ACTUALITATE 16 iunie 2022

Veteran de război covăsnean, sărbătorit la aniversarea de 100 de ani

de Iulia Drăghici - Taraș | 1297 vizualizări

Veteranul de război Lakatos Pál (Pavel) din Sfântu Gheorghe, fost învățător la Şcoala Gimnazială „Váradi József", a fost sărbătorit marți de autorități cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani. 

Cu prilejul celei de-a 100-a aniversări, venerabilul nostru veteran Lakatos Pavel a primit astăzi vizita comandantului garnizoanei - dl. lt.col. Dorin Neagu și a primarului municipiului - dl. Antal Árpád-András.

Veteranul și-a încântat musafirii cu povești de pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial, arătând o memorie uimitoare. De asemenea a povestit experiența de după război, atunci când a ales să își continue studiile și să devină învățător. Împreună cu soția sa, care a lucrat ca profesor de matematică, au contribuit la formarea multor generații de elevi.

Oamenii ar trebui să lucreze cu drag și cu simț de răspundere, și fiecare trebuie să își facă datoria” a răspuns veteranul atunci când a fost întrebat ce sfat are pentru tinerii de astăzi”, se arată într-un mesaj al Centrului Militar Județean (CMJ) Covasna, publicat pe pagina de Facebook a Garnizoanei Sfântu Gheorghe. 

Evenimentul a fost marcat în offline, dar și în online, și de primarul din Sfântu Gheorghe. 

«Am iubit munca», spune nenea Lakatos Pali, care ne-a primit la el acasă cu ocazia împlinirii a 100 de ani. Veteran de război, fost învățător la Şcoala Gimnazială „Váradi József", Lakatos Pál este un model pentru noi toți, un om de credință: „trebuie să muncești și să înveți, să-ți iubești părinții și familia". Nu și-ar fi putut dori mai mult pentru tinerii de astăzi. Dumnezeu să vă țină sănătos și puternic în compania celor dragi!”, a scris Antal Árpád pe pagina lui de Facebook. 

Ziua de naștere a lui Lakatos Pavel a fost luni, 13 iunie. 

Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții Asociației Veteranilor de Război, oferite cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, marcată în 29 aprilie, în județul Covasna trăiau 11 veterani de război, și anume: Neculai Trufașu (Araci) – n. 1925, Boer Emerik (Baraolt) – n. 1925, Eugen Roman (Baraolt) – n. 1924, Torok Janos (Bicfalău) – n. 1921, Alexandru Mircse (Brateș) – n. 1924, Samoilă Bodor (Covasna) – n. 1924, Farkas Ferencz (Ghidfalău) – n. 1922, Ferencz Pavel (Ghidfalău) – n. 1922, Bartha Mihaly (Sfântu Gheorghe) – n. 1924, Lakatos Pavel (Sfântu Gheorghe) – n. 1922 și Nagy Alexandru (Sfântu Gheorghe) – n. 1920.

La nivel național, potrivit statisticilor prezentate în același context, mai erau în viață 1.748 de veterani de război. 

Sursa foto: Facebook/CMJ și Antal Árpád

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.