ACTUALITATE 5 mai 2014

Victor Ponta: Infirm orice discuţii legate de mobilizarea rezerviştilor

de Covasna Media | 62 vizualizări

Premierul Ponta a anunţat, după o discuţie cu miniştrii Apărării, de Interne şi Externe, că marţi va primi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina şi Moldova şi o actualizare a strategiei României, acte pe care, ca vicepreşedinte CSAT, le va înainta preşedintelui pentru a fi discutate în CSAT.

Victor Ponta a insistat asupra faptului că nu există un pericol actual sau o ameninţare directă la adresa României, dar că Moldova şi Ucraina sunt în stare de pericol, astfel că autorităţile române trebuie să aibă o strategie actualizată.

„Cetăţenii României şi România nu se află în nicun fel de pericol actual şi nu există nicio ameninţare directă la adresa cetăţenilor sau a României. Este necesară o responsabilitate şi o transmitere a unui mesaj foarte clar, voi fi şi eu mult mai clar în transmiterea mesajelor. Infirm orice fel de discuţii publice legate de mobilizarea rezerviştilor, de recrutarea unor tineri, nu e ncesară, nu se doreşte şi nu e nevoie de aşa ceva. În faţa situaţiei de criză extrem de gravă de la graniţa României, toate instituţiile constituţionale îşi fac datoria şi au în fiecare zi informaţii la zi. Vecinii şi prietenii noştri din Ucraina şi Moldova sunt într-o situaţie de pericol. În numele Guvernului reafirm sprijinul politic necondiţionat pe care România îl acordă atât Ucrainei, cât şi Moldovei din punct de vedere al respectării dreptului internaţional, al integrităţii şi inviolabilităţii teritoriului, al parcuruslui pro european al acestor două ţări”, a declarat Victor Ponta.

Duminică, premierul Ponta a precizat că, în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi făcută de el, în calitate de vicepreşedinte, şi ceilalţi miniştri membri ai acestei structuri, în cursul zilei de luni.

El a precizat că va propune o analiză foarte clară a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că face apel la premierul Victor Ponta să nu terfelească CSAT, care nu este „un club de dezbatere”, şi i-a cerut să depună, chiar şi în noaptea de duminică spre luni, o strategie pe situaţia din Ucraina, dacă vrea convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Sâmbătă, Băsescu afirmase că situaţia Ucrainei s-a discutat demult în CSAT, dar premierul Ponta nu şi-a dat seama când.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.