ACTUALITATE 21 martie 2017

Vestitorii primăverii: prima barză din judeţ a sosit la Ozun!

de Iulia Drăghici - Taraș | 1165 vizualizări

Ziua din anul 2017 în care putem să spunem oficial că şi în judeţul Covasna a venit primăvara este 21 martie. Marţi dimineaţa prima barză şi-a făcut apariţia în comuna Ozun şi s-a lăsat fotografiată de membrii Asociaţiei „Rara Avis”. Potrivit acestora, în cursul aceleiaşi zilei au mai venit berze şi la Olteni, Malnaş şi Reci.

prima barza 21 mar 2017 (1)„În fiecare an ştim data aproximativă când vine fiecare barză înapoi şi în fiecare localitate avem câte un membru al Asociaţiei Rara Avis. Cel din Ozun a văzut de dimineaţă barza şi m-a chemat şi am fotografiat-o. Ştim sigur că a venit prima barză înapoi, doar atunci când se aşează pe fund, în cuibul ei. Doar atunci ştim că aceasta este barza pe care o aşteptăm foarte mult atât noi, cât şi oamenii în general. (...) După masă am aflat că au sosit şi în altă parte. În Olteni au venit câteva exemplare, la Malnaş, dar şi la Reci. Totuşi, prima de anul acesta este cea din Ozun. (...) După o iarnă lungă, cred că fiecare om aşteaptă semnul că a venit cu adevărat primăvara”, a declarat marţi, pentru „Observatorul de Covasna”, Kelemen László, preşedintele Asociaţiei Rara Avis.

Anul trecut, prima barză a fost zărită în comuna Ghidfalău, iar cu un an înainte la Bodoc. Ultima dată când în Ozun a fost cea care a vestit primăvara a fost în urmă cu cinci ani.

Aici sunt aşteptate să sosească cel puţin alte 10 berze, care trebuie să îşi ia în primire cuiburile. „De acum încolo trebuie să sosească toate acasă”, a mai spus preşedintele Asociaţiei „Rara Avis”.

În judeţul Covasna se găsesc în total aproximativ 500 de berze adulte şi circa 250 de cuiburi. Cele mai celebre berze din judeţ, care sunt aşteptate cu sufletul la gură, sunt Ottó şi Fanni. Acestea au propriul profil de Facebook, cu aproape 2.800 de urmăritori. Cuibul lor din comuna Olteni este dotat cu o cameră video, care surprinde imagini non-stop.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.