ACTUALITATE 30 ianuarie 2024

Valoarea amenzilor date de Garda de Mediu anul trecut, dublă în comparație cu 2022

de Daniela Luca | 528 vizualizări

Un raport care include activitatea pe anul 2023 a Gărzii de Mediu Covasna arată că, pentru neregulile constatate în cele 542 de inspecții, planificate și neplanificate, derulate în această perioadă, au fost aplicate 129 de sancțiuni, dintre care 38 de avertismente și 91 de amenzi. Valoarea totală a acestora este dublă față de anul precedent și se ridică la 1.604.800 de lei.

Și numărul inspecțiilor a fost mai mare anul trecut, comparativ cu 2022, când au avut loc 386 astfel de acțiuni. Din cele de 542 de inspecții din 2023, 81 au fost planificate și 461 neplanificate, se mai arată în raport.

„În primul rând, au fost mai multe controale și amenzi pentru că a mai fost angajat personal. Anul trecut s-au angajat două persoane, iar la jumătatea anului 2022 s-au ocupat încă trei posturi. Momentan, toate posturile sunt ocupate, conform organigramei. În plus, au fost date niște amenzi în județul Constanța și au fost și controalele la stațiile GPL, unde sancțiunile au avut o valoare destul de mare. În 2024 continuăm în același ritm. Sperăm să fie cât mai puține probleme. Avem planul de la Comisariatul General și trebuie să-l îndeplinim. Acesta conține 578 de controale pentru anul 2024”, ne-a spus luni, șeful Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.

El a precizat și că în 2023 s-au luat 20 de măsuri complementare pentru suspendarea activității unor societăți. 

Raportul arată că principalele nereguli găsite în urma controalelor menționate au fost:

- lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului,

- neasigurarea colectării separate a deşeurilor,

- abandonarea deşeurilor pe spaţii neautorizate,

- nerespectarea actelor de reglementare obţinute,

- nedepunerea declaraţiei la fondul pentru mediu,

- lipsa  evidenţei gestiunii deşeurilor,

- lipsa registrului de evidenţă a lemnului şi a produselor din lemn,

- eliminarea prin ardere a deşeurilor,

- transportul deşeurilor fără a deţine formulare de încărcare/descărcare deşeuri,

- deversarea apelor uzate în ape de suprafață,

- nerealizarea măsurilor impuse,

- depozitarea materialului lemnos în albia pârâului,

- transportul materialului lemnos peste cursul de apă.

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Covasna precizează că au participat și la acțiuni educaționale cu privire la importanța gestionării deșeurilor, păstrarea unui mediu mai curat, alături de elevi și cadre didactice de la unitățile de învățământ: Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Barcani, Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, cât și la acțiuni în cadrul programului „Let's Do It România”, pe raza județului Covasna.

Valoarea sancțiunilor și a controalelor a crescut constant în ultimii ani. În 2022 s-au dat 34 de avertismente și 71 de amenzi, în valoare totală de 842.400 de lei, iar în 2021 – 33 de avertismente și 55 de amenzi, în cuantum de 666.700 de lei. 

Sursă foto: Garda de Mediu Covasna/Facebook

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.