ACTUALITATE 1 septembrie 2009

Urşii printre noi

de Covasna Media | 2188 vizualizări
Prezenţa urşilor în culturile sau chiar în gospodăriile oamenilor se face simţită tot mai acut odată cu venirea toamnei, iar oamenii păgubiţi se văd tot mai disperaţi, dar în acelaşi timp şi resemnaţi în faţa pagubelor şi mai ales a pericolului care îi paşte.

Săptămână de săptămână sau chiar seară de seară în unele cazuri, urşii s-au obişnuit să coboare în câte o grădină cu prune şi mere abia coapte, să se tăvălească în câte un lan de porumb după ce au mâncat sau, în unele cazuri, chiar să atace vreo stână sau o cireadă de vaci aflată la păşunat. Primarul din Bodoc, Fodor Istvan, a solicitat recent o derogare pentru împuş carea a trei urşi

Prezenţa urşilor în culturile sau chiar în gospodăriile oamenilor se face simţită tot mai acut odată cu venirea toamnei, iar oamenii păgubiţi se văd tot mai disperaţi, dar în acelaşi timp şi resemnaţi în faţa pagubelor şi mai ales a pericolului care îi paşte.

Săptămână de săptămână sau chiar seară de seară în unele cazuri, urşii s-au obişnuit să coboare în câte o grădină cu prune şi mere abia coapte, să se tăvălească în câte un lan de porumb după ce au mâncat sau, în unele cazuri, chiar să atace vreo stână sau o cireadă de vaci aflată la păşunat.

Primarul din Bodoc, Fodor Istvan, a solicitat recent o derogare pentru împuş carea a trei urşi după ce la Zălan trei vaci din cireada satului au fost atacate şi omorâte, una chiar la 10 dimineaţa, în timp ce se afla la câmp.

„Am trimis peste tot adrese, şi la AJVPS, şi la APM, dar cer acte peste acte, iar între timp ursul omoară. Oamenii au ieşit cu furci, cu greble şi este pericol de cum se poate ajunge, cine ştie ce se întâmplă şi apoi arătăm actele”, a spus primarul.

Urşii, personaje obişnuite la Zălan

În Zălan, ursul este un personaj obişnuit al satului şi fiecare sătean are cel puţin o poveste cu Moş Martin. Apor Laszlo, unul dintre săteni, povesteşte cum ursul coboară din pădure în fiecare seară, iar dimineaţa pleacă de unde a venit. Vin la fructe, la porumb, şi de multe ori însoţiţi de pui sau de alţi „colegi“ de pădure.

Sunt mai mulţi şi vreo 5 care vin numai la carne. Au omorât trei vaci şi până au avut ce mânca n-au mai coborât. Nu ştiu cine plăteşte, şi ursului îi trebuie hrană, de-aia coboară, dar până acum nu s-a legat de vaci, mai mult cu oile avea obiceiul, ţin minte că în timpul CAP-ului a mai omorât ursul vacă, dar de atunci până acum nu”, a spus bărbatul.

Ursul, în curtea Şcolii Speciale din Olteni

Ceva mai sus de Zălan, la Olteni, ursul are obiceiul să intre în curtea Şcolii Speciale, unde sunt găzduiţi numeroşi copii şi tineri cu probleme speciale. Ei povestesc că îl recunosc pe urs după zgomotul pe care îl face când se desfăşoară în lanul de porumb din grădina şcolii, unde intră deşi există un gard. Anul trecut ei au făcut inclusiv focuri în curte pentru a speria ursul, dar nu l-au impresionat prea tare. „Anul acesta a venit mai des, vin la porumb şi în grădină, avem aici 10 hectare, are unde să vină“, spune un tânăr de la Şcoala Specială.

Mergând spre Micfalău, Malnaş, Bixad, primarii se plâng în fiecare an de pagubele produse de urs, precum şi de pericol. Nici comuna Vâlcele nu este ocolită, unde în afară de câmpuri un urs s-a obişnuit mai nou să coboare la containerul de gunoi din apropierea Spitalului de Distrofici Muscular, unde a devenit o adevărată vedetă fotografiată seara de trecători.

Primarul din Micfalău, Nyaguly Vilmos, spune că duminica trecută s-a întâlnit cu ursul chiar în grădina lui, la mere. „Am avut şi o reclamaţie la AJVPS, unui oier i-a omorât ursul câteva capre şi dacă nu erau câinii ataca şi paznicii de la stână. Este o problemă imensă, intră în sat şi nu putem face nimic. După părerea mea ar trebui să fie eliberate autorizaţii de împuşcare, s-au înmulţit prea mult, pe de altă parte pădurile sunt tăiate şi li se micşorează spaţiul, şi tot aşa. Ministerul Mediului este cel abilitat, dar nu prea dă autorizaţii, văd că ne trebuie o tragedie umană ca să ne trezim“, a spus Nyaguly.

„Legaţi de mâini“

Primarul din Micfalău spune că în lipsa autorizaţiilor de împuşcare, atât autorităţile locale, cât şi AJVPS sunt „legate la mâini” şi nu au cum să ia vreo măsură.

Potrivit unor reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Covasna, o soluţie ar fi înfiinţarea pe plan judeţean a unei comisii mixte din care să facă parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai asociaţiilor de vânătoare şi APM, care să decidă în plan local ce măsuri să ia împotriva urşilor, şi nu de la Bucureşti să vină sau nu aprobările.

