ACTUALITATE 13 mai 2015

Utilaje moderne în comuna Brețcu

de Mirela Cara | 223 vizualizări

Comuna Brețcu este pe punctul de a achiziționa utilaje pentru întreținerea drumurilor comunale, forestiere și agricole, cu finanțare europeană din fonduri nerambursabile. Până la data de 30 august 2015 vor fi cumpărate următoarele utilaje: un tractor, o remorcă, o lamă pentru zăpadă, un agregat pentru tuns iarba de pe șanțuri și un agregat pentru măturat străzile. Valoarea totală a achiziției este de aproximativ 99.000 de euro, din care Primăria nu are contribuție proprie.

De asemenea, din informațiile transmise de primarul Dimény Zoltán, reiese că sunt șanse ca asfaltarea străzilor din comună să fie finalizată, dar numai în condițiile în care banii din bugetul Primăriei vor permite acest lucru. „Proiectul de asfaltare a străzilor comunale a început deja de doi ani. Mi-ar plăcea să pot termina anul acesta, dar nu știu dacă voi avea bani. Noi anul acesta nu am primit nimic de la bugetul centralizat” – a spus edilul, care și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care s-a făcut în acest an repartiția finanțărilor acordate de Guvern. El a mai spus că în acest an ar trebui să primească o restanță de 250.000 lei, acordați prin O.G. 28/2013, privind reglementarea unor măsuri fiscal‐bugetare, bani care se vor achita odată cu depunerea decontării. În cazul în care sumele vor intra în bugetul Primăriei, se va putea finaliza asfaltarea străzilor comunale.

Piaţă agroalimentară la standarde europene

Primarul Dimény Zoltán a transmis de asemenea că, de curând, a achiziționat o clădire în care a fost restaurantul unui CAP, contra sumei de 200.000 lei. În acest spațiu intenționează să construiască o piață de legume, produse lactate și cărnuri, care să se ridice la standarde europene. În vederea concretizării acestui proiect, au început deja studii de fezabilitate astfel încât, în viitor, să se poată accesa fonduri pentru construirea pieței. Tot în faza de proiectare se află și sistemul de canalizare și apă potabilă pe care edilul dorește să îl introducă în satul Mărtănuș, care aparține de comuna Brețcu.

Nu ajung banii pentru salarii

Resursele financiare sunt o problemă majoră pentru primarul din Brețcu. El a precizat că nu crede că fondul de salarii aprobat va fi suficient până la sfârșitul anului. „Nici fondul de salarii aprobat nu o să ne ajungă până la sfârșitul anului. Eu nu o să țin oamenii să lucreze fără bani. Dacă nu avem altă modalitate, pun lacăt pe ușa Primăriei și trimit oamenii acasă pe perioada în care nu sunt plătiți. Legea bugetului pe 2015 este gândită prost. Cel care a făcut-o cred că habar n-are de ce-a făcut” – a spus Primarul Dimény.

Vorbind despre neajunsurile din comuna Brețcu, primarul a menționat și faptul că sătenii sunt nemulțumiți de noile reglementări privind modul în care pot beneficia de fondurile APIA. „Oamenii sunt plimbați pe drumuri. Se cer „n” acte. Nici nu mai știm ce să le dăm. E prea mare birocrația pentru omul de rând care se pricepe la agricultură, nu la hârtii” – a punctat Dimény.

Comuna Brețcu are o populație de 3.550 de locuitori, din care aproximativ 71% sunt etnici maghiari. Este o localitate atestată documentar încă din secolul al XV-lea și cuprinde încă două sate: Oituz și Mărtănuș.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.