ACTUALITATE 15 noiembrie 2016

Veres István e pe cale să devină primul bucătar român care obţine o stea Michelin

de Iulia Drăghici - Taraș | 4591 vizualizări
Veres István, tânărul bucătar din Târgu Secuiesc recunoscut în ţară mai ales pentru participarea la emisiunea Top Chef din 2014, îşi continuă ascensiunea în carieră şi este pe cale să devină unul dintre cei mai apreciaţi chefi nu doar din România, ci chiar din estul Europei.

Veres István, tânărul bucătar din Târgu Secuiesc recunoscut în ţară mai ales pentru participarea la emisiunea Top Chef din 2014, îşi continuă ascensiunea în carieră şi este pe cale să devină unul dintre cei mai apreciaţi chefi nu doar din România, ci chiar din estul Europei. Din luna iunie a acestui an, István ocupă funcţia de Executive Chef la Restaurantul Babel din Budapesta, unul dintre cele mai bune restaurante din ţara vecină.

Potrivit specialiştilor, restaurantul din Ungaria a intrat în atenţia inspectorilor Michelin, iar în martie 2017 acesta ar putea obţine prima sa stea, care îl va pune pe harta celor mai bune restaurante din lume. Dacă acest lucru se va întâmpla, Veres István va deveni primul chef român care obţine o stea Michelin, dar şi cel mai tânăr bucătar din estul Europei care primeşte această distincţie.

„Aici sunt în poziţie de Executive Chef, cea mai înaltă poziţie, şi am pe toată lumea în subordinea mea. Meniul este compus din preparatele mele. Sunt reţete create prin ani întregi de muncă şi sacrificii. Bloggerii şi specialiştii în gastronomie de aici spun că fac ceva cu totul şic, diferit de ceilalţi. Sper ca în martie să obţinem o stea Michelin. Dacă reuşim, eu o să fiu primul chef român care a obţinut o astfel de recunoaştere şi în acelaşi timp cel mai tânăr chef din estul Europei”, ne-a declarat Veres István.

Veres István mancare (1)

Obiectivele pe care şi le-a propus bucătarul originar din judeţul Covasna nu se opresc aici. Dacă lucrurile vor merge conform planurilor, în doi ani Veres ar putea să cucerească şi cea de-a doua stea. „Va fi un miracol pentru estul Europei. Am experienţă pentru că am lucrat la multe restaurante cu stele, dar acum vreau să fiu eu cel care le obţine”, ne-a spus acesta.

Stelele Michelin

În prezent, în Ungaria sunt 5 restaurante care deţin câte o stea în celebrul ghid „Michelin”, cea mai cunoscută resursă de informare pentru gurmanzii din întreaga lume, în vreme ce România încă nu a reuşit să intre în „circuitul” inspectorilor incognito, anonimi, coordonaţi de celebra firmă franceză de anvelope, neavând încă niciun restaurant în celebrul ghid cu stele, râvnite de bucătarii şi restaurantele de pe întreg mapamondul.

Ghidul Michelin Main Cities of Europe din 2016 cuprinde 19 restaurante clasificate cu trei stele, 88 de restaurante cu două stele şi 379 restaurante marcate cu o stea. În traducere, o stea Michelin arată că un restaurant e foarte bun, două stele că restaurantul are un meniu excelent şi că merită să faci un popas, iar trei stele înseamnă că restaurantul are un meniu excepţional şi că merită să călătoreşti până la el. Potrivit specialiştilor, chiar şi simpla menţionare în ghid, fără acordarea de stea, aduce mari avantaje restaurantelor.

Veres István s-a format în cele mai bune şcoli şi bucătării din Europa

De când se ştie, István a fost pasionat de gătit şi de bucătărie. Talentul, moştenit de la părinţi, l-a cultivat cu foarte multă muncă, la cele mai bune şcoli şi restaurante din Europa, ba chiar din lume. Ceea ce puţini ştiu este că Veres István a lucrat anul trecut la unul din restaurantele renumitului bucătar englez, deţinător de stele Michelin, Gordon Ramsay. Experienţa aceasta, pe lângă toate celelalte, l-a recomandat să preia frâiele restaurantului Babel, aşa cum precizam anterior, unul dintre cele mai apreciate din Ungaria.