Laszlo Bela, reprezantant AJVPS, a afirmat că deşi au solicitat derogare în urma reclamaţiilor primite, nu au primit nicio autorizaţie. El a precizat că deocamdată a fost aprobată împuşcarea

numai pe numărul de intervenţie, dar nu se ştie încă cât anume. „Pe fondurile noastre sunt cam 270 – 300 de urşi”, spune Laszlo.

Potrivit unei situaţii prezentată recent de către conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna (APM) în ceea ce priveşte incidentele cu urşi, în decurs de o lună fuseseră înregistrate 13 asemenea cazuri, în urma cărora au fost ucise mai multe animale domestice.

Incidentele semnalate au avut loc în intervalul 1 iunie – 1 iulie şi majoritatea au avut loc în gospodăriile localnicilor, care se aflau în apropierea pădurii, două au avut loc la stână şi altul ca urmare a pierderii unui animal din turmă într-o zonă păduroasă.

Pagubele provocate de urs au fost înre gistrate în localităţile Barcani, Întorsura Buzăului, Zagon, Valea Crişului,Malnaş, Aita Seacă, Ghidfalău şi Sfântu-Gheorghe.

Şeful de compartiment din cadrul APM, Octavian Vasilescu, explica atunci că unul din motivele atacurilor urşilor ar putea fi intervenţia omului în anumite zone, fapt care determină o migraţie a lor, de asemenea şi tăierea pădurilor. Potrivit APM, efectivul de urşi în judeţ este de 550 – 650 de urşi şi se menţine constant.

Anul trecut, în intervalul 22 iunie – 3 octombrie au fost reclamate 39 de incidente care implică urşi, iar în această perioadă Agenţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Covasna a obţinut aviz de recoltare extrasezon pentru 2 urşi, din care unul a fost recoltat. În afară de acesta, în sezonul 2007 – 2008 au fost recoltaţi 45 de urşi, iar pentru anul 2008 – 2009 cota este de 49 de urşi.

Anul acesta singurul atac al unui urs asupra omului a avut loc în luna ianuarie, când un jandarm a fost ucis de un urs, la Comandău, în pădure. În urmă cu câţiva ani un vânător a fost şi el atacat şi s-a ales cu răni serioase, iar alte atacuri au avut loc în preajma stânilor.

Ana Sidon

Teme articol: urs culturi distrugeri
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
25.10.2009 - Alpinsport MTB Marathon - Sf. Gheorghe - Page 10 - Forum Ciclism.ro, 20 octombrie 2009
[...] Neutral  :  +0 / -0  0 rank      Re: 25.10.2009 - Alpinsport MTB Marathon - Sf. Gheorghe Ursii au facut prapad prin Zălan si prin apropiere, citeste integral
Ion Ciobanu, 2 septembrie 2009
Cu respect, dacă era vorba de râşi, mâţe sălbatice sau chiar mistreţi mai era cum mai era dar urşii se pot inventaria uşor, dacă se vrea. Vorbiţi cu un paznic de vânătoare mai dezgheţat citeste integral
ciobanul de pe munte, 2 septembrie 2009
senior Ciobanu ,la noi estimarea se face dand pe burta!! in orice caz nu se poate face extrem de precis cum afirmati dvs. -jandarmul ucis .....tocmai era dupa puii de urs
Ion Ciobanu, 2 septembrie 2009
Eu ştiu cât costă un urs LEGAL, am şi scris mai sus, vreo 5000 de euro minim. Eu nu braconez deşi aş putea s-o fac, la adăpostul permisului şi al unei autorizaţii de combatere. De asemenea citeste integral
Ionica, 2 septembrie 2009
Domnule Ciobanu, si omul e tot un animal dar unul care se considera civilizat. Inca nu sunt sigur daca cuvintele mele fac rau animalelor salbatice sau "OMULUI". Aveti idee cat costa un urs la citeste integral
cx, 2 septembrie 2009
1. Ursi tare sau inmultit, am vazut ursoaica cu 4 pui. 2. Habitatul s-a micsorat. 3. Primarul din Bodoc nu plinge, face.
Ion Ciobanu, 1 septembrie 2009
Nici nu vă daşi seama cât rău le faceţi animalelor cu reacţiile astea. Nu aveţi habar dar vă băgaţi în seamă imediat. Lăsaţi prostiile cu habitatul natural şi alte vrăjeli, urşii citeste integral
pita-gora, 1 septembrie 2009
Hai sa fim sinceri... Cati dintre noi nu si-ar iesi din pepeni si nu s-ar dedulci la o juninca mai bunicica dupa ce ,asteptand frumos la masa o bere si-un mic acolo,ospatarul uita de el, ba-i mai citeste integral
Xena, 1 septembrie 2009
Bine zis! Ionica! Ziarele nu fac decat sa manipuleze! De ce nu scriu si despre ce afaceri are dom' Primar de la Bodoc, care, ghici!, e mare vanator! Asta e sansa lui sa impuste cativa ursi fara sa citeste integral
Ionica, 1 septembrie 2009
De vina sunt oamenii, deoarece au invadat habitatul ursului. Ar trebui sa stiti ca in 10 ani in Covasna au fost inregistrate 17 muscaturi de vipere si 22 muscaturi de urs iar vulpea e detinatoarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.