ACTUALITATE 6 octombrie 2016

Vacile lăsate libere pe drumurile naţionale ar putea fi un pericol pentru circulaţie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1774 vizualizări

Oricât de frumoasă şi îngrijită ar fi o localitate, animalele lăsate nesupravegheate pe drumuri naţionale şi mizeria pe care o lasă acestea nu fac cinste nimănui. Nici proprietarilor de animele şi cu atât mai puţin edililor. Subiectul, care nu este unul singular în Covasna, dar nici în România, ne-a fost adus la cunoştinţă de un locuitor al comunei covăsnene Ojdula, care a subliniat faptul că vacile, de multe ori nesupravegheate trec dimineaţa şi seara pe DN 2D, drumul care leagă Ojdula de Focşani şi sunt un pericol pentru trafic.

„Vacile ne umplu străzile de... mizerie. Aceste animale nu au ce căuta pe drumul naţional. Vacile nu au paznic, proprietarii le duc până la asfalt şi le dau drumul. Seara sau chiar în cursul zilei se întorc singure şi încurcă circulaţia”, ne-a scris un locuitor al comunei prin intermediul paginii noastre de Facebook, deranjat de lipsa de atitudine a autorităţilor şi a proprietarilor în legătură cu această problemă.

Întrebat despre situaţie, primarul Brânduş-Dendyuk Vasile-Silvestru ne-a răspuns că a iniţiat o serie de discuţii cu şeful de Post din comună, dar că este greu să se ajungă la o rezolvare, în condiţiile în care majoritatea cetăţenilor chiar trăiesc din creşterea animalelor.

„Am făcut nişte demersuri, am discutat şi cu şeful de Post de la Poliţia din Ojdula. În primăvară încercăm să facem ceva ordine, dar să ştiţi că este foarte greu pentru că ne reclamă o persoană sau chiar 10, dar cei care au animale sunt mult mai mulţi. Cu gospodarii noştri ne întâlnim zilnic. Dacă luăm o măsură care să nu fie prea bună pentru dânşii, cândva o să spună: „Ia uite ce măgar a fost primarul ăsta!”. Trebuie să găsim o soluţie care este acceptată şi de către fermieri”.

În legătură cu mizeria lăsată în urmă de animale, primarul ne-a spus: „Curăţarea drumurilor naţionale se face de către natură, să ştiţi. (...) Fiecare cetăţean care locuieşte lângă drum ar trebui să cureţe şi de obicei să ştiţi că se şi curăţă. Sâmbăta oamenii curăţă şi duc gunoiul în grădină pentru că este fertilizator. Noi nu putem spune că aşteptăm să cureţe cei de la Drumuri, dar având în vedere că iarna vin dânşii cu plugurile, mizeria se duce”.

Ciurdă fără ciurdarprimaria Ojdula (1)

Situaţia animalelor nesupravegheate pe drumul naţional este ceva mai îngrijorătoare decât lipsa curăţeniei, mai ales că vorbim despre gunoaie care nu pun în pericol natura. „Nu mai sunt persoane care duc ciurda. Fiecare gospodar trebuie să îşi ducă animalele. Nu se mai găseşte o persoană care să fie ciurdar. În urmă cu ceva timp s-a introdus impozitarea veniturilor pe care le făceau aceste persoane şi a trebuit să plătească din urmă. Atunci oamenii au preferat să plece la muncă în străinătate. (...) Sunt oameni care sunt prea bolnavi sau bătrâni să meargă până în păşunat să îşi aducă animalul, iar animalul nu vine pe marginea drumului, ci chiar pe mijlocul drumului. Cum am spus, vrem să găsim o soluţie, dar nu una prin care să spunem că Ojdula a renunţat la vite pentru că primarul nu a mai vrut ca ciurda să meargă pe drum. Este foarte greu. Trebuie să găsim ceva. E greu pentru că nu avem nici păşuni comunale multe”, ne-a spus primarul, care a explicat şi faptul că agricultura este o ocupaţie de bază a locuitorilor din această comună. „Fiecare petic de pământ este cultivat. Nu există terenuri care să fie lăsate în paragină. Oamenii se străduiesc”, a subliniat edilul din Ojdula.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eugen, 8 octombrie 2016
La Ozun este la fel. Pacat ca ozunenii isi pierd prestigiul cu lucrul asta .O comuna frumoasa cu oameni harnici si nu pot rezolva aceasta problema . Cand mergi spre Bicfalau, parca esti in grajd si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.