolo transportul şi (...) este vorba despre un drum de pământ care trebuie făcut de la cap la coadă“, a menţionat Tamas Sandor.