Despre parcursul său în carieră, tânărul bucătar covăsnean ne-a spus: „De când eram mic am vrut să devin bucătar. Tatăl meu lucrează în domeniu de aproape 50 de ani. În 2010 am hotărât că vreau să fac această meserie la un alt nivel şi am plecat la Paris, unde am urmat cursurile celei mai cunoscute şcoli de bucătari din Franţa şi Europa – École Supérieure de Cuisine Française Grégoire-Ferrandi. După aceea am ajuns să lucrez în cel mai scump şi cel mai apreciat restaurant din Europa, numit „L’Arpege”, care are 3 stele Michelin, adică cel mai înalt nivel în gastronomie. După „L’Arpege” am plecat în Dublin, unde am lucrat într-un restaurant cu 2 stele Michelin. După aceste experienţe am venit acasă şi am participat la concursul Top Chef, organizat pentru bucătari profesionişti, unde am obţinut locul al 3-lea. După Top Chef am plecat din nou din ţară, ca să lucrez la restaurantul „L’Ortolan” din Anglia, cu o stea Michelin. În 2014 am participat la olimpiada de gastronomie cu echipa naţională a României, unde am obţinut două medalii de bronz. Anul trecut am lucrat la recunoscutul Gordon Ramsay. După această experienţă m-am întors acasă, de unde am fost chemat să lucrez la restaurantul unde sunt acum”, ne-a explicat acesta.

Restaurantul Vadrózsák-Măcieșul din Târgu Secuiesc, coordonat online

Chiar dacă în prezent Veres István nu este prezent fizic în ţară, acesta spune că o parte din sufletul lui a rămas alături de restaurantul familiei sale din judeţul nostru, Vadrózsák-Măcieșul din Târgu Secuiesc, pe care îl coordonează telefonic sau online. Cei care au ales să petreacă noaptea dintre ani la restaurantul familiei lui István trebuie să ştie că vor fi norocoşii care vor avea ocazia să guste negreşit din preparatele tânărului bucătar, acesta având programată o vizită acasă, pentru a coordona acest eveniment.

Veres István mancare (2)

„În afară de restaurantul de familie, am lucrat numai în restaurante cu stele Michelin. Niciodată n-am lăsat restaurantul de familie. O parte din sufletul meu încă a rămas acolo. Zi de zi coordonez bucătarii prin telefon şi Viber. Evenimentele importante le pregătesc eu personal, cum ar fi şi Noaptea de Revelion. O să mă duc acasă doar pentru evenimentul acesta, doar pentru clienţii fideli, pentru că pentru mine cel mai important este clientul. Şi anul acesta aştept oaspeţii cu un meniu special şi cu multe surprize”, spune István.

Sugestii de la Veres István pentru meniul de sărbători, în suplimentul culinar din 24 noiembrie

Mai multe informaţii despre ce presupune meseria de bucătar într-un restaurant cu stele Michelin din perspectiva lui Veres István dar şi sugestiile acestuia privitoare la mesele de sărbători vor fi disponibile în suplimentul culinar marca „Observatorul de Covasna”, care va fi distribuit în 24 noiembrie, alături de ziarul nostru.

Sursă foto: Facebook, Babel Budapest

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
zoli, 18 noiembrie 2016
Continuam stirile... Teroristii unguri Beke ....
Anna, 18 noiembrie 2016
Iulia Draghici ,Veres István este de origini maghiare din România
Iulia Draghici, 17 noiembrie 2016
@ovidiu: Subiectul articolului este cel al unui tânăr bucătar, născut și crescut în România, care se află aproape de a obține o stea Michelin pentru un restaurant din țara vecină, Ungaria, citeste integral
ovidiu, 17 noiembrie 2016
Ca sa inteleaga toti scriitorii de prostii si tampenii pe internet.. Ca Michelin sa vina in Romania trebuie ca, conducatorii tarii in care tu traiesti si platesti taxe daca platesti. Ca poate faci citeste integral
Burebista, 17 noiembrie 2016
Bai Gheorghe. Ai dreptate. Veres Istvan e nume de ARDELEAN. Daca nu-ti place ca Ardealul e parte a Romaniei, ramai in sud si indoapa shaorme :D
Gheorghe, 17 noiembrie 2016
foarte tare , bravo lui dar de cand Veres Istvan e nume de ROMAN ?
Szent Istvan, 17 noiembrie 2016
Veres Istvan cel mai mare bucatar roman...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.