(Update) Vela: În perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze, carburanţi nu mai pot fi majorate
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, duminică seara, că prețurile la energie electrică și termică, gaze, apă, salubritate și carburanți nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgență, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței Militare numărul 4.
"Am decis că odată cu publicarea prezentei Ordonanței Militare în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate și carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat la data de astăzi, la data emiterii prezentei ordonanței militare. Aceste prețuri pot doar să scadă în funcții de cerere și ofertă, în niciun caz nu vor mai putea fi majorate", a subliniat ministrul Vela, în declarație de presă de la sediul MAI.
De asemenea, ministrul de Interne a precizat că prețurile pot să scadă.
În plus, persoanele peste 65 de ani se vor putea deplasa pentru tratament și în afara intervalului 11-13, a mai declarat, ministrul de Interne, care a anunțat duminică noi măsuri ”dure” în contextul pandemiei de coronavirus, precizând că este greu momentul prin care trecem. Ministrul a adăugat că aceia care nu respectă carantina vor fi reintroduși în carantină și vor plăti costul cazării. De asemenea, în blocuri vor fi amplasate dispozitive cu soluții dezinfectante.
”Am clarificat cu privire la circulația persoanelor de peste 65 de ani un interval orar în care pot rezolva ŞI probleme de natură medicală - tratamente oncologice, dializă - deplasare care se poate face cu mijloace proprii sau cu ale familiei, mijloace sanitare - acestea pe întreaga perioadă a zilei. Am permis deplasarea în afara gospodăriei persoanelor de peste 65 de ani, între 20 - 21 pentru nevoile animalelor de companie. Nu este nevoie în acest caz de declarație”, a precizat ministrul.
Tot în cazul celor de peste 65 de ani au fost clarificate condițiile în care pot fi sprijiniți de către operatorii economici care desfășoară activități comerciale aprobate anterior - produse sanitare, alimentare - astfel încât între 11 - 13 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în spațiile comerciale.
”Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor zeci de ani, pentru că asta o cere situația în care ne aflăm. Este dureros momentul prin care trecem, este greu să ți se îngrădească unele drepturi. Gândiți-vă că, nerespectându-le, putem ajunge la tragedii. MAI va analiza măsurile și rezultatele acestora. Măsurile se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinși că s-a limitat sau diminuat răspândirea virusului, lucru realizabil doar dacă respectăm distanțarea socială”, a declarat ministrul de Interne.
Interdicția privind circulația în grupuri mai mari de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale.
Ministerele cu rețea sanitară proprie și administrațiile locale cu unități în subordine vor asigura, la cerere, spații de odihnă între ture pentru personalul medical. Măsura va intra în vigoare din 31 martie.
În plus, pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri, autoritățile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările în blocuri și vor face dezinfecție pe casa scărilor, lifturi și spațiile comune.
”Am decis un articol care va clarifica organizarea sistemului energetic național - vital pentru funcționarea statului. Măsuri de izolare preventivă pentru personalul din posturile esențiale”, a mai precizat ministrul.
Referitor la cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantinare, au fost noi modificări. „Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu - dacă încalcă regulile, intră direct în carantină, cu condiția în care vor suporta toate cheltuielile pentru carantinare. Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantinare, suportând toate cheltuielile”, a anunțat Vela.
Una dintre măsuri, conform ministrului Velea, este pentru sprijinul transportatorilor. ”Am încercat să sprijinim transportatorii - conducători auto care intră în țară - cei care conduc orice mai mare de 2,4 tone - au 3 opțiuni: angajatorul le asigură loc de izolare între curse, fie la domiciliu cu familia , fie în spații de carantinare la cerere puse la dispoziție de autoritățile locale, cu plata costurilor aferente cazării hoteliere.
Foto arhivă
Surse - Agerpres, News.ro, Digi24